Bota

SHBA sot më shumë sioniste se kurrë: për herë të parë do të votojë “Jo” në rezolutën e OKB-së mbi Golanin

SHBA-të kanë bërë të ditur se do të shkelin precedentin e mëparshëm dhe do të votojnë kundër një rezolute të OKB-së që i bën thirrje Izraelit të përfundojë okupimin e tij në Lartësirat e Golanit sirian.

SHBA-të më parë kishin abstenuar më tepër sesa votuan kundër masës jo-detyruese, por misioni i SHBA-ve në OKB tha se do të ndryshonte votën në “Jo” duke cituar pretendimin “paragjykim anti-izraelit”, por ka gjasa të kalojë në Asamblenë e Përgjithshme.

Nikki Haley, e dërguara e SHBA-ve në OKB, bëri njoftimin të cilin ajo e quajti rezoluta vjetore “e padobishme”.

“Nëse kjo rezolutë do të kishte kuptim, ajo sigurisht nuk është sot. Rezoluta është qartë e njëanshme ndaj Izraelit. Për më tepër, mizoritë që regjimi sirian vazhdon të kryejë, dëshmon mungesën e aftësisë për të qeverisur të gjithë. Ndikimi shkatërrues i regjimit iranian brenda Sirisë paraqet kërcënime të mëdha për sigurinë ndërkombëtare”, tha Haley, përmes një deklarate me shkrim.

Rezoluta pritet të kalojë në votim gjatë ditës së sotme.

Izraeli pushtoi Lartësirat e Golanit gjatë Luftës 6-ditore të vitit 1967, duke i marrë nga Siria. Zyrtarisht u soll nën ligjin izraelit në vitin 1981 nën kryeministrin e atëhershëm Menachem Begin në një lëvizje që asnjëherë nuk është njohur nga komuniteti ndërkombëtar dhe u kritikua në atë kohë nga Washingtoni. Ai mbetet territor sovran sirian sipas ligjit ndërkombëtar./ AA

OPINIONE