Një ushtar amerikan arrestohet për lidhje me ISIS

Një roje e Ushtrisë Amerikane në Havai është akuzuar për përpjekje për të siguruar dokumente të klasifikuara ushtarake dhe të tjera të ndjeshme për terroristët e ISIS që shkaktuan katasrfofa në disa vende islamike.

Sgt. Ikaika Erik Kang, i cili ishte vendosur në Irak dhe Afganistan, u arrestua në Honolulu, Hawaii, nga FBI të shtunën në mbrëmje, pas një hetimi të fshehtë për një vit, thanë autoritetet amerikane të hënën. Ai u përpoq të sigurojë mbështetje materiale për terroristët, duke përfshirë një avion dhe udhëzime për stërvitje luftarake. Ai thuhet se ka përfituar rreth 1,100 dollarë, duke shpresuar se do të përfundojë në duart e grupit terrorist. Disa agjentë të fshehtë dhe burime të tjera konfidenciale që paraqiteshin si punonjës dhe simpatizantë të ISIS, ishin të angazhuar nga FBI në një operacion të gjatë, sipas dokumenteve të paraqitura në gjykatë. 34-vjeçari është një ushtar aktiv i caktuar në Brigadën e 25-të të Luftës Combat dhe i stacionuar në Aeroportin e Ushtrisë Wheeler në Honolulu. Ai kishte një trajnim të gjerë ushtarak për stilin e luftës dorë më dorë. Kang u caktua në Kazermat e Ushtrisë në Schofield, një garnizon i madh në ishullin Oahu. FBI tha se beson se Kang është një “aktor i vetëm” pa lidhje me këdo që mund të paraqesë një kërcënim për Hawaii-n. Terroristët e ISIS veprojnë në disa vende islamike në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, si dhe në Afganistan. Grupi takfirist gjithashtu ka ndjekësit dhe mbështetësit e tij në Perëndim duke përfshirë Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Shumë nga terroristët e ISIS ishin trajnuar fillimisht nga CIA në Jordani për të luftuar kundër qeverisë siriane. Aleatët rajonalë të Amerikës, veçanërisht Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Izraeli shpesh akuzohen për sponsorizimin e tyre./ PT

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne