Bota Kuriozitete

Rusi: Pallati i fermerëve me arkitekturë madhështore

Pallati i fermerëve,ose  Ministria e Bujqësisë dhe Ushqimit, gjendet në Kazan, kryeqyteti i Tatarstanit.  Kjo ndërtesë është shumë afër Kremlinit dhe ndodhet në qendër të qytetit. Veçanërisht me linjat klasike dhe me tiparet arkitektonike, ndërtesa, e cila përmendet shpesh, qëndron si një tregues i shkëlqyer i një stili arkitektonik eklektik. Dizajni i pallatit është i frymëzuar nga kupola klasike ruse dhe linja të drejtpërdrejta, ndërsa përdorimi i materialeve moderne bashkon dy tendencat arkitekturore.

Në zbukurime frymëzime pastorale

Dizajni dhe ndërtimi i Pallatit të Fermerëve, i projektuar nga arkitekti i famshëm rus Leonid Gornik, u ndërtua nga një firmë arkitekturore ruse dhe përfundoi në vitin 2010. Ndërtesa madhështore, e cila përfundoi në dy vjet, shpreh një lloj respekti për bujqësinë, e cila është një nga zërat më të rëndësishëm të prodhimit të Tatarstanit.  Një nga tiparet më të shquara të ndërtesës është pema e mrekullueshme prej bronzi prej 20 këmbësh në hyrje të shtëpisë bujqësore, e cila konsiderohet si një nga ndërtesat më të bukura në Evropën moderne.

Maja e pemës; qoshet e sipërme janë të zbukuruara me hark të gdhendur zbukuruar me relievet e degëve të pemës së ullirit. Ky rrip dhe degët e ullirit mbështeten nga gjethet e pemës prej bronzi. Në të njëjtën kohë, kjo pemë u shtua në hyrjen e ndërtesës për të zvogëluar hijen e saj dhe thekson punën e vërtetë të natyrës dhe fermerëve.

Natën, ndërtesa ndriçohet me të gjelbër dhe ndriçimi i kupolave qendrore është i gjelbër dhe pjesa tjetër e ndërtesës është e bardhë.

Leopardët me krahë të Tataristanit

Leopardët e dëborës me krahë, të përdorura në dekorimet e ndërtesës kanë një kuptim të veçantë për Tataristanin. Leopardët me krahë të cilët ndodhen në stemën zyrtare shtetërore të Tatarstanit, në fakt gjenden në shumë shtete turke me prejardhje nga Azia qëndrore.

Ndërtesa  veçanërisht tërheq vëmendjen e fotografëve.  Ka shumë fotografi të marra nga kënde të ndryshme të shtëpisë bujqësore, të cilat mund të japin korniza shumë të mira si në dritën natyrore ashtu edhe në ndriçimin e natës.

Pallati i Fermerëve me gamën e gjerë të përdorimit veçohet nga ndërtesat e ngjashme. Ndërtesa është e shpërndarë në një sipërfaqe prej 17.000 metra katrorë dhe përfshin parqet e makinave dhe zonat e gjelbra. Shtigjet dhe lëndinat janë projektuar të ndahen nga linja gjeometrike të dallueshme.

Ndërtesa, e cila është një nga ndërtesat më të famshme të Kazanit dhe Tatarstans, vazhdon të ekzistojë si një projekt që ka fituar admirimin e vizitorëve.

OPINIONE