Rajoni Shqiperia

“Nuk i nënshtrohemi asnjë kufizimi”/ Ministri grek konfirmon shtrirje 12 milje në Jon

Ministri i Jashtëm i Greqisë, Nikos Dendias, ka folur për herë të parë lidhur me çështjen e marrëveshjes së detit me Shqipërinë.

Ai ka thënë se po shqyrton veprimet e duhura për shtrirjen e ujërave territoriale të Greqisë në 12 milje në detin Jon. Ministri është teguar i vendousr, duke hedhur poshtë edhe alternativën e ngritur nga Kryeminstri Edi Rama dhe shtoi se  do të ushtroj një të drejtë që nuk i nënshtrohet asnjë kufizimi ose miratimi nga palë të treta.

“Në objektivat e qeverisë greke është të përcaktojmë gradualisht, në përputhje me të Drejtën Ndërkombëtare, të gjitha zonat detare të vendit, kur shfaqet e nevojshme në dakordësi të plotë me fqinjët, kur nevojitet. Pas dy marrëveshjeve me Italinë dhe Egjiptin, ka ardhur momenti i duhur që Greqia të ndërmarrë hapa të mëtejshëm. Organet kompetente të Ministrisë së Punëve të Jashtme po shqyrtojnë veprimet e duhura për shtrirjen e ujërave territoriale të Greqisë në 12 milje, fillimisht në detin Jon, si dhe në vijim do kryhen përgatitjet për zgjerimin në zonat e tjera. Do të ushtrojmë një të drejtë ekskluzive e të njohur për të gjitha vendet nga e Drejta Ndërkombëtare për Detin dhe që nuk i nënshtrohet asnjë kufizimi ose miratimi nga palë të treta”, është shprehur ministri./ CNA

OPINIONE