Bota

Riadi i dërgoi një letër Asadit nëpërmjet përfaqësuesit të posaçëm të Putinit për të rifilluar marrëdhëniet me Damaskun

Është mësuar se gjatë vizitës së tij në Siri dje, i dërguari i posaçëm i Presidencës Ruse për Sirinë, Aleksandër Lavrentyev i dërgoi një letër Assadit, e cila u përgatit nga Arabia Saudite për të rivendosur marrëdhëniet me këtë vend.

I dërguari i posaçëm për Sirinë i Presidendit Rus, Vladimir Putin, Aleksandër Lavrentyev dhe Zëvendësministri i Jashtëm, Sergei Vershin, u takuan në Riad me Mbretin Arab, Saudin Selman bin Abdulaziz dhe pastaj kaluan në Damask ku u takuan me Presidentin sirian Bashar al-Assad.

Gjatë bisedimeve në Riad dhe Damask, palët diskutuan në lidhje me çështje të tilla si krijimin e një komiteti kushtetues sirian, zgjidhjen politike dhe rindërtimin e Sirisë.

‘JEMI TË GATSHËM TË KONSULTOJMË PËR TË GJITHA ÇËSHTJET’

Një burim i cili foli për Sputnik, tha se Aleksandr Lavrentyev i kishte përcjellë qeverisë së Damaskut një letër të përgatitur nga qeveria e Riadit. Sipas burimit, Riad i tha Damaskut se donte të rivendoste marrëdhëniet dhe të konsultojë të gjitha çështjet midis dy vendeve.

Në vitin 2012, Arabia Saudite kishte ndërprerë marrëdhëniet diplomatike me Damaskun, duke mbyllur ambasadën e saj diplomatike në Damask dhe duke dëbuar ambasadorin sirian.

PO VAZHDON PROCESI I NORMALIZIMIT

Në fund të vitit 2018 filloi procesi i normalizimit në mes të botës arabe dhe Sirisë.

Në dhjetor, Emiratet e Bashkuara Arabe rihapën Ambasadën e tyre në Damask, dhe në të njëjtën periudhë, Adel al-Jubeir i cili gjatë gjithë kohës thoshte se “Assad duhet të largohet”, u mor nga ministria e jashtme.

Linjat ajrore siriane, pas shpërthimit të krizës, fluturimet e para i filluan në Tunizi.

Ish presidenti sudanez Omar Bashir ka qenë udhëheqësi i parë i cili që nga fillimi i luftës së Sirisë, ka vizituar Damaskun dhe është takuar me Assadin.

Në vitin 2011, parlamenti arab i bashkangjitur Lidhjes Arabe, e cila pezulloi anëtarësimin e Sirisë, bëri thirrje për rivendosjen e anëtarësimit të Sirisë në fillim të dhjetorit. Thirrje të ngjashme janë përfshirë prej kohësh në median egjiptiane.

Në muajin tetor, Jordania hapi kufirin e saj me Sirinë.

Pas shpërthimit të krizës në vitin 2011, Siria dërgoi për herë të parë në fillim të muajit marsi, dërgoi një përfaqësues në takimin e Ligës Arabe.

Burimi: Sputnik News / ML