Rajoni

Pa veshjet mbrojtëse/ Mjekët në Bullgari refuzojnë të mjekojnë pacientët me Covid 19, rrezikojnë të sëmuren vetë. Qeveria shpall gjendjen e jashtëzakonshme.

Dhjetëra mjekë dhe infermierë kanë dhënë dorëheqjen e tyre në dy spitale në kryeqytetin e Bullgarisë Sofje, pasi j u tha që do të duhet të trajtojnë pacientët COVID-19.

Punonjesit e mjekësisë thanë se nuk ishin furnizuar me pajisje mbrojtëse dhe pajisje për të siguruar kujdesin e duhur qe mbronte shendetin e tyre pikerisht ate ditë pasi parlamenti bullgar vendosi një gjendje të jashtëzakonshme në vend.

Dr Kameliya Bachovska nga Spitali i Dytë i Qytetit në Sofje tha për Al Jazeera se ajo së bashku me 84 kolegë të tjerë dhane dorëheqjen pasi u njoftuan se spitali i tyre do të shndërrohej për mjekimin e pacientëve me COVID-19.

Spitali nuk ka pajisje të mjaftueshme mbrojtëse, dhe nuk është vetëm spitali ynë që nuk ka. Pjesa tjetër gjithashtu nuk ka.Kjo do të thotë, pothuajse çdo mjek në Bullgari ka rrezik të sëmuret për shkak të kësaj, veçanërisht midis nesh, mjekëve më të vjetër, të cilët jane dhe kategoria me e rrezikuarë, “tha ajo.

Dr Bachovska sqaroi se spitali nuk ka aftësitë dhe pajisjet e nevojshme sanitare për të mjekuat një

semundje infektive. Ajo gjithashtu tha se shumica e mjekëve dhe infermierëve në institucionin shëndetësor janë afër moshës së pensionit ose tashmë punojnë ndërsa jani në pension, dhe druhen i t’i trajtojne pacientët pa u mbrojtur siç duhet.

Javën e kaluar, të paktën gjashtë anëtarë të stafit mjekësor në Spitalin St Sophia në kryeqytet gjithashtu dhane dorëheqjet e tyre, duke shprehur shqetësime të ngjashme.

Sipas Dr. Andrei Kotsev, një anëtar i sindikatës së pavarur Zashtita, i cili ishte në kontakt me stafin, u shpreh se përveç se nuk ka asnjë pajisje mbrojtëse atyre gjithashtu u mungojne udhëzimet e duhura për procedurat për të siguruar izolimin dhe sigurinë e pacientëve te tjerë

“Ata morën vetëm një kuti fustanesh mbrojtëse pasi i sollëm mediat në spital,” i tha ai Al Jazeera.

Dr Angel Kunchev, kryeinspektori në Ministrinë e Shëndetësisë, tha se të gjitha spitalet jane udhëzuar për trajtimin e pacientëve me COVID19 dhe janë furnizuar me furnizimet e kërkuara. Në një intervistë telefonike, ai kundërshtoi kritikat që ju jane bere autoriteteteve per sa I perket marrjes se masave kundër përhapjes së virusit shumë vonë, dhe tha se ai nuk di për spitalet e tjera ku stafi po jep dorëheqjen.

Unë e kuptoj që kolegët e Second City Hospital kanë frikë nga e panjohura, por nuk e pranoj sepse jemi duke folur për pneumoninë e virusit me të cilën hasin çdo sezon të gripit, “tha ai.

Në një konferencë shtypi të Mërkurën, gjeneral Ventsislav Mutafchiyski, shefi i grupit të punës emergjente që koordinonCOVID-19, njoftoi se numri i çështjeve të konfirmuara në vend është 92. Deri më tani, dy persona kanë vdekur – një 66-vjeçargrua dhe burri i saj 74-vjeçar.

Më parë të Mërkurën, Mutafchiyski shfaqi veshje mbrojtëse – të cilat fabrikat bullgare filluan të prodhojnë si përgjigje ndaj pandemise – dhe karakterizoi masat e marra në Bullgari si “të përshtatshme” dhe “me kohë

Të hënën, media lokale raportoi se Bullgaria nuk do të marrë pjesë në një urdhër të gjerë të BE për furnizime mjekësore, pavarësisht

duke pësuar mungesa. Kryeministri Bojko Borisov njoftoi se arsyeja ishte një problem teknik dhe vendi do të jetë në gjendje të bashkohet me tender më vonë.

Një ‘tragjedi e plotë’

Kotsev tha se ai vazhdimisht po merr mesazhe nga mjekë në spitale të ndryshme duke thënë se nuk ka furnizime të mjaftueshme maska dhe pajisje mbrojtëse për stafin mjekësor. Ai gjithashtu tha se nuk është e drejtë të kritikohen mjekët që kërkojnë mbrojtje të duhu para se të sigurojnë trajtim për pacientët.

“Nëse mjekët vdesin sepse nuk ishin të mbrojtur, kush do t’i trajtojë pacientët, atëherë? [Autoritetet] nuk kanë siguruar furnizime mbrojtëse për mjekët, por në të njëjtën kohë ata i akuzojnë ata për dezertim ”, tha ai.

Stafi i moshuar është veçanërisht i shqetësuar sepse personat e moshuar me COVID-19 eshte zbuluar se kanë një rrezik më të lartë komplikimi dhe vdekje.

Bullgaria, ashtu si vendet e tjera në Evropën Lindore, ka vuajtur nga një ikje e trurit të mjekëve, e cila ka zvogëluar numri n e personelit mjekësor në vend dhe I ka detyruar spitalet të punësojnë punonjës mjekësie në pension.

Sipas Stojanit Borisov, kreu i sindikatës bullgare të mjekëve, midis 250 dhe 300 mjekë largohen nga vendi për të punuar jashtë vendit çdo vit.

Dr Kunchev, nga ministria e shëndetësisë, konfirmoi se vendi po përjeton një mungesë serioze të mjekëve dhe infermierëve.

Në fillim të kësaj jave, parlamentarët propozuan një paketë të veçantë të masave për të përballuar situatën e urgjencës në vend, përfshirë gjobat monetare për mjekët që refuzojnë të trajtojnë pacientët. Paketa do të ndryshohet dhe votohet Brenda ditëtve në vijim

Pa mbrojtje të duhur

Ndërkohë, qeveria njoftoi gjithashtu se do të rrisë pagat e stafit mjekësor që marrin pjesë në trajtim

Pacientët COVID-19 nga 1000 leva (560 dollarë).

Megjithatë, këto masa të propozuara janë përballur me kritika publike.

“Unë nuk mendoj se kjo është mënyra e duhur për të motivuar punëtorët mjekësorë bullgarë me një shkop – dënimin – dhe një karotë –

1.000 leva. Problemi këtu nuk është aq shumë pagesa, por fakti që ata duhet të shkojnë rrezikojnë jetën e tyre pa pasur

mbrojtje e duhur, “tha Petar Cholakov, profesor i asociuar i sociologjisë në Institutin për Studimin e Shoqërive dhe Njohuri në Akademinë Bullgare të Shkencave.

Ai theksoi se mjekët dhe infermierët bullgarë janë disa nga më të paguarit në Evropë. Paga mesatare e mjekut është 1.000 leva (560 dollarë), dhe infermierët bëjnë 800 leva (450 dollarë).

Sipas mendimit të tij, një pjesë e problemit që punonjësit e mjekësisë përballen me pandeminë është ajo gjatë dekadave të kaluara sistemi i kujdesit shëndetësor në Bullgari është përkeqësuar ndjeshëm.

Sigurimi i kujdesit shëndetësor është i financuar, dhe ky nuk është një problem i kohëve të fundit. Situata në klinika dhe spitale është e i mjerë “, tha Cholakov.

Ai vuri në dukje se një problem tjetër është joefikasiteti dhe korrupsioni që godasin institucionet shëndetësore në vend.

Në përgjigje të raporteve të mediave për mungesat në spitalet në të gjithë vendin, një numër individësh dhe biznesesh njoftoi se do të dhuronin fonde për të blerë pajisje mjekësore dhe pajisje. Një kompani, Walltopia, në botë prodhuesi më i madh i mureve të ngjitjes artificiale, shkaktoi polemikë kur kërkoi që spitali të merrte dhuratën e tij E cila u jep përparësi punonjësve të saj në trajtim.

“Mjekët nuk mund të zgjedhin midis pacientëve bazuar në atë që jep më shumë se tjetri. Kjo ka të bëjë me shpëtimin e një jete njerëzore. jeta e njeriut nuk është diçka për shitje, “tha Cholakov.

Të martën, ministria e shëndetësisë njoftoi se po hap një llogari për të pranuar donacione për të mbështetur spitalet gjatë gjendjes se e jashtëzakonshme dhe “blini kuti mbrojtëse për personelin mjekësor, pajisje dhe pajisje, përfshirë edhe frymëmarrësit”.

Dr Kunchev tha se përkundër masës, kjo nuk do të thotë se ministria nuk ka fonde të mjaftueshme për t’i siguruar paisjet spitaleve

“Falë reagimit të shpejtë të qeverisë, nuk ka kufij sa i përket mjeteve kombëtare për të blerë atë që është e nevojshme pjesë e vështirë është gjetja e këtyre paisjeve jo mjetet financiare “, tha ai./tpz

OPINIONE