Një njësi-plot racizëm në Ditën e Përkujtimit të Holokaustit

Shaban Burri

Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit më 27 Janar u prezantua nga Kombet e Bashkuara në 2005 për të përkujtuar Holokaustin dhe 60 vjetorin e çlirimit të kampit të përqendrimit Auschwitz-Birkenau [1].
Por çfarë duhet të mësojë dikush në kujtesën e tmerruar të racizmit të regjimit Hitler në mënyrë që diçka e tillë të mos ndodhë më kurrë?

A nuk duhet të mësojmë që jo vetëm racizmi arian, por gjithë racizmi është një krim? A nuk duhet të mësojmë se asnjë popull në tokë dhe asnjë qenie njerëzore nuk është “e zgjedhur” bazuar në gjakun e tyre dhe për këtë arsye askush nuk mund të pretendojë të drejta të veçanta ose trajtim të veçantë bazuar në origjinën e tyre? A nuk duhet të mësojmë se sa herë që një grup njerëzish dëshiron të ngrihet mbi të tjerët nën termin racë, etni, origjinë, prejardhje ose emërtime të tjera ekuivalente, duhet të kufizohet në vendin e tij? A nuk duhet të mësojmë se njerëzit nuk duhet të dëbohen më kurrë nga vendlindja e tyre? Dhe a nuk duhet të mësohet se vetëm ideja që njerëzimi mund të përbëhet nga “raca” është baza për krimet e bazuara në të?

Në të vërtetë, do të ishte më e pakta që dikush të mësojë në bazën e njerëzimit e lartpërmendur nga Holokausti! Madje një nga vlerat më të larta njerëzore, përkatësisht dashuria dhe bamirësia, nuk merret parasysh. Asnjë popull nuk duhet të lejohet kurrë të pretendojë të jetë mbi popullt e tjerë; dhe të jetë në gjendje të nxjerrë drejtat e veçanta nga ajo. Asnjë popull nuk duhet të lejohet ma të pretendojë se ata janë zgjedhur për shkak të prejardhjes së tyre!

Në këtë kontekst, një përbërës fetar duhet të merret parasysh. Të krishterët vërtet besojnë se janë zgjedhur, por jo për shkak të gjakut, jo për shkak të origjinës. Në letrën e Palit drejtuar Efesianëve, zgjedhje e veçantë e të krishterët gjurmohet në besimin e tij te Jezusi [2]. Në letrën drejtuar Selanikasve, zgjedhja e të krishterit bazohet në “punën e besimit dhe veprën e dashurisë” [3]. Myslimanët gjithashtu besojnë në një lloj zgjedhjeje. Por edhe këtu, ky dallim nuk bazohet në prejardhje, por vetëm në besim dhe veprim: “… dhe besoni Perëndinë, kërkoni që të punohen vepra të mira, e të shmangen nga të këqijat.” [4] Ende sot ka një grup njerëzish të cilët pretendojnë një të zgjedhur për veten e tyre, bazuar në këtë, justifikojnë pafund aparteidin, ku përkujtuesit e Holokaustit nuk ndërmarrin ndonjë veprim kundër tyreve.

Që nga viti 2018, Izraeli ka një “kushtetutë: Izraeli – shteti kombëtar i popullit hebre”, në të cilin nuk shpallet barazia e të gjithë qytetarëve, por drejtat të veçanta për një prejardhje të caktuar. Çdo hebre në tokë, kudo ku ai mund të banojë dhe cila do qoftë kombësia e tij, ka më shumë të drejta në Izrael sesa popullsia autoktone nëse nuk janë hebrenj [5]. Çdo gjerman/shqiptar/amerikan hebre ka më shumë të drejta në Izrael sesa një palestinez me shtetësi izraelite. Kështu Izraeli është shteti i vetëm në të cilin ka qytetarë me drejta të ndryshme, e cila njihet si aparteid. Karakteri “popullor” i kësaj kushtetute është qartë diskriminuese ndaj Palestinezëve që ende nuk janë të zhvendosur. Palestinezët që tashmë janë dëbuar nga Sionistët nuk kanë më asnjë të drejtë në atdheun e tyre.

Kushdo që vë në dukje këtë padrejtësi në mbare boten do të goditet me shkopin e antisemitizmit. Në ndryshim nga të krishterët dhe myslimanët, përkatësia e Judaizmit në leximin e Sionistëve nuk bazohet në besim ose në vepra të mira brenda besimit, por ekskluzivisht në prejardhje. Për shembull, ka edhe ateistë hebrenj [6], një kombinim fjalësh që do të ishin absurde për të krishterët ose myslimanët. Ideologjia raciste që qëndron pas Sionizmit nuk bazohet në Judaizëm, por në Sionizëm. Ka shumë hebrenj thellësisht fetarë që e hedhin poshtë sionizmin si vepër e djallit [7].

Por gjithashtu hebrenjtë jo-ortodoksë dinë për shtetin aparteid të Izraelit shumë kohë para se u bëri kushtetuta aparteidit e Izraelit, e cila asnjëherë mjaft nuk u “vlerësuar” nga politikanët dhe presstitutat e perendimit. Dhe ai shtet i aparteidit ekziston kryesisht sepse bota perëndimore mbështet racizmin. Prandaj, aktivistja izraelite e paqes dhe nëna e një viktime vrasje Prof Dr. Nurit Peled-Elhanan deklaroi në 2010: “Asnjë shtet që mbështet qeverinë e Izraelit dëshiron paqe në rajon. Ata po ndihmojnë vetëm okupimin për arsyet e tyre ekonomike. ”[8]

Ayelet Schaked, Ministri i Drejtësisë i Izraelit në atë kohë, ishte një nga njerëzit që luajti një rol kryesor në krijimin e kushtetuses së Aparteidit. Ajo ishtë nga ato që ishin përgjegjëse për ndërtimin e vendbanimeve në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar e Sionistëve masivisht në territorin e pushtuar dhe cila futi pasazhin përkatës në shkelje të ligjit ndërkombëtar në kushtetuten e izraelit, i cili thotë: «Shteti i Izraelit sheh një vlerë kombëtare në ndërtimin e vendbanimeve hebraike. Ai inkurajon dhe mbështet ndërtimin dhe konsolidimin e vendbanimeve hebraike. ”Fakti që një shtet kalon një kushtetutë këtu, në të cilën pushtimi është i justifikuar, dhe një kushtetutë e tillë bie në kundërshtim me të gjitha të drejtat e popujve, intereson shum pak miqtë përendimor të Schakedes.

Shume ministri të përendimit dhe shqipetarve janë nga miqtë personalë të rasisteve izraelit. Është edhe më e habitshme pasaqerisht politikan shqiptarë numërojnë racistët e sotëm izraelit midis miqve të tyre. Ku edhe na vet ishim viktima te rasizmit serb. Standardi austriak – sigurisht jo një gazetë anti-sioniste – titulloi: “Një prekje e” fashizmit “godet Ministrin e Drejtësisë të Izraelit” [10]. Le të hedhim një vështrim tjetër te “politikanet dhe e dashurat e tyre izraelit”, siç e përshkroi FAZ [11]. Schacked nuk ishte thjesht një racist si Ministër i Drejtësisë. Në raste të tjera, gjithashtu, ajo nuk kishte frikë të shprehte racizmin e saj publikisht. Ndër të tjera, ajo tha: “Pas çdo terroristi ka dhjetëra burra dhe gra […] Ata janë të gjithë luftëtarë të armikut dhe gjaku i tyre do të rrjedhë mbi kokat e tyre. Kjo vlen edhe për nënat e dëshmorëve. […] Ata duhet të vdesin dhe shtëpitë e tyre gjithashtu duhet të shkatërrohen […] Përndryshe më shumë gjarpërinj të vegjël do të rriten atje. […] Ata janë të gjithë armiqtë tanë dhe gjaku i tyre duhet të ngjitet në duart tona. “[12]

Megjithëse politikaneve të huaj është e ndaluar të hyjnë zyrtarisht ose të fluturojnë mbi territoret e okupuara pa një ftesë palestineze, disa politikanë përendimorë siç Heiko Maas e ka bër këtë në helikopterin e të dashurës së tij Schacked, ku kjo Schacked më vonë madje reklamoi kursin e saj radikal të krahut të djathtë. Por edhe njohja e kosoves jerusalemit si kryeqytet i Sionisteve e bëri te reklamojnë ket akt te kososves si shteti i parë mysliman për politiken e tyre rasiste [12]. Prandaj, Maasi si dhe politikanet shqiptar kanë poshtëruar në mënyrë demonstrative palestinezët me kto akte përurues të Izraelit [13].

Përfundim 1: Nëse zonja Schaked nuk do të ishte një zioniste e famshme nga Izraeli, por një politikane nga ndonjë vend tjetër, atëherë Ministrit të Jashtëm gjerman Maas do t’i duhej të hiqte kapelën shumë kohë më parë me një mik të tillë. Presstitutat, të cilët heshtin në lidhje me mbështetjen e tij për aparteidin, e kanë shqyer atë në ajër për mbështetjen e racizmit. Ketu edhe presstitutat shqiptarë heshtin per aktin kriminel te kosoves. Albin Kurti puna shokut të ngusht Grenelit spo e permend ket akt cili është në kundershtim me rezolutat e Kombeve të bashkuara.

Përfundimi 2: Ka ende shumë myslimanë në këtë botë – të cilët, bazuar në shiqime historike, e shikojnë me dashamirësi politikanet të ndyshëm dhe besojnë se mundet të punohet përbashkët me këta politikanët ose autoritetet të paktën në bazë të një minimumi të arshyshëm. Por shembulli i Heiko Maas dhe Kosovës e bën të qartë se nuk punohet më me standardet e arsyes, por me arrogancë dhe shtypje.

Përfundim 3: Nëse mësimi nga Holokausti është se palestinezët munden dhe guxojnë të hiqet e drejta me ndihmën e përendimit, atëherë ky është një mësim i turpshëm! Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë tani ka vendosur të hetojë krimet e luftës të Izraelit në territoret e okupuara [14]. Siç pritej, përgjigjja e Izraelit ishte me shkopin e antisemitizmit [15]. Gjithashtu nuk kalojë nji kohe e gjat dhe pasi Gjykata Penale Ndërkombëtare e deklaroi veten përgjegjëse për krimet e luftës në Izrael dhe territoret e okupuara, kryeprokurori Fatou Bensouda u zavendsua nga gjykata ndërkombëtare e drejtësisë në Hagë nën presionin e Izraelit. Nëse rezistenca ndaj krimeve të pandërprera të Izraelit quhet antisemitizëm, atëherë çdo person i mirë do të duhej të ishte një antisemit dhe do të ishte një riinterpretim absurd i një racizmi cili duhet të refuzohet.

Passhkrim: Politika e arrogancës kapitaliste-imperialiste perëndimore dëshiron që ne të besojmë se mënyra personale e jetës së një personi dhe puna e tij politike duhet të shihen veçmas nga njëra-tjetra. Është pjesë e pikëpamjes kapitaliste-materialiste të botës për të mos zgjedhur njerëzit më të mirë dhe të virtytshëm në krye, por njerëz që edhe në shoqëritë e tyre, priren të jenë ndër më pak të virtytshmit, në mënyrë që ata munden të kontrollohen më mirë për qëllimet perëndimore jo njerzore. Shih politikanët shqiptarë!

[1]https://de.wikipedia.org/wiki/Internatio…r_des_Holocaust
[2] Bibla, Efesianëve 1: 3/4
[3] Bibla, 1 Selanikasve 1: 3/4
[4] Kurani 3: 110
[5]https://de.wikipedia.org/wiki/Nationalstaatsgesetz_(Israel)
[6]https://www.deutschlandfunkkultur.de/ath…ticle_id=489254
[7]https://www.deutschlandfunkkultur.de/ult…ticle_id=417316
[8] http://www.muslim-markt.de/interview/2010/peled-elhanan.htm
[10]https://www.derstandard.de/story/2000099…uMinistri i Drejtësisë
[11] https://www.faz.net/aktuell/politik/isra…t-15576071.html
[12] https://diefreiheitsliebe.de/politik/rec…mit-heiko-maas/
[13]https://www.zeit.de/politik/ausland/2018…komplettansicht
[14]https://www.tagesschau.de/ausland/intern…ebiete-101.html
[15]https://www.zeit.de/politik/ausland/2021…riegsverbrechen
[16] https://www.merkur.de/politik/heiko-maas…r-10336185.html

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne