Historia

Zbulohet e skllavja e fundit e mbijetuar nga anijet amerikane

E mbijetuara e fundit e njohur e anijeve skllave transatlantike, e sjellë në SHBA në 1860, është identifikuar nga një akademik në Universitetin e Newcastle.

Sally Smith u rrëmbye nga Afrika Perëndimore nga tregtarët e skllevërve dhe jetoi deri në 1937 në Alabama, duke qëndruar për më shumë se 70 vjet në plantacion ku ishte skllavëruar.

Hannah Durkin bëri zbulimin në llogaritë e dorës së parë dhe regjistrimin e përgjithshëm.

Mbijetuesi i kaluar i njohur më parë ishte një ish-skllav që vdiq në vitin 1935.

Dr Durkin, hulumtimi i të cilit është botuar në revistën Skllavëria dhe Abolition, thotë se pothuajse duket “tronditëse” se historia është aq afër kujtesës së gjallë.

Rrëmbyer në moshën 12 vjeçare, gruaja e cila u emërua Sally Smith në SHBA, por fillimisht ishte quajtur Redoshi, u rrëmbye nga tregtarët e skllevërve në 1860 nga një fshat në atë që tani është Benini.

Dr Durkin beson se ajo ishte 12 vjeç kur u transportua në një nga anijet e fundit të skllevërve për të shkuar në SHBA, së bashku me më shumë se 100 burra, gra dhe fëmijë të tjerë.

Ajo u ble nga një bankier i Alabamës dhe pronari i plantacioneve dhe iu dha mbiemri i tij, Smith.

Edhe pse skllavëria u shfuqizua pesë vjet pas arritjes së saj në SHBA, Redoshi mbeti duke punuar në të njëjtën pasuri, duke jetuar me bashkëshortin e saj, i cili gjithashtu ishte rrëmbyer nga e njëjta pjesë e Afrikës Perëndimore.

Studiuesit thonë se ajo qëndroi në atë plantacion të njëjtë për më shumë se 70 vjet pas skadimit të skllavërisë – dhe ishte personi i fundit i njohur nga gjenerata e saj që u detyrua të migronte nga vendlindja.

Dr Durkin thotë se disa nga detajet e historisë së Redoshi ishin regjistruar në shekullin e 20-të, kur historianët dhe aktivistët e të drejtave civile filluan të dokumentonin përvojat e njerëzve që sollën skllavërinë nga Afrika.

Duke vënë së bashku pjesët e tregimit, dhe duke e përputhur atë me regjistrimin dhe regjistrimet publike, Dr Durkin zbuloi se Redoshi kishte jetuar në Selma, Alabama, deri në vdekjen e saj, rreth moshës 89 ose 90 vjeç.

Nuk ka pasur ish skllevër që jetuan më vonë, të tillë si ata që lindën në skllavëri si fëmijë, por askush prej atyre që u rrëmbyen nga Afrika nuk dihet nësë ka jetuar më gjatë se Redoshi.

Ajo u përball me një regjim skllevërish të rrahjeve, zhurmave dhe vrasjeve, por sipas hulumtimit të Dr Durkin, ka pasur rezistencë nga ana e saj.

Ajo ka arritur të ruaj gjuhën, kulturën dhe identitetin e saj afrikan dhe ta trashigojë atë tek vajza e saj.

 

OPINIONE

INTERVISTA