Bota

Raport nga OKB: Lufta e Jemenit ka shkaktuar vdekjen e një çerek milion njerëzve

Një raport i lëshuar nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) se lufta në Jemen shkaktuar vdekjen e një e çerek milioni të njerëzve, në mënyrë të drejtpërdrejtë për shkak të sulmeve apo mungesës së kujdesit shëndetësor dhe mungesa e ushqimit, që rezulton nga embargoja dhe luftës ekonomike.

Raporti konfirmoi se zhvillimi njerëzor ka rënë për 20 vjet si rezultat i luftës që ka vazhduar me pasoja shkatërruese.

Raporti vuri në dukje presionet që Jemeni ka vuajtur para shpërthimit të luftës në vitin 2015, duke u renditur në mesin e 153 vendeve të botës në Indeksin e Zhvillimit Njerëzor.

Përfaqësuesi i UNDP Rezident në Jemen, Oak Lutsma, ka thënë se në qoftë se paqja arrihet nesër, ajo mund të marrë dekada për Jemenin për t’u kthyer në nivelet e para-luftës të zhvillimit, “tha ai.” Kjo është një humbje e madhe për popullin e Jemenit “.

Raporti arriti në përfundimin se në afat të gjatë, “kjo luftë do të ketë efekte negative të gjerë e bëjnë atë ndër luftërat më shkatërruese që prej përfundimit të luftës së ftohtë.” Raporti vjen në një kohë kur Jemeni po përjeton një epidemi të tretë të epidemisë kolera në krahina të ndryshme të vendit, dhe spitalet vuajnë nga një mungesë e rëndë të barnave esenciale.

Burimi : Almasirah / ML