Një përmbledhje e politikes së Uashingtonit në lidhje me Kinën!

Nga Tony Cartalucci

Gjithnjë e më shumë po flitet se aktivitetet e SHBA-së synojnë Kinën. Protestat e fundit në Hong Kong së bashku me një fushatë propagandistike të drejtuar nga SHBA, që synojnë përpjekjet e Pekinit për të shuar një kërcënim terrorist në rritje në Xinjiang, synojnë të bëjnë presion që kombi të kthehet brenda rendit ndërkombëtar unipolar të Uashingtonit.

E gjithë përpjekja e SHBA me këto dy fushata, në veçanti – pretendimet e autoritarizmit kinez se Pekini përpiqet të neutralizojë separatistët dhe terroristët e mbështetur nga SHBA në Xinjiang – është gjithashtu e nxitur pasi Kina “synon myslimanët”.

Pretendimet e fundit në lidhje me këto dy fushata në veçanti – pretendimet e autoritarizmit kinez se Pekini përpiqet të neutralizojë separatistët dhe terroristët e mbështetur nga SHBA në Xinjiang – është gjithashtu e sajuar, pasi Kina “synon myslimanët”.
Kjo injoron faktin se një nga aleatët më të afërt dhe më të vjetër të Kinës në Eurazi është Pakistani – një komb me shumicë muslimane. Ai gjithashtu injoron faktin se në Pakistan, SHBA po luan të njëjtën lojë që synon të kultivojë ekstremizmin, separatizmin, dhunën, ndarjen e dhunshme, madje edhe shpërbërjen e kufijve aktualë të Pakistanit.

 

Skenari Baluçistan – Xinjiang

Ndërkohë që i gjithë fokusi është drejtuar nga mediat perëndimore në Xinjiang dhe mitin e një “goditje anti-myslimane” në rajon, Pakistani përballet me të njëjtin problem në provincën jugperëndimore të Baluçistanit. Në Pakistan – përpjekjet nga qeveria për të çrrënjosur separatistët e dhunshëm sigurisht nuk janë “anti-muslimane”.

Në Baluçistan, agjencitë amerikane të përfshira në ndezjen e flakëve të separatizmit dhe dhunës, portretizojnë Islamabadin dhe përpjekjet e ushtrisë pakistaneze për të rivendosur rendin si shkelje të “të drejtave të njeriut”.

Ndërhyrja amerikane në Baluçistan është po aq e gjerë sa në Xinjiang të Kinës.

Pavarësisht nga lëvizja e fundit nga Uashingtoni për të listuar ushtrinë e armatosur të Çlirimit të Baluçistan (BLA) si një organizatë terroriste – Islamabadi ka akuzuar së fundi Uashingtonin për financimin dhe armatosjen e tij së bashku me segmentet e qeverisë indiane të përafruara me interesat e SHBA.

Fakti që nuk duhet injoruar është se aktivitetet e separatistëve të Baluçistani, janë publikuar nga disa gazeta indiane për t’i dhënë besim këtyre akuzave. Artikulli i NDTV, “Sloganet e Pro-Baluçistanit të Ngritura gjatë Adresës së Imran Khanit në SHBA”, dhe artikulli i Indisë Sot, “16 deputetë të BE-së shkruajnë letër Trump-it për të ndërhyrë në Baluçistan”, janë vetëm dy shembuj të tillë.

 

Mbështetja e SHBA-se është e kollajtë për t’u kuptuar

Projekti i Organizatave Militante të Mappingut të Universitetit Stanford të SHBA pranon se BLA merr shumë nga ndihmat e saj financiare nga diaspora baluçe ne SHBA dhe në botë. Profili i projektit mbi Ushtrinë Çlirimtare të Baluçistanit vëren:

Për shkak të mbështetjes së lartë të komunitetit për autonomi dhe pavarësi nga njerëzit e Baluçistan-it, shumë analistë dyshojnë se një sasi e madhe e të ardhurave dhe furnizimit të armëve për BLA-në vijnë nga donacionet e baluçeve nëpër botë. Udhëheqësit e Baluçit kanë pohuar gjithashtu se kontributet financiare nga diaspora Baluçi bëjnë të mundur që të sigurojnë armë dhe municione nëpërmjet tregut të zi.

Kështu, edhe në qoftë se SHBA nuk ka financuar dhe armatosur drejtpërdrejt BLA-ne, SHBA është mbështetëse e hapur e separatistëve në mesin e diasporës baluce pasi vetë ekspertët e Universitetit të Stanfordit pranojnë këtë gjë.
Veprimi i SHBA për të caktuar BLA si një organizatë terroriste të huaj ka pak kuptim. BLA do të vazhdojë të gjendet pranë organizatave si Jabhat Al Nusra në Siri, e cila financohet dhe armatoset haptazi nga Shtetet e Bashkuara dhe një pjesë e madhe e aleatëve më të afërt europianë dhe arabë të Uashingtonit.

Armatosja e militantëve është vetëm gjysma e strategjisë së përgjithshme që synon të destabilizojë Pakistanin ndërsa gjysma tjetër është nënshtrimi i institucioneve kombëtare dhe zëvendësimi i tyre me ato që ndërlidhen me interesat speciale amerikane.

SHBA dhe NED punojnë shumë në – dhe kundër – Pakistanit

Departamenti Amerikan i Shtetit i financuar nga Ndihma Kombëtare për Demokraci (NED) dhe filialet e tij të ndryshme janë të zënë me punë në provincën e Baluçistanit të Pakistanit, si dhe në Xinjiang të Kinës.
NED ka financuar dhe mbështetur drejtpërsëdrejti punën e “Institutit Baluçistan për Zhvillim” (BIFD), i cili pretendon të jetë:

“… burimi kryesor për demokracinë, zhvillimin dhe të drejtat e njeriut në Baluçistan, Pakistan”.

Përveç organizimit të “Workshop-it për Media, Demokraci dhe të Drejtat e Njeriut”, BFID raporton se USAID-i kishte siguruar fonde për një “qendër mediale” për Asamblenë e Balochistanit për të “ofruar lehtësira më të mira për gazetarët që mbulojnë procedurat e Kuvendit të Baluçistanit “. Mund të supozohet se BFID do të thotë që gazetarët janë ” të trajnuar” në bazat e NED-BFID dhe në qendrën e financuar nga USAID-I.

Ekziston edhe Zëri i Baluçistan-it, në të cilin çdo histori e lartë është propagandë e financuar nga SHBA-të, duke përfshirë përfaqësuesit e SHBA-së që promovojnë separatizmin e Balochit, gazetarët pa kufij, Fondacioni i financuar nga Fondacioni Human Rights Watch, financuar nga Soros dhe një mesazh i drejtpërdrejtë i Departamentit Amerikan të Shtetit.

Lëvizja “Per Baluçistan” është një organizatë e SHBA-ve dhe Londrës. “Shoqëria Baloch në Amerikën e Veriut” shërben si një grup bamires dhe interesohet për ndërhyrjen e SHBA në provincën Baluçistan të Pakistanit. Themeluesi i grupit, Dr Wahid Baluç, pranon haptazi se është takuar me politikanët amerikanë në lidhje me pavarësinë e Baluçistanit. Kjo përfshin lobuesin korporativ-lobues Neo-Konservator dhe anëtarin e Bordit Kombëtar të Demokracisë, Zalmay Khalilzad.

Dr. Wahid Baloch e konsideron provincën Baluçistan “të zënë” nga qeveritë iraniane dhe pakistaneze – ai dhe lëvizja humanitare e lëvizjes së tij i japin Uashingtonit pretekst të përsosur për të krijuar një flakë të armatosur kundër Iranit ose Pakistanit ose të dyja së bashku, siç është planifikuar në detaje nga grupe të ndryshme të politikës amerikane.
Ekziston edhe Organizata e Studentëve të Baluç-Azad, ose BSO. Ndërsa mban një prani në Pakistan, ka koordinatorë me qendër në Londër. Anëtarët e BSO-së me bazë në Londër përfshijnë “sekretarët e informacionit” që propagandojnë mesazhin e tyre nëpërmjet mediave sociale, ashtu si organizatat rinore të financuara nga SHBA dhe Britania gjatë operacioneve të Perëndimit kundër kombeve të tjera të synuara gjatë “pranverës arabe” të projektuar nga SHBA në 2011.

Ashtu si agjentët e financuar nga SHBA në rajonin Xinjiangut të Kinës koordinojnë aktivitetet e tyre me grupe të tjera të mbështetura nga SHBA në pjesën tjetër të Kinës – si në Hong Kong dhe Tibet edhe fronte të tjera të financuara nga NED në Pakistan gjithashtu kontribuojnë në një fushatë më të gjerë të ndarjes dhe duke minuar Pakistanin. Departamenti i Shtetit i Shteteve të Bashkuara që financon Zërin e Amerikës Deewa u përqendrua në pashtunët e Pakistanit që banojnë në rajonin veriperëndimor të Pakistanit përgjatë kufirit me Afganistanin.

Pavarësisht zonës së supozuar të Zërit të Amerikës, Deewa, ai është me të vërtetë i bazuar në Uashington DC. Ndërsa shumë nga organizatat që ofron mbështetje për të mos pranuar financimin e tyre nga SHBA, organizata si “AdvoPak” promovohen rregullisht nga Zëri i Amerikës. Publikimi në internet i US NED, “Democracy Digest”, gjithashtu promovon, interviston dhe mbron grupet që duket se financohen nga Uashingtoni dhe padyshim i shërbejnë interesave të SHBA në Pakistan.

Kjo përfshin Lëvizjen Pashtun Tahafuz (PTM) e cila u paraqit nga Digest më parë këtë vit në një artikull të titulluar: “Ushtria pakistaneze synon lëvizjen e protestës, ngërthen mosmarrëveshjen”. Ndërsa PTM nuk zbulon fondet e saj, akuzohet rregullisht për marrjen e ndihmës nga dhe duke punuar për të dy Indinë dhe SHBA. Artikulli Democracy Digest paraqiti një intervistë video me një anëtar të PTM – Gulalai Ismail – i cili është në fakt një NED Fellow. Ekziston edhe “Tribute to Gulalai Ismail” në NED në Çmimin e Demokracisë 2013. Dhe e gjithë kjo është vetëm kruarja e sipërfaqes së ndërhyrjes së SHBA në politikën e brendshme të Pakistanit dhe të organizatave të angazhuara për krijimin e sinergjive me separatistët e mbështetur nga SHBA në Baluçistan.

 

Çfarë kanë të përbashkët Baluçistani i Pakistanit dhe Xinjiangu i Kinës?

Baluçistani  dhe Xinjiangu duket se vuajnë nga lëvizjet separatiste, terrorizmi dhe destabilizimi politik. Faktori i përbashkët është qartazi mbështetja amerikane prapa të dy lëvizjeve separatiste – por cili është emëruesi i përbashkët që ka tërhequr vëmendjen e SHBA në radhë të parë? Si Xinjiang dhe Baluçistan janë përcaktimet për infrastrukturën masive të udhëhequr nga kinezët dhe iniciativat tregtare. Botimet perëndimore si Biznesi i brendshëm theksojnë rëndësinë e Xinjiang në lidhje me nismën e një rruge të Kinës Një Rrugë (OBOR).

Shumë nga rrugët që udhëhiqen nga Kina, Azia Qendrore, dhe përfundimisht në Lindjen e Mesme dhe në Evropën Perëndimore kalojnë nëpër Xinjiang. Përpjekjet e SHBA-së për të destabilizuar rajonin, nga ana tjetër, ndikojnë drejtpërdrejtë në qëndrueshmërinë e iniciativës së OBOR-it të Pekinit dhe pasurisë ekonomike dhe ndikimit që ajo ka për t’i dhënë Pekinit.

Po kështu, një pjesë e rëndësishme e iniciativës OBOR shtrihet nga Kina dhe në të gjithë Pakistanin nga veriu në jug, përmes Baluçistanit deri në arritjen e Gwadar Port. Kështu, duke destabilizuar Baluçistanin, ky potencial i plotë i korridorit thelbësor është i frenuar.

Kjo është një e vërtetë që interesat speciale amerikane dhe interesat e medias nuk do të pranojnë kurrë. Kjo është arsyeja pse, në vend të kësaj, përrallat e ndryshme të goditjes “anti-muslimane” të Kinës dhe “pakënaqësi për të drejtat e njeriut” të Pakistanit në Baluçistan përdoren për të shitur dy konflikte të ndryshme të mbështetura nga SHBA, të nxitura për një axhendë të vetme – duke penguar rritjen e Kinës dhe atë të aleatëve të saj – duke përfshirë Pakistanin. / Gazeta Impakt / Globalresearch/

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne