Bota

Prag-zgjedhjet në BE, Salvini synon krijojimin e një aleance të ekstremit të djathtë

Matteo Salvini, zëvendëskryeministri i Italisë dhe kreu i partisë së tij të së djathtës ekstreme, do të organizojë një mbledhje të partive të ekstremit të djathtë evropian në Milano javën e ardhshme, që synon ndërtimin e një aleance përpara zgjedhjeve në maj.

Salvini po përpiqet të pozicionojë veten si udhëheqës joformal i forcave euro-skeptike dhe populiste në Evropë, por mbetet e paqartë nëse ndonjë lloj koalicioni formal do të funksionojë, duke marrë parasysh dallimet midis partive dhe rrjetit të ndërlidhur të aleancave që tashmë janë në lojë brenda Parlamentit Evropian.

Populistët e djathtë të Evropës janë në pushtet në Itali, Hungari, Austri dhe Poloni dhe po kalojnë në vende të ndryshme, përfshirë Francën dhe Holandën, dhe sipas sondazheve do të bëjnë përparime të rëndësishme në zgjedhjet e majit. Megjithatë, ata nuk parashikohen të formojnë një shumicë dhe pjesa dërrmuese e analistëve besojnë se do të luftojnë për të paraqitur një front të bashkuar.

Mediat italiane njoftuan se partitë e ekstremit të djathtë nga më shumë se 20 vende u ftuan në këtë takim, që do të mbahet të hënën në një hotel luksoz në Milano. Një zëdhënës nuk pranoi të jepte detaje se kush mund të merrte pjesë, duke thënë vetëm se “detaje të mëtejshme do të jepeshin brenda ditëve të ardhshme”.