Opinion

NJË NGA AXHENDAT E TURQISË ËSHTË TË ZBRES TEK KUFIJTË

Nag Savash VELIU  

Edhe pse skena politike është mjegulluar shkaku i virusit COVID-19, por sërish pas prapaskenës së saj Botërisht dihet se; Shërbimet sekrete të ‘’CIA’s – MOSSAD dhe KGB’s’’ janë tubuar Kokë më Kokë kundër Turqisë me preteks të sulmohet direkt ose indirekt përmes mediave dhe partive opozitare vendore të zënë nga jashtë peng që shpërdajnë propaganda antiturke brenda opinionit turk si metoda e luftës speciale të përhapjes së psihozës së frikës mbi masat e gjëra popullore me motivacion të neutralizoj lëvizjet e masave të brendshme politike antiarmike e në anën tjetër të rrisë hutinë mes popullit në favor të politikës antiturke. Dhe kjo jo rastësisht erdhi në spikam në atë kohë kur Libani kërkon bashkimin tokësor me Turqinë.  

Akti libanezë detyrimisht përshpejtoj Israelin me siguri të lidh marrëveshje të fshehtë me Rusinë për të bllokuar Turqin në veri të Sirisë para se ajo të zbresë në IDLIB si porta e fundit para hyrjes së ushtrisë turke në tokatë e Libanit. Ky ishte një shkak i mirë që Idlibi të kthehet përnjëherë në arenën e dyluftimeve të përgjakura mes Rusisë dhe Turqisë ku kjo e fundit doli një arë e fortë për Rusinë e përkrahur edhe nga Hezbollahu dhe milicët Iranian si parapengesë për realizimin e planit turkë e cila me operacionin e fundit arriti të fitoj si në terren ashtu edhe në tavolinën në takimin e Moskës ku roli i Putinit ishte tejet i zbehtë karshi Erdoganit i cili i tha; “Dëshmuam se jemi vend që nuk dëshiron të luftojë, e jo që nuk di të luftojë”!

Të gjitha planet ruso-israelite për të nxjerrur kaos të brendshëm në Turqi u shkoj huq përmes operacionit ’’Mburoja Pranverore’’. Dhe deri dje Turqia në provincën Idlibit me pikat e saja vëzhguese ishte vetëm vëzhgues dhe evitues të gjendjes së civilëve sirianë, kurse pas operacionit të fundit ajo fitoi statusin e palës negocuese të drejtpërdrejt me Rusinë të arritur me marrëveshjen e re mes Moskës dhe Turqisë që nxorri në pah edhe armëpushimin e shumpritur për banorët e idlibit.

Rusia kuptoi forcën turke dhe definitivisht nuk po kërkon një konfrontim ushtarak në shkallë të plotë me Turqinë, dhe as Turqia nuk është e interesuar të përballet me Moskën për Idlib. Incidenti erdhi ndërsa tensionet u rritën pasi Erdogani – i cili është zotuar të mos bëjë një hap prapa në Idlib. Idlib është bastioni i fundit i rebelëve të mbetur në Siri dhe Turqia dëshiron të mbajë ndikimin e saj mbi këtë zonë edhe pasi të përfundojë lufta civile në Siri sepse si dihet statusi përfundimtar i saj që do të vuloset ndërkombëtarisht.

Është tejet interesante se provinca e Idlibit me Libanin kanë një distancë të vogël mes dy shteteve. Libani që shprehu dëshirën të lidhet tokërisht me Turqinë përnjëherë i futi në telashe israelin, iranin, rusinë dhe hesbollahun të cilët në Idlib i dolën përballë trupave turke ngase idlibi prej qyteteve veriore të Libanit si Al-Qubayyat dhe Halba janë larg aq sa vet madhësia e provinces së Idlibit dhe hapi tjetër është hyrja drejt tokave të Libanit.

Në të arrdhmen Turqia rrugëtimin e saj të cilën mund ta bëj drejtë Libanit për shtetin Israelit është vdekjeprurëse, sepse drejtpërdrejt ajo bëhet kufi me Israelin. Kjo tregon se ndoshta Lufta për Idlib do të jetë edhe më e përgjakshme se ajo e sotmja!

Në anën tjetër të situatës së konfrontimit mbi provincën Idlib krejtësisht e ndryshoj Historinë e Luftës Botërore ku së pari herë Turqia përdori teknologjinë e saj më të fundit me avionët papilot që hapën një epokë të re në Luftën me Dronet papilot, një luftë e së ardhmesë e cilësuar edhe nga mediat botërore si luftë që ka koston më të ulët ushtarak dhe poashtu më e sigurt për jetët e pilotëve ushtarak… Dhe prandaj, jo pa arsye pjesa më e madhe e Botës Perëndimore sot pranoi botërishtë se, ‘’Turqia arriti të bëhet Superfuqi Rajonale!   /gazetaimpakt

OPINIONE

INTERVISTA