Rusia është e gatshme ti ofrojë teknologji bërthamore Algjerisë

Kryeministri Rus Dmitri Medvedev tha se Rusia është e gatshme t’i ofrojë Algjerisë teknologjitë e saj nëse merret një vendim për të ngritur një industri kombëtare bërthamore, si dhe për të zhvilluar bashkëpunimin në sfera të tjera.

Moskë – Rusia është e gatshme t’i ofrojë Algjerisë teknologjitë dhe zgjidhjet teknike nëse vendoset nga vendi për krijimin e një industrie bërthamore kombëtare, tha kryeministri Rus Dmitri Medvedev përpara vizitës së tij në një intervistë për agjencinë e lajmeve Algjeriane APS.

“Nëse autoritetet Algjeriane vendosin të zhvillojnë industrinë bërthamore të vendit, ne me kënaqësi do ti ofrojmë teknologjinë dhe zgjidhjet tona”, tha Medvedev.

Rusia tashmë është duke përgatitur specialistë të industrisë bërthamore për Algjerinë, vuri në dukje kryeministri.

“Në të njëjtën kohë, ne jemi të gatshëm të diskutojmë për projekte të energjisë së pastër, domethënë ferma energjitike me erë dhe diell”, shtoi Medvedev.

“Rusia dhe Algjeria janë eksportuesit më të mëdhenj të gazit në Evropë, gjë që na lejon të koordinojmë veprimet tona në vendet ndërkombëtare, duke përfshirë Forumin e Vendeve të Eksportimit të Gazit dhe gjithashtu OPEC-un sidomos kur çështja ka të bëjë me naftën Rusia e vlerëson shumë këtë dialog, i cili ofron mundësi për kompromis, “Shtoi Medvedev.

Kryeministri vuri në dukje se çështjet energjetike luajtën një rol të veçantë në marrëdhëniet dypalëshe.

“Shumë kompani Ruse janë të përfshirë në mënyrë aktive në projektet e eksplorimit dhe prodhimit të hidrokarbureve në Algjeri, si dhe në ndërtimin dhe rinovimin e tubacioneve të naftës dhe gazit dhe projekteve të tjera të infrastrukturës”, tha Medvedev. Ai tha se zhvillimi i mëtejshëm i bashkëpunimit varet nga të dy vendet.

Medvedev gjithashtu tha se Rusia dëshiron të zhvillojë bashkëpunimin industrial, si dhe bashkëpunimin në sferat e tjera me Algjerinë.

“Bashkëpunimi ynë industrial është një nga fushat më të rëndësishme: kompanitë e mëdha Ruse, të tilla si Power Machines dhe Gazprom, kanë punuar me sukses në sektorin e inxhinierisë së energjisë si dhe në eksplorimin gjeologjik të Algjerisë. Ne kemi në plan për ti ofruar këtë vit 18,000 pjesë makinerish dhe tashmë kemi dërguar mbi gjysmën e këtij numri. Planet për të ardhmen sigurojnë zgjerimin e dërgesave me anije për pjesë të tjera të makinerive, “tha Medvedev.

Kryeministri vuri në dukje gjithashtu se Moska ishte gati të eksportojë mallra të gatshme në Algjeri, si dhe të angazhohej në bashkëpunimin energjetik.

“Natyrisht, ne jemi të gatshëm të eksportojmë mallra të gatshme, duke përfshirë avionë civilë, makina, pajisje bujqësore dhe hekurudhore, si dhe vegla makinerish. Ne po bashkëpunojmë aktivisht në sektorin e energjisë dhe kemi shumë projekte të suksesshme të naftës dhe gazit në mardhëniet tona” vuri në dukje Medvedev.

“Algjeria blen sasi të mëdha drithi, ndërsa Rusia është eksportuesi kryesor i drithërave në botë, gjë që mund të jetë e dobishme për njëri-tjetrin. Bashkëpunimi më i ngushtë në këtë sferë mund të ketë një ndikim pozitiv në tregtinë tonë”, tha kryeministri.

Medvedev shtoi se vendet po diskutonin gjithashtu bashkëpunimin në sferat e burimeve minerare, transportin e ujit, teknologjinë e lartë, eksplorimin e hapësirës, ​​ndërtimin dhe farmaceutikën. Në 2016, tregtia ruse-algjeriane u dyfishua duke arritur pothuajse 4 miliardë dollarë.

Medvedev do të vizitojë Algjerinë të hënën dhe të martën. Ai pritet të takohet me presidentin dhe kryeministrin e vendit, si dhe me kryetarët e të dy dhomave të parlamentit Algjerian. Palët do të diskutojnë për rritjen e bashkëpunimit dypalësh dhe pritet të nënshkruajnë një numër marrëveshjesh të përbashkëta ndërqeveritare dhe ndërkulturore/ Gazeta Impakt

burimi:sputnik

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne