SHBA në një luftë për gaz me Iranin, Rusinë dhe aleatët e vet

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë duke bërë përpjekje të fitojnë energjinë e saj në zhvillim si një armë e mundshme, duke tërhequr një vijë të re në rërë për dominimin global. Të enjten, presidenti rus Vladimir Putin nënshkroi një strategji të re të politikës shtetërore që i konsideron Shtetet e Bashkuara si aspiruese për të dominuar oqeanet e botës.

Strategjia shkel zonat e mundshme të konfliktit, duke cituar Arktikun ku SHBA dhe aleatët e saj po përpiqen “të arrijnë një supremaci kërcënuese”. Çështja e nxitimit gjeopolitik për burimet e Arktikut ka dominuar për disa kohë në marrëdhëniet ndërkombëtare, me pesë shtetet bregdetare – Rusia, SHBA, Kanadaja, Norvegjia dhe Danimarka / Grenlandë – duke synuar pozicionin për interesat e saj të naftës dhe gazit. Përmbledhja e strategjisë së Putinit, e lidhur deri në vitin 2030, përsërit se Arktiku dhe pjesa veriore më e pasur e resurseve të globit, është një fushë prioritare zhvillimi për Rusinë përballë katër vendeve të tjera, të gjitha prej të cilëve janë aleatë të Amerikës. Dokumenti thekson se SHBA dhe aleatët e saj po përpiqen të “kufizojnë qasjen e Rusisë në burimet në det dhe qasjen e saj në komunikimet e rëndësishme të transportit detar”, raportoi Press TV.

‘Mjeti i madh’ për të minuar armiqtë

Kërkesa nuk është pa terren. Analisti ushtarak i SHBA-së, Mark James, i cili ka bërë shumë sipërmarrje biznesi që prej daljes në pension nga Ushtria ku ai kaloi mbi 30 vjet dhe arriti rangun e përmbledhjeve të mëdha të përgjithshme në planet e mundshme të Amerikës për epërsinë, duke përfshirë luftimin e Rusisë dhe aleatëve të saj. “Nëse Shtetet e Bashkuara do t’i kundërvihen ndikimit global të Rusisë, Iranit, Kinës dhe kombeve të tjera armiqësore, ne do të duhet të gjejmë mënyra paqësore për të avancuar interesat tona duke minuar ata,” shkroi ai në faqen e internetit të kompanisë Morning Consult të Uashingtonit . Marks veçoi gazin natyror si “një mjet i madh për t’u përdorur për këtë qëllim”, duke pasur parasysh se Rusia është prodhuesi numër 2 i këtij karburant në botë, i ndjekur nga Irani dhe Kina si i 6-ti. Kërkesa globale po rritet në mbarë botën për gazin natyror, i cili shihet si karburant i madh i dy dekadave të ardhshme. Konsumi i gazit është në rrugën e duhur për të arritur gati 4,000 miliardë metra kub deri në vitin 2022 dhe Kina parashikohet të përbëjë gati 40 për qind të rritjes.

Shpalosja e revolucionit

Përparimet amerikane në shpimet dhe frakturat hidraulike kanë bërë vendin prodhuesin e parë të gazit natyror në botë. Aftësia e Amerikës për të nxjerrë energji nga formacionet e mëdha të shistës e ka vënë vendin në prag të fuqisë globale të energjisë. Refuzimi i presidentit amerikan, Donald Trump më parë këtë muaj për të nënshkruar një komunikatë e cila rithekson mbi zbatimin e marrëveshjes së klimës të Parisit ka ngjallur një momentum të ri në aktivitetet e Amerikës. Departamenti i Energjisë tha të hënën se prodhimi i gazit nga SHBA do të rritet vazhdimisht. “Së pari, ndërsa prodhojmë më shumë gazin tonë, zvogëlojmë varësinë tonë nga burimet e huaja të energjisë. Së dyti, ndërsa prodhimi ynë rritet, po kështu aftësia jonë për të avancuar interesat tona jashtë vendit nëpërmjet eksporteve, shtohet”, shkroi Marks. “Kjo i siguron Amerikës fleksibilitet të pashembullt global, që të angazhohet ndërkombëtarisht në kohën dhe vendin e zgjedhjes sonë”, shtoi ai.

Fuqizimi i pushtetit mbi aleatët

Marks identifikon zonat e synuara që Uashingtoni mund të përdorë gazin natyror të tij si një armë me dy tehe – duke ushtruar pushtet mbi aleatët dhe duke luftuar armiqtë. Ai citon tre vende të Lindjes së Mesme – Iranin, Katarin dhe Arabinë Saudite – që mbajnë 40 për qind të rezervave natyrore të gazit në botë, me Iranin që parashikon të ketë rritjen më të madhe në prodhimin e gazit natyror deri në vitin 2040. “Megjithëse Shtetet e Bashkuara nuk mund të bëhen eksportues të këtyre vendeve, ato mund të pompojnë gazin e tyre në tregun botëror, duke ulur çmimet dhe duke reduktuar varësinë nga prodhuesit dominues të Lindjes së Mesme”. Sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë (IEA), SHBA do të sfidojë Katarin dhe Australinë si eksportuesit më të mëdhenj deri në vitin 2022, me më shumë se gjysmën e gazit natyror të prodhuar për t’u konvertuar në gaz natyror të lëngshëm (LNG) për eksport. Tre terminale kryesore të LNG janë në ndërtim e sipër në SHBA, gjë që do të dyfishojë numrin e porteve të SHBA në përdorim. Numri i vendeve që konsumojnë LNG pritet të rritet në 39 vende këtë vit, duke i bërë ato të përshtatshme për ndikime të reja. Sipas një konsulence në Mbretërinë e Bashkuar, Rijadi, i cili mezi po siguron të ardhurat e naftës për shkak të luftës në Jemen dhe shpenzimeve të tjera, po shqyrton njëanshmërisht eksportet e saj të naftës me 1 milion fuçi në ditë.

Synimi i Rusisë dhe Kinës

Objektivat e ardhshëm janë Rusia si prodhuesi i dytë i gazit në botë dhe Kina si i gjashti, duke u përpjekur të rrisin pjesën e tyre të tregut. “Duke maksimizuar prodhimin e gazit natyror dhe duke e marrë këtë gaz në treg në mënyrë efikase dhe të besueshme, Shtetet e Bashkuara mund të arrijnë dy qëllime. Mund të zvogëlojë varësinë nga energjia e huaj duke rritur ndjeshëm ndikimin në çështjet globale në kurriz të Rusisë dhe Kinës”, vuri në dukje Marks. “Nëse i shtojmë furnizimin global duke rritur eksportet tona, ne e dobësojmë më tej Rusinë dhe Kinën duke forcuar aleancat tona”, shtoi ai./ PT

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne