Bota Opinion

Pse Erdogan kritikon strukturën e OKB-së?

Nga: Mahmut Ovur

Bota është aktualisht në një udhëkryq pasi kërcënohet nga terrori global, luftërat ndëretnike të fuqive imperialiste, krizat e refugjatëve, shpërndarja e padrejtë e të ardhurave dhe rritja e racizmit. Edhe pse shumë vende, përfshirë shtetet e BE-së, janë të vetëdijshëm për këtë fakt, askush për fat të keq nuk tërheq vëmendjen ndaj problemit, përveç Turqisë.

Këtë javë, Presidenti Rexhep Tajip Erdogan e shprehu këtë fakt sovranit të botës në Asamblenë e Përgjithshme të U.N. në Nju Jork. Ai filloi me shqyrtimin e sistemit të padrejtë botëror që mbizotëronte botën:
“Ne besojmë se bota është më e madhe se pesë shtete, nuk është më bota e pas Luftës së Dytë Botërore, pse jo të gjithë 194 vendet të mos bëhen anëtarë të përhershëm, ka vetëm pesë anëtarë të përhershëm dhe të gjithë të tjerët janë të përkohshëm. Nuk keni ndonjë iniciativë?”

Ai gjithashtu preku padrejtësitë e krijuara nga sistemi kapitalist global: “Ne kemi një problem serioz pasi pasuria totale e 62 njerëzve më të pasur në botë korrespondon me gjysmën e pasurisë së përgjithshme të popullsisë. Ndërsa 821 milionë njerëz shkojnë në shtratin e tyre të uritur çdo natë , 621 milion janë diagnostikuar si obezë, gjë që tregon se ekziston një problem serioz. Dhe ka një problem serioz nëse 68 milionë njerëz janë zhvendosur “.

Një pjesë e problemit është për shkak të lidhjeve të fuqive globale me terrorin. Pra, ai paralajmëroi fuqitë botërore për kërcënimet e mundshme që i pret ata: “Ata që i japin terroristëve për interesat e tyre taktikë do të pësojnë pasojat në të ardhmen”.

Ai gjithashtu vuri në dyshim kompetencat e Grupit Terrorist të Gylenit (FETÖ), i cili u përpoq të bënte një grusht shteti në Turqi, duke pyetur: “Ku është kreu i FETÖ? Përgjigjja është se ai është aktualisht në Pensilvani, SHBA. dhe eksporton terrorizëm në 160 vende të botës. ”

Erdogani e mbajti këtë fjalim gjithëpërfshirës në një kohë kur edhe krahët e majtë të botës janë plotësisht të heshtura. Kjo ka qenë e para në 73 vitet e historisë së U.N. dhe kështu ka shënuar një moment historik. Fjalimi i tij ishte kuptimplotë.
Prandaj, të gjithë njerëzit e shtypur të botës, përfshirë palestinezët, somalezët, sirianët, rëandanët dhe venezuelianët, u bashkuan me Turqinë.

Përpos këtyre vendeve, vendet kryesore të BE-së Gjermania dhe Franca gjithashtu e mbështesin Turqinë kundër imponimit ekonomik të SHBA.

Është e rëndësishme të theksohen fjalët e Ministrit të Jashtëm gjerman Heiko Maas në këtë pikë: “Politika e sanksioneve të Uashingtonit i detyron europianët që të formulojnë një përgjigje. Shtetet e Bashkuara imponojnë papritmas dhe njëanshëm shpesh sanksione të papërcaktuara kundër Rusia, Kina, Turqia dhe ndoshta në të ardhmen kundër partnerëve tanë të tjerë të rëndësishëm tregtarë “.

Kjo panoramë nënkupton që Turqia luan një rol vendimtar në botën e re, pasi ka ndjekur një politikë të jashtme të pavarur dhe shumëdimensionale nën udhëheqjen e Erdoganit.

Burimi: Daily Sabah/ Gazeta impakt

OPINIONE