Kultura Shqiperia

Qendra shqiptare kunder terrorizmit liston muxhahedinet iraniane si organizate ekstremiste

Ne botimin per shkollat e Shqiperise qe Qendra Kunder Ekstremizmit te Dhunshem ne Shqiperi ka bere, nder te tjera ka listuar organizaten e Muxhahedineve Iraniane si nje organizate te dhunshme. Ne seksionin “Ekstremizmi i dhunshëm në botë dhe në Shqipëri” teksti shkollor liston disa organizata te dhunshme. Tre organizatat e dhunshme qe listohen ne kete nenkapitull jane: ISIS apo Shteti Islamik ne Irak dhe Siri, Fronti Al-Nusra ose Jabhat al-Nusra, dhe organizata Mujahideen-e-Khalq (MEK) apo muxhahedinet iraniane.

Me poshte eshte teksti nga manuali kunder Ekstremizmit te Dhunshem me titull:

Me Shkollat për Komunitete më të Sigurta
Guidë Referuese

I cili mund te zbritet nga linku ketu:

2 Guidë Referuese

Ekstremizmi i dhunshëm në botë dhe në Shqipëri
Rekrutimet ndërkombëtare të Shtetit Islamik
• Gjatë luftës në Siri, rreth 6000 shtetas Europianë i janë bashkuar Shtetit Islamik
(i njohur si ISIS ose ISIL) pasi ky i fundit shpalli krijimin e kalifatit Islamik në verën e 2014. Që nga gjysma e parë e vitit 2015, disa media dhe raporte të inteligjencës sugjerojnë se grupi ka mbledhur mbi 30.000 luftëtarë nga mbi 100 vende të botës, duke përfshirë mbi 5.000-8.000 gra.

Mbi 1,000 persona i janë bashkuar këtij grupi nga vendet e Ballkanit Perëndimor si
luftëtarë të huaj, kryesisht nga zonat me shumicë Myslimane në Shqipëri, Kosovë,
Bosnjë, por gjithashtu dhe nga zona të tjera të populluara me pakica Myslimane në
Maqedoni, Serbi dhe Mal të Zi. Rreth 140 persona i janë bashkuan nga Shqipëria.
• Që nga 2014, fushatat e bombardimeve të koalicionit kundër Shtetit Islamik (IS) në Siri
dhe Irak kanë degraduar aftësitë ushtarake të grupit dhe pothuajse kanë reduktuar
tërësisht territorin e saj. Forcat aleate të Irakut arritën në qytetin e Raqqa-s (i njohur si
kryeqyteti i Shtetit Islamik) në Shtator 2017.
• Rreth 140 persona janë bashkuar me grupimet terroriste në Siri dhe Irak nga
Shqipëria, sipas njohurive paraprake
• Grupmoshat e përfshira variojnë nga 26 deri në 39 vjeç
• Xhihadi familjar ka përfshirë rreth 12 gra dhe 32 fëmijë
• Ndarje gjeografike: Tiranë, Elbasan, Librazhd, Pogradec, Kavajë, Kukës, Shkodër,
ndër të tjerë
• Më shumë se 1 në 5 mësues raportojnë se nxënësit përdorin gjuhën e urrejtjes ose
ekstremiste
• 1 në 12 mësues raportojnë mësues TË TJERË që përdorin terma ose gjuhë nga
ideologjitë ekstremiste
• 88.5% e mësuesve besojnë se duke folur me studentët rreth ekstremizmit të
dhunshëm dhe pasoja
ve të tij është ndërhyrja më e mire
• 87.7% besojnë në mësimdhënien e teknikave për nxënësit që të zgjidhin konfliktet
nëpërmjet ndërmjetësimin
• 85% besojnë në informimin e mësuesve dhe prindërve se si të identifikojnë
shenjat e hershme të ekstremizmit dhe radikalizimit
Shteti Islamik në Irak dhe Siri (ISIS ose ISIL) është një grup xhihadist i njohur gjithashtu si Shteti Islamik (IS) shpërtheu në skenën ndërkombëtare në 2014 kur pushtoi pjesë të mëdha të territorit në Siri dhe Irak. Ky grupim është bërë famëkeq për brutalitetin e tij që kanë përfshirë vrasje masive, rrëmbime dhe dhe masakra. Në qershor 2014, grupi deklaroi zyrtarisht krijimin e një “kalifati” – një shtet që qeveriset në përputhje me ligjin Islam, ose Sheriatin, dhe drejtohet nga zëvendësi i Perëndisë në Tokë ose kalif.
Fronti Al-Nusra ose Jabhat al-Nusra, i njohur si Jabhat Fateh al-Sham pas Korrikut të 2016 dhe i përshkruar si degëzim i Al-Kaeda-s në Siri ose Al-Kaida në Levant, është një organizatë xhihadiste salafiste që lufton kundër forcave qeveritare Siriane në luftën civile Siriane, me qëllim krijimin të një shteti Islamik në vend. Grupi deklaroi formimin e tij më 23 Janar 2012.

Luftëtarët e Huaj njihen si “individë të cilët udhëtojnë në një shtet tjetër përveç shtetit të tyre të banimit ose kombësisë për qëllimin e kryerjes, planifikimit, përgatitjes ose pjesëmarrjes në aktivitete për qëllime terroriste ose ofrimin ose trajnimin për akte terroriste, duke përfshirë edhe pjesëmarrjen në konflikte të armatosura “. Ato rrisin intensitetin, kohëzgjatjen dhe kompleksitetin e konflikteve dhe mund të përbëjnë një rrezik serioz për shtetet e tyre të origjinës, tranzitit, destinacionin, si dhe zonat fqinje të konfliktit ku janë më aktivë.
Termi xhihad (në arabisht është përkthyer si përpjekje, luftë, angazhim) në kuptimin religjioz, i referohet një koncepti të rëndësishëm të fesë Islame, mbi përpjekjen dhe luftën në rrugën e Perëndisë.
Hijra i referohet fluturimit të Muhammedit nga Meka në Medinë dhe mbërritjen e tij në Qubã në 12 Rabī ‘al-aëëal = 24 shtator 622. Ky event shënon fillimin e epokës Islame, e cila u prezantua vetëm 17 vjet më vonë nga kalifi Umar ibn el-Chattab.
Terrorizmi ekstrem i djathë është i motivuar nga një shumëllojshmëri ideologjish dhe besimesh, duke përfshirë antikomunizmin, neofashizmin dhe neonazizmin, si dhe pikëpamje ndaj abortit. Ky lloj i terrorizmi ka qenë sporadik, me pak ose aspak bashkëpunim ndërkombëtar. Terroristët e krahut të djathtë kanë për qëllim të përmbysin qeveritë dhe t’i zëvendësojnë ato me regjime nacionaliste apo fashiste.
Mujahideen-e-Khalq (MEK) është një grup opozitar në mërgim i cili mbështet rrëzimin e Republikës Islamike të Iranit. I themeluar në vitin 1965 si një grup Mysliman i krahut të majtë, ai kundërshtoi ashpër Shahun e Iranit dhe u përfshi në protestat që çuan në rënien e tij dhe në krijimin e Republikës Islamike më 1979. Fillimisht MEK mbështeti themeluesin e republikës së re Ajatollah Khomeini por, shumë shpejt kreu i saj Massoud Rajavi u ndalua së garuari në zgjedhjet e para presidenciale duke bërë që MEK të kthehej kundër qeverisë. Për vite me rradhë MEK u rendit si një organizatë terroriste deri në vitin 2013.

OPINIONE

INTERVISTA