Rusia lejon hixhabet për fotografitë e aplikimit të qytetarëve

Moska ka lehtësuar rregulloret që mbulojnë aplikimet e shtetasve të huaj që aplikojnë për shtetësi dhe do të lejojë shamitë dhe shamitë në fotografitë e pasaportave, tha Ministria e Brendshme ruse të mërkurën e kaluar.

Ligji i ri do të hyjë në fuqi më 5 maj, dhjetë ditë pas publikimit.

“Në rastet kur besimet fetare të aplikantit nuk i lejojnë ata të shfaqen para të huajve pa mbulesë koke, fotografitë duhet të sigurohen me mbulesa të kokës që nuk fshehin ovalin e fytyrës”, thuhet në dokument. Fotot me shalle që errësojnë plotësisht ose pjesërisht mjekrën e aplikantit nuk do të pranohen, sipas raportit.

Rregullat e reja do t’i “lejojnë besimtarët të respektojnë traditat fetare”, duke garantuar gjithashtu “sigurinë e shtetit”, pasi “fytyra, si të dhënat e tjera, është e nevojshme në mënyrë që sistemet e monitorimit me video të mund të identifikojnë një person”, Sigurimi i Dumës Shtetërore dhe Anëtari i Komitetit Kundër Korrupsionit Biysultan Khamzaev tha për Gazetën Parlamentare Ruse.Gjatë kohës sovjetike, të gjitha fotografitë e pasaportave u dorëzuan pa shami dhe hixhabe. Pas shpërbërjes së BRSS në 1991, gratë muslimane filluan të përdorin fotografi me hixhabe deri në vitin 1997, kur autoritetet e ndaluan këtë praktikë. Në vitin 2003, Gjykata e Lartë Ruse e gjeti ndalimin si të paligjshëm. Për sa i përket ligjeve të vitit 2021, një ndryshim në kërkesat e pasaportës thotë se njerëzit, besimi i të cilëve nuk i lejon ata të heqin “mbulesën e kokës të veshur për arsye fetare” mund të dorëzojnë foto me mbulesën e kokës./gazetaimpakt/rt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne