Bota

Raport i rrjedhur nga Kisha katolike : Mbi 3,600 fëmijë janë abuzuar seksualisht nga priftërinjtë gjermanë

Një studim i porositur nga njësia gjermane e Kishës Katolike Romake ka zbuluar se mbi 3600 fëmijë, të moshës 13 ose më të rinj ishin seksualisht abuzuar nga anëtarët e klerit katolik gjerman nga viti 1946 deri në 2014. Përmbajtjen u zbulua para datës 25 shtator, data e publikimit. Raporti tha se sa më shumë si 1.670 nga personeli i kishës kanë kryer abuzimin.

Numrat shënojnë se deri në 4.4 për qind të totalit të klerit gjermanë. Çdo e gjashta viktimë është ankuar se është përdhunuar.

Raporti i Rrjedhur i Kishës: Mbi 3,600 fëmijë janë abuzuar seksualisht nga priftërinjtë katolikë gjermanë, shifrat aktuale paralajmërohet se mund të jetë shumë më e lartë.

Christian Pfeiffer, një specialist i kriminologjisë i cili u pyet për të hetuar çështjen nga Vatikani, por më vonë ka refuzuar sepse Kisha ka kërkuar të drejtat e kontrollit.

“Raporti nuk jep tablo të plotë, dhe nuk është plotësisht i pavarur”, tha Pfeiffer. Fjalët e Christian Pfeiffer u provuan të drejta. Hetuesit ishin të penguar nga shkalla absolute e fshehjes. Ai theksoi faktet e thëna nga shumë viktimat e abuzimit, ndërsa kisha shprehu keqardhje në lidhje me abuzimin e vazhdueshëm seksual të kryer nga klerikët. Nuk ka shenja të pranimit të pendimit autentike dhe të vërtetë.

Zgjidhja, sipas rekomandimit të vënë përpara nga studiuesit, është për të siguruar kompensim të lehtë, të barabartë dhe transparent për të gjitha viktimat. Njësia gjermane e Vatikanit ka deleguar vendimin në dioqeza të veçanta në vend, duke lënë një humnerë të madhe në çështjet e kompensimit. Ky raport në njësinë gjermane të Kishës Katolike Romake është i fundit i zbulimeve në lidhje me abuzimin nga priftërinjtë e kishës në gjithë botën.

Një raport nga Gjykata në Pensilvani botuar në muajin gusht tregon se 1,000 fëmijë janë abuzuar nga 300 priftërinj./ ML