Nuk do ta besoni sa të bukura janë këto 5 xhami

Të detajuara me kujdes, të karakterizuara nga luksi, janë duart dhe mendjet e arkitektëve dhe artistëve muslimanë që kanë ndërtuar vendet më të bukura dhe më të arta që ekzistojnë. Nga thellësitë e Lindjes së Mesme në kufijtë e Evropës, përhapja e Perandorisë Islame ka lënë efektet e saj të gjata e të qëndrueshme mbi kulturën dhe artin e këtyre vendeve. Suksesi i arkitektëve islamë kohë më parë, feston suksesin e arritjeve të tyre, dhe ngre pëngesën për tonat. Por, para se të vëmë në pikëpyetje suksesin tonë, le të marrim disa minuta për të përqafuar mjeshtërinë gjeometrike të arkitekturës islame.

1. Xhamia Jameh e Isfahanit, Isfahan, Iran

© Ali KoRdZaDeh

MASJID2

Një dokumentar i gjallë arkitektonik, Xhamia Jameh e Isfahanit në Iran është e vetmja xhami në vend që ka vazhduar të ndërtohet nga shekulli i 7-të në shekullin e 20-të, duke personifikuar ekzigjencat politike dhe shijen luksoze të Perandorisë Islame të Persisë.

2. Xhamia e Hasanit të II-të, Kazablanka, Marok

© Nasbe Photography

© Nabil Elminaoui

E përfunduar në vitin 1993, një përparim arkitekuror më i ri, kjo xhami duket fantisike, gati joreale. Është e pozicionuar në brigjet e oqeanit Atlantik dhe është regjistruar të jetë xhamia më e madhe në Afrikë. Ajo gjithashtu posedon minaren më të lartë në botë.

3. Xhamia Nasir Al-Mulk, Shiraz, Iran

© Mohammad Reza Domiri Ganji

© Amin Abedini

© Omid Jafarnezhad

Ajo është plot me ngjyra. Simbolika metaforike nuk duhet humbur, dhe as ndjenja që të lë pa frymë kur hyn në këtë xhami. Nëse e gjeni veten herët në mëngjes, do të jeni të sigurt se për çfarë jam duke folur. Me një histori të rëndësishme arkitekturore nga Perandoria Islame e Persisë, kjo xhami ka edhe rëndësi arkitektonike edhe historike.

4. Xhamia Blu, Stamboll

the-sultanahmet-or-blue-mosque (1)

metr2001527_blue_mosque

Një bukuri arkitekturore në zemër të Perandorisë Islame, Xhamia Blu është pothuajse e kundërta e një nga shtatë mrekullive të botës, Shën Sofisë. Çfarë e bën këtë xhami të dallueshme është ndjenja e bashkësisë. Pavarësisht suksesit të hijeshisë dhe bukurisë në këtë xhami, ajo nuk dështon të ruajë një ndjenjë të madhe të bashkësisë si me banorët edhe me turistët, predikon në gjuhë të ndryshme, si dhe njihet për festimin e shquar të Xhumasë.

5. Xhamia Badshahi e Lahorit, Pakistan

© Genevieve Hathaway

Badshahi_Masjid_1

E autorizuar nga Perandoria e gjashtë e Moghulit në vitin 1671, Xhamia Badshahi integron frymëzimin arkitektonik të Lindjes së Mesme dhe të Azisë, për të ndërtuar xhaminë e dytë më të madhe në Azi. Kjo xhami me siguri nuk do të dështojë në theksimin e pasionit absolut, të bukurisë, madhështisë dhe përsosmërinë arkitektonike të sundimit të Moghulit. / © Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne