Shqiperia

Qeveria e Kosovës paketë 200 milionë euro në ndihmë të kompanive, do të paguajë rrogat për dy muaj

Ministri në detyrë i Financave dhe Transfereve, Besnik Bislimi, ka propozuar një pako emergjente për Qeverinë në situatën e krijuar për shkak të masave të marra për parandalimin e përhapjes së koronavirusit.

Bislimi ka propozuar një pako 13 pikëshe ku ndër të tjera ka theksuar se fokusi do të jetë tek përfituesit e skemave pensioneve, bizneset dhe punëtorët që janë prekur nga kjo situatë.

Ai njoftoi se personat që përfitojnë nga skema pensioneve nën 100 euro do t’i kenë edhe 30 euro më shumë (nëse nuk janë përfitues të ndonjë skeme tjetër).

Bislimi ka thënë se Qeveria do t’i mbulojë pagat e punëtorëve të kompanive private për dy muajt në vazhdim në vlerën e pagës minimale prej 170 euro.

“Mbulimin e shpenzimeve për paga për ata që janë afektuar në masën e pagës minimale prej 170 euro për dy muaj në vijim, maksimumi i mjeteve të alokuara në këtë masë janë 41 milionë euro”.

Qeveria do të marrë përsipër edhe subvencionimin e qirasë deri në 50 për qind për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme për dy muajt e ardhshëm.

Do të ketë edhe fonde shtesë për komunat e prekura nga koronavirusi, po ashtu edhe për Ministrinë e Bujqësisë dhe atë të Kulturës.

Sipas Ministrit në detyrë të Financave e gjithë kjo pako do të kushtojë 170.6 milionë euro. Nga këto masa buxheti i shtetit mund t’i ketë deri në 200 milionë euro më pak se sa janë parashikuar në shkurt./ KlanKosova.

OPINIONE

INTERVISTA