Riadi mund të ketë sponsorizuar sulmet e 11 shtatorit

Prova të reja në një padi, e cila mban përgjegjësinë për sulmet e 11 shtatorit 2001 nga Arabia Saudite, tregon se mbretëria mund të ketë financuar një “aventurë” përpara incidentit.

Padia pohon se ambasada saudite në Uashington pagoi dy shtetas sauditë, që jetonin nën në SHBA si studentë, për të fluturuar nga qyteti Phoenix në Uashington “në një afat të caktuar për sulmet e 11 shtatorit” dy vjet para se të ndodhte, njoftoi Nee York Post të shtunën. Avokatët e paditësve thanë se detajet e reja kishin pikturuar “një model të mbështetjes financiare dhe operacionale” për komplotin e 11 shtatorit të siguruar nga burimet zyrtare saudite. “Ne kemi pohuar se ka pasur marrëdhënie të gjata dhe të ngushta ndërmjet Al-Kaidës dhe komponentëve fetarë të qeverisë saudite”, tha Sean Carter, avokati kryesor i paditësve të 11 shtatorit, duke shtuar, “Kjo është dëshmi e mëtejshme për këtë “. Carter tha se akuzat kundër Arabisë Saudite ishin bazuar në “gati 5.000 faqe të provave të paraqitura të procesverbalit dhe të inkorporuara duke iu referuar ankesës”.

Duke përmendur dokumentet e FBI, padia tha se studentët sauditë – Mohamed Al Khuhaein dhe Hamdan Al Shalaui – ishin të dy anëtarë të “rrjetit të agjentëve të mbretërisë në SHBA”, kishin marrë trajnim në kampet e drejtuar nga grupi militant Al Kaeda në Afganistan, dhe ishin në “kontakt të shpeshtë” me zyrtarët sauditë, ndërsa ishin në SHBA. Në një fluturim në Uashington të nëntor të vitit 1999, studentët sauditë u përpoqën të përsërisnin disa herë për të hyrë në kabinën e avionit. Rrjedhimisht, ata u arrestuan pas një fluturimi emergjent në Ohajo, por më vonë FBI vendosi të mos i ndjekë penalisht. Ndërkohë, FBI konfirmoi se ambasada e Arabisë Saudite kishte paguar biletat e studentëve për aventurën e 11 shtatorit. “Ky rast zbulon më shumë shenjat e gishtërinjve të qeverisë saudite”, tha Kristen Breitëeiser, një nga paditësit e Nju Jorkut. “Këta njerëz ishin punonjës të qeverisë saudite për vite dhe u paguan nga qeveria saudite”.

Rreth 3,000 njerëz vdiqën në sulmet e 11 shtatorit, pasi katër aeroplanë të rrëmbyer të udhëtarëve u rrëzuan në Qendrën Tregtare Botërore në Nju Jork, në Pentagon dhe në një fushë të Pensilvanisë. Pesëmbëdhjetë nga 19 rrëmbyesit ishin nga Arabia Saudite. Në disa raste, qindra të afërm të viktimave dhe të mbijetuarve të plagosur, së bashku me kompanitë e sigurimeve dhe bizneset thonë se qeveria saudite asistoi në sulme përmes një sërë aktivitetesh në mbështetje të Al Kaedës gjatë disa viteve. Në shtator të vitit 2015, gjykatësi i rrethit George Daniels e hodhi Arabinë Saudite si të pandehur. Një vit më vonë, Kongresi i SHBA miratoi legjislacionin, i njohur si Akti i Drejtësisë kundër Sprovuesve të Terrorizmit (JASTA), që eliminoi disa mbrojtje dhe u mundësoi viktimave të 11 shtatorit të rivendosin pretendimet e tyre. Muajin e kaluar, Arabia Saudite kërkoi nga një gjykatës amerikan që të heqë dorë nga rastet kundër saj, duke argumentuar se paditësit nuk kishin arritur të gjeneronin prova të mjaftueshme për t’i nënshtruar mbretërisë padi prej 100 miliardë dollarësh./ PT

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne