Rajoni

Publikohet deklarata, në këtë muaj Kosova fiton liberalizimin e vizave

Pas ratifikimit të Demarkacionit me Malin e Zi, njohësi i zhvillimeve politike Naim Rashiti ka publikuar një deklaratë, sipas të cilës, Kosova do të ketë liberalizimin e vizave në shtator apo para fundit të vitit.

Më poshtë postimi i tij i plotë:

Sipas deklarates se me poshtme vendimi per heqjen e vizave deri ne qershor te ketij viti. Pa viza ne shtator apo para fundit te vitit

Përfaqësuesi i Lartë/Nënkryetarja Federica Mogherini, Komisioneri për Migracionin, Çështjet e Brendshme dhe Shtetësinë Dimitris Avramopulos dhe Komisioneri për Politikat Evropiane të Fqinjësisë dhe Negociatat për Zgjerimin Johannes Hahn pas ratifikimit të Marrëveshjes për Demarkacionin e Kufirit ndërmjet Kosovës dhe Malit të Zi kanë dhënë këtë deklaratë:

“Ratifikimi i sotëm i Marrëveshjes për Demarkacionin e Kufirit me Malin e Zi, nga Kuvendi i Kosovës, paraqet një arritje të vërtetë, një progres të mirëpritur dhe konkret, shumë në frymën e marrëdhënieve të mira fqinjësore, si dhe Strategjinë e re të Komisionit për Ballkanin Perëndimor. Ratifikimi është gjithashtu përmbushja e njërit prej kritereve kryesore për liberalizimin e vizave të Kosovës. Siç tha kryetari Juncker gjatë vizitës së tij të fundit në Kosovë, është një hap vendimtar drejt liberalizimit të vizave, i cili do të përfitojë para së gjithash njerëzit.

Në vitin 2016, Komisioni Europian i propozoi Këshillit dhe Parlamentit Europian heqjen e kërkesave për viza për qytetarët e Kosovës me të kuptuarit se Kosova do të ratifikojë Marrëveshjen e Ndarjes së Kufirit me Malin e Zi dhe do të forcojë të dhënat e saj në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Vlerësimi i procesverbalit në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit vazhdon edhe në dritën e informacionit të fundit të dhënë nga autoritetet e Kosovës.

Bashkimi Evropian pret që të gjitha palët në Kosovë të vazhdojnë punën e madhe dhe përpjekjet e suksesshme për të arritur udhëtimin pa viza për popullin e Kosovës dhe në interes të rajonit

OPINIONE