Progres-raporti për Shqipërinë, mediat greke: Komisioni Evropian ngre shqetësime për paraburgimin e Fredi Belerit

Çështja e paraburgimit të kryebashkiakut të zgjedhur të Himarës, Fredi Beleri, shtrohet nga Komisioni Evropian në raportin e zgjerimit për Shqipërinë.  Sipas mediave greke, në këtë raporto theksohet se paraburgimi i tij “ ngre shqetësime serioze”.

Në veçanti, Komisioni raporton se marrëdhëniet me Greqinë mbetën të mira, me kontakte të vazhdueshme politike. Të drejtat e minoritetit grek, veçanërisht të drejtat pronësore të minoritetit grek, mbeten objekt mosmarrëveshjesh në marrëdhëniet dypalëshe.

Paraburgimi i Belerit, cili u arrestua më 14 shtator me akuzën e blerjes së votës, ka shkaktuar tensione dypalëshe dhe ka ngritur shqetësime serioze, thekson Komisioni. Kërkesat e tij për t’iu dhënë leje të posaçme për t’u betuar janë refuzuar dhe Gjykata e Lartë pritet të diskutojë nëse do ta referojë Apelin, shton ai.

 

 

Në të njëjtën kohë, ai vë në dukje se Gjykata Kushtetuese ra dakord në tetor të vendosë për kushtetutshmërinë e procesit gjyqësor penal pas arrestimit të tij. Në të njëjtën kohë, Komisioni raporton se Shqipëria ka vazhduar të bëjë progres në reformat nën grupin bazë, duke përfshirë zbatimin e vazhdueshëm të reformës gjithëpërfshirëse në drejtësi, ndërsa Tirana raportohet të ketë kontribuar në menaxhimin e flukseve të përziera të migracionit drejt BE-së me bashkëpunimin drejt zbatimit të planit të veprimit të BE-së për Ballkanin Perëndimor.

Shqipëria gjithashtu, thekson Komisioni, është përafruar plotësisht me politikën e përbashkët dhe të jashtme të sigurisë së BE-së./bw

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne