Pse u ndërtua Muri Kinëz

Shtrirja rreth 13,170 milje nga lindja në perëndim, Muri i Madh i Kinës është një nga mrekullitë më të mëdha të botës.

Muri që shtrihet lart e poshtë nëpër rrafshinat, livadhet, shkretëtirat dhe malet, u rendit në vitin 1987 si një Trashëgimisë Botërore nga UNESCO. Muri i Madh përbëhet nga shumë mure, disa prej të cilave shkojnë paralelisht me njëri-tjetrin. Muri i Madh ka një histori prej më shumë se 2,000 vjetësh, por disa nga seksionet e saj janë zhdukur ose tani janë në gërmadha. Sidoqoftë, Muri i Madh i Kinës mbetet një nga atraksionet interesante në botë për shkak të rëndësisë së saj historike dhe madhështisë arkitektonike.Kumti.com

Historia e Murit të Madh të Kinës
Muri i Madh i Kinës u ndërtua gjatë një periudhe të gjatë dhe jo të gjitha në të njëjtën kohë. Midis shekujve 6 dhe 7 para Krishtit, pati luftra të shpeshta që u luftuan midis dinastive të Shteteve të ndryshme ndërluftuese dhe shteteve të Pranverës-Vjeshtës. Muret dhe kullat u ndërtuan përgjatë kufijve për të shërbyer në vetëmbrojtje. Shteti i Chu ishte i pari që ndërtonte muret. Gjatë sundimit të dinastisë Qin, pjesë të ndryshme të perandorisë u bashkuan në një. Për perandorinë për të mbrojtur veten nga pushtuesit nga veriu, perandori Qin Shi Huang urdhëroi që të gjitha muret që ishin ndërtuar të lidhen, duke u bërë kështu Muri i Madh i Kinës. Që kur muri jo vetëm që është rindërtuar dhe modifikuar, por është zgjeruar edhe gjatë gjithë historisë së republikës. Për më shumë se 2000 vjet, miliona njerëz kinezë kanë ndihmuar në rimodelimin dhe rindërtimin e murit. Qëllimi kryesor i ndërtimit të murit ishte që gjithmonë të mbrojë perandorinë nga pushtuesit, si mongolët ndër të tjera. Një pjesë e madhe e Murit të Madh të Kinës u ndërtua gjatë dinastisë Ming diku midis viteve 1368 dhe 1644.

Arsyet Pas Ndërtimit të Murit të Madh të Kinës
Muri u ndërtua për të mbrojtur Kinën nga armiqtë e saj dhe pushtuesit veriorë me shumë gjasa mongolët që ishin një grup fisnor që kryen bastisje në rajon. Megjithëse muri u ndërtua, rajoni ishte pushtuar nga Mongolët përfundimisht. Muri i Madh u përdor gjithashtu për mbajtjen e qytetarëve kinezë nga largimi i vendit. Historikisht, Kina nuk është vendi i vetëm për të ndërtuar një mur përgjatë kufijve të saj, vende të tjera duke përfshirë Korenë, Perandorinë Romake, Athinën dhe Danimarkën ndërtuar mure. Të gjitha këto mure u ndërtuan për të mbrojtur territoret e tyre. Megjithatë, Muri i Madh i Kinezëve ishte ndoshta projekti ekstrem për mbrojtjen ushtarake në histori dhe gjithashtu siguroi paqen dhe stabilitetin e bujqësisë në shoqërinë e lashtë.

Kush e ndërtoi Murin e Madh të Kinës?
Për më shumë se 2,000 vjet muri shërbeu si një mjet i fuqishëm mbrojtjeje në historinë e Kinës pas betejave midis ekonomive nomade dhe bujqësore. Muri i Madh mbrojti progresin kulturor dhe zhvillimin ekonomik nëpërmjet rrugëve tregtare të sigurta si Rruga e Mëndafshit dhe sigurimin e transportit së bashku me transmetimin e informacionit. Miliona njerëz ndërtuan Murin e Madh të Kinës me kalimin e kohës. Forca e punës që punonte në mur përbëhej nga të burgosurit e luftës, skllevërit, punëtorët, ushtarët, të dënuarit dhe fshatarët të cilët ishin rekrutuar me forcë. Besohet se perandori Qin Shu Huang urdhëroi rreth një milion njerëz për t’u bashkuar me ndërtimin e Murit të Madh. Sipas ligjeve të dinastisë Qin, të burgosurve u kërkohej të punonin në mur për katër vjet. Besohet gjithashtu se shumë njerëz vdiqën duke ndërtuar muret ose nga lodhja apo nga uria.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne