Bota

‘Nëse bojkotoni Izraelin, ne do t’ju bojkotojmë’: Si Senatorët e Shteteve të Bashkuara dhe ligjvënësit e shtetit vënë në radhë të parë pushtetin e huaj

Me hapjen e Senatit amerikan 2019 me një projektligj që synon mbrojtjen e Izraelit nga bojkotimi, ligje të ngjashme të nivelit shtetëror po ballafaqohen me opozitën. Një gazetë në Arkansas po padit shtetin, duke e quajtur ndalimin e bojkotit jokushtetues.

Duke pasur parasysh se qeveria është ende pjesërisht e mbyllur mbi planet e Presidentit Trump për të ndërtuar një mur në kufirin meksikan, do të imagjinojmë se pjesa e parë e legjislacionit e përgatitur nga Senati këtë vit do të kishte prioritet thyerjen e bllokimit dhe fundin e mbylljes. Jo ashtu.

Në vend të kësaj, S.1 është një përmbledhje e masave të politikës së jashtme që kanë për qëllim forcimin e bashkëpunimit ushtarak mes SHBA dhe Jordanisë, duke përsëritur kundërshtimin ndaj udhëheqësit sirian BasharAssad, duke i dhënë paratë e ndihmës së huaj për Izraelin dhe – më kundërthënia – dhënien e autoritetit shtetëror dhe lokal të refuzojë të bëjë biznes me firmat që bojkotojnë Izraelin.

 

Projektligji sponsorizohet nga senatori republikan i Florides Marco Rubio, një kundërshtar i vjetër i lëvizjes BDS dhe aleat i AIPAC, lobi i fuqishëm pro-Izrael. Përveç Rubios, projektligji pritet të marrë mbështetjen dypalëshe të nevojshme për të mbledhur një shumicë senati. Një projekt-ligj i ngjashëm i paraqitur nga Rubio vitin e kaluar u caktua nga disa demokratë dhe udhëheqësi i pakicave të Senatit Chuck Schumer (D-New York) pritet të mbështesë këtë përpjekje të fundit, raportoi Intercept .

Ndërsa projektligji i Rubio është një version i hollë i një legjislacioni të ashpër të paraqitur nga Demokrati Ben Cardin (Maryland) në vitin 2017 që do të kishte penalizuar faktikisht bojkotimin e Izraelit, Bashkimi Amerikan i Lirive Civile ka alarmuar.

“Legjislacioni … u dërgon një mesazh amerikanëve se ata do të penalizohen nëse guxojnë të mos pajtohen me qeverinë e tyre”, tha këshilltari i lartë ligjor ACLU, Kathleen Ruane për Intercept. “Prandaj, ne kërkojmë që senatorët të votojnë jo për Aktin e Luftimit të BDS-së javën e ardhshme”.

 

Përpjekjet e shtetit

Legjislacioni i nivelit shtetëror ofron një paraqitje të shkurtër të asaj që mund të duket si veprimi i Rubios. Legjislacioni Anti-BDS tashmë është miratuar në 26 shtete, ku tashmë i ka kushtuar disa punonjësve vendet e tyre të punës dhe është përballur me sfida ligjore.

Bahia Amawi , një patolog i të folurit që punonte për Distriktin e Pavarur Shkollor të Pflugerville në Teksas, humbi punën në gushtin e kaluar kur nuk pranoi të nënshkruante një kontratë që premtonte të përmbahen nga çdo veprim“që ka për qëllim të penalizojë, të shkaktojë dëm ekonomik ose të kufizojë marrëdhëniet tregtare me Izraelin, ose me një person apo entitet që bën biznes në Izrael ose në një territor të kontrolluar nga Izraeli “.

 

 

Amawi , një qytetare amerikane që beson se Izraeli ka okupuar në mënyrë të paligjshme territorin palestinez dhe bojkoton produktet izraelite, ngriti një padi që pretendonte shkelje të të drejtës së amendamentit të saj të parë për fjalën e lirë. Padia është aktualisht në punë, por legjislacioni anti-BDS i Teksasit ka mbështetjen e plotë të guvernatorit Greg Abbott (R), i cili tha se “çdo politikë kundër Izraelit është një politikë anti-Teksasit”.

Paditë e ngjashme janë ngritur në Arizona dhe Kansas, në emër të dy kontraktorëve shtetërorë, të cilët si Amawi refuzuan të nënshkruajnë një betim duke u zotuar të mos bojkotojnë shtetin hebre.

Sfida më e fundit ndaj ligjeve anti-BDS vjen nga Arkansas, ku një gazetë ka vendosur të luftojë betimin në parim. Arkansas Times kurrë nuk ka publikuar një kritikë ndaj Izraelit, por kur Universiteti i Arkansasit refuzoi të reklamonte me gazetën, përveç nëse Times nënshkroi betimin, stafi i gazetës vendosi të padisë.

 

“Pse një qytetar amerikan duhet të marrë një pozicion në favor të politikës së jashtme të një qeverie të huaj vetëm në mënyrë që të mund të bëjë biznes me qeverinë e vet”, tha për botuesin e Arkansas Times Jan Everett për MSNBC.“Çfarë lloj i të të menduarit është ky?”

Ligji i parë anti-BDS i nivelit shtetëror u miratua nga Tennessee në 2015. Në të gjitha 26 shtetet që kanë miratuar legjislacionin anti-BDS që atëherë, dispozitat e legjislacionit janë gjerësisht të njëjta, duke u ndaluar kompanive apo individëve që bojkotojnë Izraelin të bëjnë biznes me Qeverine. Në disa shtete, si Luiziana, ligji parashikon vetëm kontraktorë të mëdhenj. Përndryshe faturat janë pothuajse të njëjta.

Përkundër aleancave partiake të atyre që janë përgjegjës për legjislacionin, gjuha e përdorur për ta mbështetur ka qenë e njëjtë. Guvernatori Demokratik i Nju Jorkut, Andrew Cuomo, i bëri jehonë republikanit republikan të Teksasit,Greg Abbott, kur e përshkroi BDS-në si një “sulm ekonomik”  mbi Izraelin dhe tha: “Nëse bojkotoni kundër Izraelit, Nju Jorku do t’ju bojkotojë”.

‘Së fundmi të dëmshme për komunitetin hebre’

Me   të dyja partitë që përpiqen të dalin më pro-Izrael se sa njëri-tjetri në vitet e fundit, madje disa zëra pro-izraelitë e kanë kuptuar se detyrimi i amerikanëve për të mbështetur një pushtet të huaj përpara të drejtave të tyre kushtetuese ndoshta nuk është një lëvizje e madhe e marrëdhënieve me publikun për Izraelin.

Ndërsa raundi i parë i shteteve filloi të miratojë legjislacionin anti-BDS në vitin 2016, dokumentet e brendshme të Lidhjes Anti-Shpifje zbulojnë se përkundër mbështetjes publike të këtyre ligjeve, stafi i grupit të avokatisë hebraike mendonte se ishin një ide e keqe.

“Thjesht, ADL nuk beson se legjislacioni anti-BDS është një mënyrë strategjike për të luftuar lëvizjen BDS ose për të mbrojtur Izraelin dhe është në fund të fundit e dëmshme për komunitetin hebre”, tha një memo e marrë nga Forward.

Faturat, vazhdojnë, ngrenë profilin e lëvizjes BDS duke i dhënë “pamjen që komuniteti hebre ushtron ndikim të panevojshëm në qeveri”, një treshe e moshuar e teorive te konspiracionit antisemitikë.

Përveç kësaj, gazetari Max Brantley shkroi në Arkansas Times të premten e kaluar, se ai kurrë nuk e kishte konsideruar bojkotimin e Izraelit më parë, ai tani mund të provonte një pikë.

“Mendova se këtë mëngjes,” shkroi ai , “ndoshta unë duhet të avokoj bojkotin e Izraelit si një protestë kundër ligjvënësve të Arkansasit që nuk respektojnë Amendamentin e Parë”./ RT/ Gazeta Impakt