PSE QUHET ÇLIRIMTAR I KOSTANDINOPOJËS SULLTAN MEHMETI (FATIHU).29 MAJ 1453

Nga Azem Kovaçi

Kushdo ne rrethet akademike, dinjitoz, i balancuar akademikisht dhe i çliruar islamofobikisht..e pohon se …KOSTANDINOPOJA ..me dekada ne vazhdim para ardhjes se Osmaneve ..ishte e roberuar, e shkaterruar, perdhunuar, paralizuar nga kryqezatat dhe kryqezoret, te cilat ishin te orkestruara nga europa perendimore dhe papati.

Keta fushata kryqezatash qe zbarkonin dhe qendronin ne KOSTANDINOPOJË e kishin gjunjezuar perandorine dhe kryeqytetin e Bizantit. Sepse kisha e lindjes (ortodoksia) nuk pajtohet tejpertej me agjendat e papatit…

Kur Sulltan Mehmeti e mori qytetin me 29 Maj 1453, gjeti nje KOSTANDINOPOJË me popull te lodhur dhe qytet te keputur.
Fermani i Sulltanit ku deklaronte dhe betohej ne Zot se nuk do tu prekeshin as pasurite, as kishat dhe as nderi i njerezve ..dhe gezoi shume popullin e shkerrmoqur. Çfare i gezoi edhe me tej njerezit e Kostandinopojës ishte po ashtu edhe çlirimi nga taksat brutale qe Kisha dhe perandori merrnin nga te populli i thjeshte.
Gjizja e Sulltanit ishte modeste ne krahasim me taksat e meparshme dhe me kete gjizje ushtria muslimane u garantonte siguri/mbrojtje.

Sulltan Mehmet Fatihu/Çliruesi po ashtu i garantoi kishes autoqefale ortodokse siguri/mbrojtje dhe respekt. Nje gje qe edhe sot e kesaj dite, dihet qe qendra kryesore e ortodoksise gjendet ne Stamboll – ky nje testament me vete qe indikon tolerancen e Sulltanit dhe muslimaneve nder shekuj.

Kushdo qe aludon se Sulltani dhe ushtria e tij plaçkiten dhe perdhunuan, genjejne dhe manipulojne, jane te verbuar nga urrejtja islamofobe. Ushtrite muslimane kane qëndruar gjithmone me lart se te tyret ne te gjitha nivelet njerzore, humane dhe luftarake. Ky eshte fakt i pakontestueshem historik./gazetaimpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne