SHBA nuk ka mundësi ushtarake kundër Iranit Islamik

Ushtria amerikane u hodh në sulm ndaj Iranit Islamik pas grevave nga qeveria revolucionare e Jemenit në ARAMCO, objekti në Gadishullin Arabik të pushtuar, para së gjithash do të dëmtojë Uashingtonin dhe më pas “kukullat” e saj rajonale.

Një njoftim nga Shtëpia e Bardhë thotë se SH.B.A.-ja është “mbyllur dhe ngarkuar” ku duket qartë se kjo është një tjetër deklaratë patetike dhe nuk shpreh politikën e vërtetë të saj.

Nëse Jemeni, një nga vendet më të varfra në botë dhe nën rrethim, do të mund të rriste çmimi i naftës me 20% dhe të prishë afërsisht 5% të furnizimit me naftë në botë, imagjinoni se çfarë mund të bëjë Irani?

Regjimi aktual amerikan për shumicën e çështjeve nuk ka politikë të mirëmenduar.

Në të njëjtën ditë kur regjimi i supremacizmit të bardhë i SHBA-së bëri kërcënime kundër Iranit Islamik, Kellyanne Conway, këshilltari i Trump nuk e përjashtoi përpjekjen e tij për të takuar presidentin e Iranit Hassan Rouhani në KB.

Eshtë shumë e vështirë që presidenti iranian të takohet me Trump pasi mospërputhjet midis tij dhe të regjimit Trump janë të dukshme.

Le të shqyrtojmë shkurtimisht disa skenarë të mundshëm se çfarë mund të ndodhin nëse SHBA-të do të sulmonin Iranin Islamik.

Teherani do t’i përgjigjet me forcë agresionit amerikan. Qershorin e kaluar ajo ka duke rrëzuar dronin ndërhyrës të SHBA mbi territorin e saj.

Gjithashtu, Irani ka mundësi të veprojë kundër regjimit të kukullave amerikane në Gjirin Persik, pasi territori dhe ndihma e tyre do të përdoren për të sulmuar Iranin.

Meqenëse Teherani ka treguar aftësinë dhe guximin e tij për të shembur dronin e SHBA, a mund të dyshojë dikush në vendosmërinë e tij për të lëshuar raketa në Dubai dhe në objektet e ARAMCO?

Lëreni që të fundoset për një moment. Dubai është qendra kryesore financiare dhe sociale e mbizotërimit perëndimor mbi Lindjen e Mesme.

Miliona emigrantë perëndimorë që ushqejnë ekonominë në Emiratet e Bashkuara Arabe do të frikësohen dhe menjëherë do të zvogëlojnë investimeve të tyre në të gjithë rajonin.

Kjo do të trondisë regjimet e paligjshme në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Beduinët e Najdi që pushtojnë Mekën dhe Medinenë.

Irani Islamik e kupton plotësisht se një konfrontim më i madh ushtarak nuk është në interes të SHBA dhe aleatëve të tij të dobët arabë.

Kështu, përgjigjja e Iranit do të jetë disproporcionale nëse territori i saj sulmohet.

Regjimi Saudit dhe Emiratet e Bashkuara Arabe nuk mund të luftojnë as në Jemen. Askush përveç princave që blenë “gradat e tyre universitare” nuk beson se regjimet e Gjirit mund të ngrihen përpara Iranit.

Hakmarrja e suksesshme jemenase kundër viteve të agresionit saudit i ka vënë bedajinët Najdi dhe përkrahësit e tyre perëndimorë në një situatë thuajse të padenjë.

E vetmja mundësi që SHBA mund të ketë është të sulmojë disa objektiva në Jemen dhe të pretendojë se këto ishin “objektiva iraniane”. Çdo lloj agresioni tjetër ushtarak kundër Iranit do të shkaktojë një reagim të ashpër.

Sulmet jemenase kundër objekteve të ARAMCO kanë shkaktuar dëme të mëdha në regjimin Saudit, si në aspektin ekonomik ashtu edhe politik.

Sipas raportit të fundit të Bloomberg, duke cituar ekspertë të shumtë financiarë, ëndrra saudite për të lundruar IPAM ARAMCO së shpejti dhe me një vlerë të lartë është dëmtuar rëndë.

Politikisht, sauditët janë poshtëruar dhe ekspozuar si vasalë jo kompetent të NATO-s të paaftë për të luftuar me sukses një nga vendet më të varfëra në botë.

Ndërsa është e pasigurt se cili mund të jetë saktësisht reagimi perëndimor, duhet të mbahet në mendje se e vetmja siguri në lidhje me regjimin Trump është paqartësia e tij.

Sidoqoftë, duhet të theksohet se në SHBA, presidenti nuk është i vetëmi përgjegjës.

Shteti i thellë në Uashington e kupton se nëse ai e tepëron në situatën aktuale të tensionuar, ai do t’i udhëheqë SHBA në një rrugë poshtëruese. Ai thjesht do të përshpejtonte rënien e tij.

Kështu, shteti i thellë i SH.B.A.-së do të veprojë si një ekuilibër kundër veprimeve të konceptuara keq të Trump dhe përshkallëzimi mund të shmanget./Gazetaimpakt/crescent/

 

 

 

 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne