Bota

Presidenti iranian: Duhet të punojmë çdo ditë për heqjen e sanksioneve

Presidenti iranian, Hassan Rouhani, deklaroi se duhet të punojnë çdo ditë për të hequr sanksionet e SHBA-së kundër vendit të tij dhe të fillojnë negociatat.

Duke folur pas takimit të Këshillit të Ministrave në kryeqytetin Teheran, Rouhani bëri vlerësime në lidhje me marrëveshjen për programin bërthamor, sanksionet dhe zgjedhjet që do të mbahen më 18 qershor.

Ai theksoi se nuk ka nevojë për 2-3 muaj që sanksionet të hiqen dhe se është e mundur që SHBA-ja të kthehet në zotimet e saj brenda 1 ore me vendimin që do të merret nëse ekziston një vullnet i tillë.

“Nëse nuk jemi të kujdesshëm, amerikanët mund të përhapin propagandën tek njerëzit tanë se ata janë në favor të negociatave dhe se Irani po e vonon procesin. Ne nuk duhet të japim justifikime. Duhet të jemi më aktiv. Ne duhet të punojmë çdo ditë për t’u dhënë fund negociatave dhe sanksioneve”, tha Rouhani.

Rouhani duke deklaruar se nëse do të bënin përpjekje muajin e kaluar që sanksionet të hiqeshin dhe të fillojnë negociatat, ata mund të akuzoheshin për “nxitim”, “Tani ka kaluar koha për nxitim. Nga tani e tutje, sa herë që sanksionet vazhdojnë, humbet mundësia. Ne jemi të gatshëm t’u kthehemi zotimeve tona dhe nuk e shohim të lejueshme shtyrjen e sanksioneve edhe për një ditë të vetme”, theksoi presidenti i Iranit.

“Nëse zgjedhjet humbin vlerën e tyre në sytë e popullit, të gjithë revolucionet në vend do të marrin fund”

Duke deklaruar se nëse pjesëmarrja maksimale nuk arrihet në zgjedhjet e 13-ta presidenciale që do të mbahen në Iran më 18 qershor, Rouhani deklaroi se do të marrë “një goditje të madhe” metoda e themelimit të revolucionit.

Më tej ai tha se zgjedhjet janë një nga çështjet më të rëndësishme në vend. “Për sa kohë që sigurohet pjesëmarrja në zgjedhje dhe njerëzit shkojnë në votime, regjimi i Republikës Islamike do ta ketë këtë fuqi. Nëse një ditë zgjedhjet humbin vlerën e tyre në sytë e njerëzve, të gjitha revolucionet dhe lëvizjet në vend do të marrin fund”, tha Rouhani.

Duke deklaruar se të gjitha revolucionet në Iran në 160 vitet e fundit janë bërë në mënyrë që njerëzit të mund të bënin zgjedhje dhe askush të mos impononte mendimin e tyre, Rouhani tha se, “Ne të gjithë duhet të përpiqemi për një zgjedhje entuziaste. Të inkurajojmë njerëzit të shkojnë në kutitë e votimit dhe duhet të ketë kandidatë për çdo mendim”./AA