Ripërtërihet polemika e burkinit në Francë

Kryebashkiaku i një qyteti të vogël në Francën qendrore ka rihapur debatin e burkinit pasi ka ndaluar veshjen nga një park i ri argëtimi, pavarësisht nga një vendim i gjykatës së lartë vitin e kaluar që e quajti ndalimin e saj ilegal.

Gerard Tardy është kryebashkiaku i Loretës, një qytet i vogël në jug të Lionit me më pak se 5.000 banorë, i cili të premten hapi parkun e kohës së lirë Les Blondières. Duke mbuluar një sipërfaqe prej rreth 4.000 metra katror, ai ​​përmban kopshte të mëdha, pellgje peshkimi, dy zona artificiale noti dhe një plazh.

Por nëse vizitorët duan të shijojnë Les Blondières, ata duhet të respektojnë disa rregulla të reja të diskutueshme. Neni 4 i dekretit të Bashkisë së qytetit që rregullon faqen thotë se notuesit duhet “të kenë një veshje të përshtatshme dhe një qëndrim korrekt”.

“Monokinit, burkinit, mbulesat që fshehin pjesërisht ose tërësisht fytyrën, janë të ndaluara në plazh”, shton ajo.

Një tabelë që përshkruan rregullat është vendosur në hyrjen e parkut.

Zyra e Tardy gjithashtu ndalon qentë, alkoolin dhe futbollin. Çdokush që nuk i bindet rregullave do të përzihet nga sigurimi ose policia.

“Dëshira për të ndaluar mbulesën në këtë zonë noti është një sulm ndaj lirisë individuale të muslimanëve”, tha Aldo Oumouden, zëdhënësi i Xhamisë së Madhe në qytetin e afërt të Saint Etienne, në një intervistë me France Bleu, cituar nga the Local. “Kryetari nuk e kupton se ky vendim do të nxisë më tej stigmën. Kjo nuk është thjesht e panevojshme, por edhe shkatërruese për harmoninë e komunitetit”.

Tardy e mbrojti vendimin e tij në gazetën lokale Le Progres, duke thënë se “ne nuk duam veshje agresive dhe provokative”. / © Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne