Bota

Mijëra izraelitë dalin në rrugë duke thirrur për gjenocid palestinez

Tubimi i Tel Aviv-it, i organizuar për të mbështetur një ushtar izraelit i cili vrau një palestinez duke e qëlluar atë në kokë ndërsa viktima ishte në shpinë, u shënua nga këngët dhe flamujt që bënin thirrje për vrasje masive. Mashtrimet masive dhe fushatat në Facebook që kërkojnë gjenocidin palestinez janë injoruar nga mediat perëndimore pavarësisht shqetësimeve dhe bashkëpunimeve që synojnë ndalimin e thirrjeve ndaj dhunës. Që nga tetori i kaluar qeveria izraelite ka akuzuar palestinezët dhe aleatët e tyre për “nxitje të dhunës” kundër izraelitëve, pavarësisht faktit se vetëm 34 izraelitë kanë vdekur në atë kohë krahasuar me 230 palestinezë. Personi i dhunuar i është atribuar një sulmi ndërkombëtar të tokave palestineze në Bregun Perëndimor.

Shqetësimi i qeverisë izraelite lidhur me dhunën e kohëve të fundit ka bërë që qeveria të arrestojë palestinezët për përmbajtjen e mediave sociale që mund të çojnë në krime. Deri më tani 145 palestinezë janë arrestuar këtë vit për “krimin para-kriminal” nëpërmjet nxitjes së medias sociale. Kjo praktikë përfundimisht çoi në një bashkëpunim midis Facebook dhe qeverisë izraelite, përpjekjet e përbashkëta për të frenuar nxitjen e mediave sociale, ndalimin e disa llogarive në Facebook të gazetarëve palestinezë dhe agjencive të lajmeve.

Megjithatë, mediat sociale si dhe mediat perëndimore kryesore kanë dështuar të dënojnë nxitje izraelite kundër palestinezëve. Një praktikë kjo që është çuditërisht e zakonshme duke marrë parasysh pak ose aspak vëmendjen që merr. Shpesh këto postime anti-palestineze, fotografi dhe tubime janë plot me thirrje për gjenocid, me thirrje të “Vdekjes së të gjithë kombit arab”. Edhe programet e Israelit zhvilluan një artikull të quajtur “Kur gjenocidi është i lejueshëm” në lidhje me trajtimin e Izraelit ndaj palestinezëve. Megjithëse postimi përfundimisht u hodh poshtë ai tregon për një mentalitet shumë të përbashkët dhe të rrezikshëm që mediat sociale, qeveria izraelite dhe mediat perëndimore “në mënyrë të përshtatshme” injorojnë. Një agjenci izraelite e lajmeve e vendosi trajtimin preferencial të dyshuar më pas dhe zbuloi se Facebook dhe autoritetet izraelite trajtonin thirrje për hakmarrje nga palestinezët dhe izraelitët shumë ndryshe. Edhe tubimet masive që kërkojnë gjenocidin palestinez janë injoruar tërësisht nga mediat sociale dhe shtypi i korporatave. Më parë këtë vit në prill, një miting masiv anti-palestinez u zhvillua në Tel Aviv ku mijëra njerëz kërkuan vdekjen e të gjithë arabëve. Tubimi u organizua për të mbështetur një ushtar izraelit që vrau një palestinez tashmë të plagosur duke e qëlluar atë në krye të stilit ekzekutiv.

Ushtari Elor Azaria u akuzua për vrasjen, që ndodhi thellë brenda territorit sovran të Palestinës në qytetin e Hebronit. Hebroni përmban një zgjidhje të paligjshme hebraike por pavarësisht nga paligjshmëria e saj është e mbrojtur nga Forcat Mbrojtëse të Izraelit (IDF) të gjitha të njëjta. Kjo ka çuar në përplasje të shpeshta midis izraelitëve dhe palestinezëve në këtë zonë. Në tubimin e Tel-Aviv morën pjesë rreth 2.000 njerëz dhe disa ikona izraelitë pop për të argëtuar pjesëmarrësit duke përfshirë këngëtarin Maor Edri, Moshik Afia dhe Amos Elgali, së bashku me rappelin Subliminal. Këngët e “Elorit [ushtarit] janë një hero” dhe thirrjet për lirimin e ushtarit ishin të zakonshme. Një grua u fotografua duke mbajtur një shenjë që i lexonte “Vrasin të gjithë.” Një gazetar hebre në vendngjarje vërejti se dukej më shumë si një kremtim i vrasjes sesa çdo gjë. Pavarësisht nga armiqësia e dukshme dhe nxitja e bërë e dukshme në tubim është vështirë të imagjinohet se cila do të ishte përgjigjja nëse kjo do të ishte një tubim pro-palestinez që bën thirrje për vdekjen e hebrenjve. Ndarja e thellë midis asaj që është e lejueshme për palestinezët dhe ajo që është e lejuar për izraelitët duhet të na shqetësojë të gjithëve sepse paragjykimi i përhapur i medias sociale, shtypit dhe shumë qeverive kërcënojnë të na verbojnë nga realitetet e konfliktit izraelito-palestinez.

(MPN.N/Gazeta Impakt)