Bota Opinion

Origjina e Shtetit Islamik (ISIS): Kush është prapa “Al Kaedës në Irak”? Pentagoni pranon krijimin e “Legjendës Zarqawi”

Nga: Prof Michel Chossudovsky
Agjencia e Inteligjencës së Mbrojtjes e SHBA (DIA) konfirmoi në një raport të zbuluar në 2012 se SHBA parashikonin mbështetjen e xhihadistëve duke përfshirë ISIS-Daesh.
Në kontekstin e tanishëm, kërkohet një kuptim i origjinës historike të ISIS-it.
Abu Musab Al Zarqawi ishte organizatori i dyshuar pas Al Qaeda në Irak i cili ishte në origjinën e Shtetit Islamik (ISIS, ISIL, Daesh).

Deri në vitin 2014, Shteti Islamik u referua si Al Qaeda në Irak, i cili ishte një krijim i inteligjencës amerikane.
Siç është theksuar në artikullin tim të vitit 2006 (gjithashtu botuar si një kapitull në librin tim “Lufta kundër terrorizmit” të Amerikës:

“Inteligjenca ushtarake amerikane ka krijuar vetë organizatat terroriste. Nga ana tjetër, ajo ka zhvilluar një program koheziv multibillion dollar kundër terrorizmit “për të ndjekur” këto organizata terroriste. Për të arritur objektivat e politikës së jashtme, imazhet e terrorizmit në teatrin e luftës në Irak duhet të mbeten të gjalla në mendjet e qytetarëve, të cilët vazhdimisht përkujtohen për kërcënimin terrorist “.

Një raport i anashkaluar i 12 gushtit 2012 nga ana e Agjencisë së Inteligjencës së Mbrojtjes të SHBA konfirmon pa mëdyshje se administrata amerikane kishte menduar të mbështeste rebelët e lidhur me Al-Kaedën në Siri disa vite përpara sulmit të luftës në mars 2011.

… ekziston mundësia e krijimit të një Principati Salafist të deklaruar ose të padeklaruar në Sirinë lindore (Hasaka dhe Der Zor) dhe pikërisht kjo është ajo që dëshirojnë fuqitë mbështetëse ndaj opozitës, me qëllim që të izolojë regjimin sirian ….

Mbani mend, siç u përmend në raport, objektivi ishte gjithashtu të instalohej Shteti Islamik në Mosul dhe Ramadi.

Më poshtë janë disa foto të raportit të diskutueshëm të Pentagonit.

Prej ditës së parë (mars 2011), “luftëtarët e lirisë” dhe “protestuesit” islamikë u mbështetën, u trajnuan dhe u pajisën nga NATO dhe Komanda e Lartë e Turqisë. Sipas burimeve të inteligjencës izraelite në një raport të publikuar në gusht 2011:
Selia e NATO-s në Bruksel dhe komanda e lartë turke ndërkohë po hartojnë plane për hapin e tyre të parë ushtarak në Siri, që do të armatosë rebelët me armë për të luftuar tanket dhe helikopterët që drejtojnë goditjen e regjimit të Asadit në mospajtim.

… Strategët e NATO-s po mendojnë më shumë në drejtim të derdhjes së sasive të mëdha të raketave anti-tank dhe anti-ajror, mortaja dhe armë të rënda në qendrat e protestës për rrahjen e forcave të blinduara të qeverisë. …
Të diskutuar gjithashtu në Bruksel dhe Ankara, raportojnë burimet tona, është një fushatë për të mbledhur mijëra vullnetarë muslimanë në vendet e Lindjes së Mesme dhe në botën muslimane për të luftuar përkrah rebelëve sirianë. Ushtria turke do t’i strehonte këta vullnetarë, do t’i trajnonte ata dhe do të siguronte kalimin e tyre në Siri. (DEBKAfile, NATO për t’i dhënë armëve anti-tank rebelë, 14 gusht 2011, theksimi u shtua)

Tani është shumë e qartë se koalicioni i udhëhequr nga SHBA është prapa Shtetit Islamik (ISIS).
Operacioni amerikan kundër terrorizmit, i iniciuar nga Obama në vitin 2014, është një gënjeshtër.
Michel Chossudovsky, 17 tetor 2018

Origjina e Shtetit Islamik (ISIS): Kush është prapa “Al Kaedës në Irak”? Pentagoni pranon krijimin e “Legjendës Zarqawi”
Michel Chossudovsky
Global Research
18 prill 2006

Abu Musab Al Zarqawi është paraqitur nga administrata e Presidentit Bush dhe nga mediat perëndimore si organizatori i “kryengritjes” në Irak, thuhet se është përgjegjës për masakrat e civilëve irakianë.

Zarqawi është armiku i jashtëm i Amerikës. Administrata e Bushit në deklaratat zyrtare, duke përfshirë fjalimet presidenciale, dokumentet e sigurisë kombëtare etj, ka theksuar në mënyrë të përsëritur nevojën për të “shkuar pas” Abu Musab Al Zarqawi dhe Osama bin Laden.
“E dini, urrej të parashikoj dhunën, por thjesht e kuptoj natyrën e vrasësve. Ky djalë, Zarqawi, një bashkëpunëtor i al Kaedës, i cili ishte në Bagdad, meqë ra fjala, para largimit të Sadam Huseinit është ende i lirë në Irak. Dhe siç mund të mbani mend, një pjesë e planit të tij operativ ishte të mbillte dhunë dhe mosmarrëveshje midis grupeve të ndryshme në Irak me anë të vrasjeve me gjakftohtësi. Dhe ne kemi nevojë për të ndihmuar në gjetjen e Zarqawit në mënyrë që njerëzit e Irakut të mund të kenë një të ardhme më të ndritur. “(George W. Bush, Konferencë për shtyp, 1 qershor 2004)

Mandati zyrtar i forcave okupuese amerikane dhe britanike është të luftojë dhe të fitojë “luftën kundër terrorizmit” në emër të popullit irakian. Zarqawi përbën justifikimin e Uashingtonit për pushtimin e vazhdueshëm ushtarak të Irakut, për të mos përmendur rrethimin brutal të zonave urbane të dendura të populluara kundër “Al Qaeda në Irak”, që thuhet se udhëhiqet nga Zarqawi.
Forcat e koalicionit mbrohen si një “rol ruajtës të paqes” në konsultim me Kombet e Bashkuara. Mediat perëndimore në kor në vazhdimësi kanë mbështetur legjitimitetin e “luftës kundër terrorizmit”. Ajo jo vetëm që e ka paraqitur Zarqawin si një terrorist brutal, por gjithashtu nuk ka arritur të raportojë mbi fushatën e Pentagonit për dezinformimin, e cila është njohur dhe dokumentuar që nga viti 2002.

Programi i Pentagonit PSYOP Zarqawi

Në një kthesë të pazakontë, ëashington Post në një artikull të kohëve të fundit, ka pranuar se roli i Zarqawi ishte “zmadhuar” qëllimisht nga Pentagoni me qëllim të nxitjes së mbështetjes publike për “luftën kundër terrorizmit” të udhëhequr nga SHBA-Britania:

“Fushata Zarqawi diskutohet në disa nga dokumentet e brendshme ushtarake. “Villainize Zarqawi/leverage xenophobia response,” “, tha një burrë ushtarak amerikan nga viti 2004. Ai renditi tre dokumente: “Media operations,” “Special Ops (626)” (një referencë ndaj Task Forcës 626, një njësi ushtarake elite e SHBA e caktuar kryesisht për të gjuajtur në Irak për zyrtarë të lartë në qeverinë e Husseinit) dhe “PSYOP” ushtarake për punë propaganduese … “(WP 10 prill 2006)

Programi i propagandës së ushtrisë, sipas ëashington Post, “ka qenë kryesisht për irakenët, por duket se është derdhur në mediat e SHBA. Një rrëshqitje informuese për “komunikimet strategjike” në Irak të përgatitura për gjeneralin e ushtrisë. George ë. Casey Jr., komandanti i lartë i SHBA në Irak, përshkruan “home audience” si një nga gjashtë objektivat kryesore të palës amerikane të luftës . “(WP, op cit.)
Një dokument i brendshëm i prodhuar nga selia ushtarake amerikane në Irak, thekson se “programi Zarqawi PSYOP është fushata më e suksesshme e informimit deri më sot”. (WP, op cit).

Komandanti i lartë i ngarkuar me operacionin e PSYOP-ut të Pentagonit është gjenerali Kimmitt, i cili tani zë pozitën e planifikuesit të lartë në Komandën Qendrore të SHBA (USCENTCOM), përgjegjës për drejtimin e operacioneve në Irak dhe Lindjen e Mesme.
“Në vitin 2003 dhe 2004, ai koordinonte çështjet publike, operacionet e informacionit dhe operacionet psikologjike në Irak – megjithëse tha në një intervistë se informimi i brendshëm duhet të jetë i gabuar, sepse ai nuk ka realizuar operacionet psikologjike dhe nuk ka mundur të flasë për to. Kimmitt tha: “Ishte qartë një fushatë informacioni për të rritur ndërgjegjësimin e publikut se kush ishte Zarqawi, kryesisht për audiencën irakiane, por edhe për audiencën ndërkombëtare”.
Qëllimi i fushatës ishte që të ngrinte një pykë në kryengritje duke theksuar aktet terroriste të Zarqawi dhe origjinës të huaj, thanë oficerët e njohur me programin. “Nëpërmjet komunikimeve strategjike agresive, Abu Musab al-Zarqawi tani përfaqëson: Terrorizmin në Irak / Luftëtarët e huaj në Irak / Vuajtjet e popullit irakian (Sulmet infrastrukturore) / Mohimi i Aspirimeve të Irakut”, thuhet në të njëjtën …

Është e vështirë të përcaktohet se sa është shpenzuar në fushatën Zarqawi, e cila filloi dy vjet më parë dhe besohet të jetë në vazhdim. Përpjekjet e propagandës amerikane në Irak në vitin 2004 kushtonin 24 milionë dollarë, por përfshinë ndërtimin e gjerë të zyrave dhe vendbanimeve për trupat e përfshira, si dhe transmetimet radiofonike dhe shpërndarjen e mijëra fletëpalosjeve me fytyrën e Zarqawi mbi ta, tha oficeri që fliste në sfond …

Programi Zarqawi në Pentagon u zhvillua njëkohësisht me një operacion të ndërlidhur “të udhëhequr nga Grupi Lincoln, një firmë konsulence e SHBA, për të vendosur pro U.S. artikujt në gazetat e Irakut, sipas oficerit të njohur me programin që foli në sfond. “Sipas The ëashington Post, megjithatë, nuk kishte lidhje midis programit PSYOP të Pentagonit dhe atë të drejtuar nga Grupi Lincoln në emër të Pentagonit. (WP, 10 prill 2006)
Dezinformimi dhe propaganda e luftës janë pjesë integrale e planifikimit ushtarak. Sidoqoftë, ajo që ëashington Post nuk përmend, është roli i saj në ruajtjen e legjendës Zarqawi, së bashku me televizionin e rrjetit, shumicën e shtypit dhe natyrisht CNN dhe Fox News, për të mos përmendur një pjesë të konsiderueshme të mediave alternative. Dezinformata lidhur me Luftën kundër terrorizmit është ushqyer në zinxhirin e lajmeve nga një numër i kufizuar i “ushqyesve kryesorë”:

Relativisht pak korrespondentë të lidhur me të mirë i sigurojnë “pergjimet” që mbulohen në burimet e lajmeve relativisht të rralla – katër rrjetet televizive, TIME, Newsweek, CNN – ku parametrat e debatit janë vendosur dhe “realiteti zyrtar” është i shenjtëruar për ushqyesit në fund të zinxhirit të lajmeve. Në vende të tjera, kjo është ajo që njihet si propaganda, ose lufta psikologjike. (Chaim Kupferberg, Përgatitja e Propagandës për 9/11)

Zarqawi është identifikuar nga mediat amerikane si pas “kryengritjes” në Falluxha, Tal Afar dhe Samara. Ai u mbajt si përgjegjës për shpërthimet e hotelit në Amman, si dhe sulme terroriste në disa kryeqytete perëndimore. Ai është i palëvizshëm pas sulmeve me bomba vetëvrasëse në Irak, siç konfirmohet nga Uashington Post: “Ai ka udhëhequr bombarduesit vetëvrasës, viktimat shiite të së cilës po shtohen në mijëra. “(11 dhjetor 2005).

PSYOP i Pentagonit është një mbulesë për krimet e sponsorizuara nga SHBA nga media amerikane, e cila ka mbështetur fokusin e “zellshëm Zarqawi” në lajmet e tij dhe në editorialet e mbulimit të rezistencës irakiane.
Zyrtari më i lartë ushtarak amerikan i zbulimit në Irak tha se Abu Musab Zarqawi dhe bashkëpunëtorët e tij të huaj dhe irakian në thelb kanë komanduar kryengritjen, duke u bërë forca dominante e opozitës dhe kërcënimi më i madh i menjëhershëm ndaj objektivave të SHBA në vend.

“Unë mendoj se ajo që vërtet keni këtu është një kryengritje që është rrëmbyer nga një fushatë terroriste,” tha gjenerali i ushtrisë Richard Zahner në një intervistë. “Pjesërisht, nga Zarqawi duke i bërë ballë kësaj gjëje, ai sigurisht ka marrë fondet, mediat dhe, sinqerisht, i ka lejuar njerëzit e tjerë që të punojnë së bashku në draftin e tij”. (WP, 25 shtator 2005)
Mes gjakderdhjes së vazhdueshme në Irak, ka dëshmi të të menduarit të freskët. Ndryshimi, për ironi, është sjellë nga vetë Abu Musab Zarqawi, terrorizmi i pakuptimtë i të cilit duket sikur ka arritur të bashkojë njerëzit atje kundër ideologjisë globale të xhihadit. Që nga shpërthimet e hotelit në Jordanin vendas të Zarqawit, gjithnjë e më shumë irakianët sunitë dhe arabët kanë dënuar vizionin e ankthit të kreut terrorist për shoqëritë e tyre – njëri që premton sulme vetëvrasëse të mëtejshme “katastrofike”. (WP, 4 Dhjetor 2005)

Tërheqja e menjëhershme nga Iraku nuk është një opsion që administrata e SHBA mund ose duhet të argëtojë. Do t’i jepte Abu Musab Zarqawit dhe grupit të tij të vogël të luftëtarëve të huaj mundësinë për të kërkuar fitore dhe për të njoftuar se ata kanë mundur me sukses një superfuqi. Kjo do të forconte dorën e Al Kaedës në të gjithë Lindjen e Mesme dhe gjetkë, dhe do të çonte në paqëndrueshmëri më të madhe në të gjithë rajonin. (WP, 11 Dhjetor 2006)

Mediat amerikane kanë identifikuar natyrën e kryengritjes, duke u përqendruar në rolin kryesor të Zarqawit dhe lidhjet e tij me regjimin e mëparshëm Baathist:
“Shtylla kurrizore e kryengritjes duket të jetë një aleancë midis Baathists dhe rrjetin e terroristëve kryesisht nën komandën e Abu Musab Zarqawi. Është një partneritet i komoditetit; të dy grupet po luftojnë të njëjtën betejë, por për arsye të ndryshme dhe me qëllime të ndryshme. (WP, 8 maj 2005)
Zyrtarët e lartë në Pentagon dhe në Irak thonë se besojnë se Z. Zarqawi dhe “qendra e gravitetit” e kryengritësit tani janë në kthesat dhe qytetet e luginës së lumit Eufrat afër kufirit sirian (New York Times, 17 shtator 2005)

Në Falluxha, rrethimi i qytetit, që rezultoi me mijëra vdekje civile u përshkrua si një betejë kundër “rrjetit Zarqawi” :.
Forcat amerikane kanë kryer katër sulme ajrore mbi ato që janë përshkruar si objektiva që lidhen me rrjetin Zarqawi në dhe rreth qytetit. Midis tyre ishte një kompleks strehimi në një zonë bujqësore rreth 15 milje në jug të Falluxhës, ku ushtria amerikane tha se deri në 90 luftëtarë të huaj po mblidheshin. Ushtria tha se greva, e cila ndodhi të enjten mbrëma, vrau rreth 60 luftëtarë të huaj.

Dëshmitarët dhe zyrtarët spitalorë debatuan mbi llogarinë, duke thënë se rreth 30 burra u vranë, shumë prej tyre irakianë. Ata thanë se 15 fëmijë dhe 11 gra vdiqën gjithashtu në sulm.
As versioni i grevës nuk mund të verifikohet në mënyrë të pavarur.
Një natë tjetër, ushtria amerikane tha në një deklaratë se ajo kreu “një tjetër grevë të saktë” në një takim të “rreth 10 terroristëve Zarqawi” në Fallujah-un qendror. “Nuk kishte asnjë indikacion se çdo civil i pafajshëm ishte në afërsi të vendndodhjes së takimit”, tha ushtria në deklaratë. (WP, 21 shtator 2004)

Vërejtjet përfundimtare

Nëse, me të vërtetë, roli i Zarqawit u fabrikua si pjesë e PSYOP-it të Pentagonit, cila është saktësia e këtyre raporteve të medias?
Dokumentet e brendshme ushtarake të rrjedhura në ëashington Post konfirmojnë se Pentagoni është i përfshirë në një fushatë të vazhdueshme propagandistike që kërkon të sigurojë një fytyrë ndaj armikut. Qëllimi është të portretizojë armikun si një terrorist, për të mashtruar opinionin publik.

Terrorizmi dhe propaganda e luftës janë të ndërthurura. Aparati i propagandës ushqen dezinformimin në zinxhirin e lajmeve. Objektivi është që grupet terroriste të paraqiten si “armiq të Amerikës”, përgjegjës për mizoritë e panumërta në Irak dhe në mbarë botën. Objektivi themelor është të nxisë opinionin publik në mbështetje të agjendës së luftës së Amerikës në Lindjen e Mesme.

Inteligjenca ushtarake amerikane ka krijuar vetë organizatat terroriste. Nga ana tjetër, ajo ka zhvilluar një program koheziv multibillion dollar kundër terrorizmit “për të ndjekur” këto organizata terroriste. Për të arritur objektivat e politikës së jashtme, imazhet e terrorizmit në teatrin e luftës në Irak duhet të mbeten të gjalla në mendjet e qytetarëve, të cilët vazhdimisht kujtohen për kërcënimin terrorist. Lëvizja e rezistencës irakiane përshkruhet si terroristë të udhëhequr nga Zarqawi.

Fushata propaganduese duke përdorur mediat perëndimore, paraqet portretet e udhëheqësve prapa rrjetit terrorist. Me fjalë të tjera, në nivelin e asaj që përbën një fushatë “reklamuese”, “ajo i jep një fytyrë terrorit”.
“Lufta kundër terrorizmit” mbështetet në krijimin e një ose më shumë kriminelëve të këqij, udhëheqësit e terrorit, Osama bin Laden, Abu Musab Al-Zarqawi, et al, emrat dhe fotot e të cilëve janë paraqitur ad nauseam në raportet e përditshme të lajmeve. Pa Zarqawi dhe Bin Laden, “lufta kundër terrorizmit” do të humbiste arsyen. Casus belli kryesor është të zhvillojë një “luftë kundër terrorizmit”.

Dokumentet e Pentagonit të zbuluara në Washington Post lidhur me Zarqawin kanë zbuluar se Al Kaeda në Irak është e fabrikuar.

Sulmet vetëvrasëse në Irak janë me të vërtetë të vërteta, por kush është prapa tyre? Ka indikacione se disa nga sulmet vetëvrasëse mund të ishin organizuar nga ushtria dhe inteligjenca amerikane-britanike. (Shih referencat më poshtë që kanë të bëjnë me Ushtarët Specialë të Forcave Britanike të Kapur Bomba Mbjellëse në Basra.)

Burimi: Global Research/ Gazeta impakt

OPINIONE