Kuriozitete Opinion Shkence

Shkencëtarët do të fillojnë eksperimentin e gjeo-inxhinierisë ku do të përpiqen të bllokojnë Diellin

Nga Mac Slavo

Shkencëtarët kanë vendosur të bëjnë përpjekje publike për një eksperiment gjeo-inxhinierike.  Studiuesit nga Universiteti i Harvardit do të përpiqen të perdorin grimca për të bllokuar diellin në një përpjekje për të shpëtuar njerëzimin nga ngrohja globale dhe për te ftohur planetin.

Sipas Popular Mechanics , kjo ide tepër e keqe duket sikur ka rrjedhur nga një ngjarje e vërtetë.    Në vitin 1991, vullkan Mali Pinatubo shpërtheu në Filipine, duke dërguar miliona tonë te hirit dhe dioksidit të squfurit në atmosferë. Kjo shtresë e grimcave në të vërtetë   uli temperaturat globale me një shkallë të plotë Fahrenheit   për dy vitet e ardhshme.

Hulumtuesit spekuluan se duke plotësuar atmosferën me një nivel të ngjashëm të grimcave që u hollen në qiell gjatë shpërthimit të vitit 1991,   duke lënë mënjanë llavën dhe shpërthimet, ato mund të jenë në gjendje të ulin temperaturat globale për të ndaluar ose vonuar disa prej pasojave më të rënda të “ndryshimit të klimës”. Por edhe më të majtët e qenieve njerëzore   nuk janë në bord me përpjekjen për të ndryshuar në mënyrë artificiale klimën globale. Në fund të fundit, nuk është ajo që tiranët   dhe elitistët politikë vazhdojnë të na tregojne se cili eshte problemi në radhë të parë?   Çdo gabim i vogël mund të shkatërrojë rrënjësisht dhe përgjithmonë ekosistemet delikate dhe klimat globale për shekuj.

Në veçanti, një studim i botuar vitin e kaluar zbuloi se   spërkatja e grimcave në atmosferën rreth Gjirit të Meksikës mund të shkaktojë thatësira   në Afrikën Sub-Sahariane. Por shkencëtarët po përpiqen të sigurojnë të gjithë se testi i tyre nuk do të ketë ndonjë efekt madhor mbi klimën.

Testi thuhet se përbëhet nga një tullumbace me lartësi të lartë që do të fluturojë disa milje në atmosferë dhe do të lëshojë më pak se një kilogram karbonat kalciumi (një alternativë më pak e dëmshme ndaj dioksidit të squfurit të prodhuar nga vullkanet) dhe pastaj të kalojë rreth një ditë duke fluturuar përmes reve për të matur efektet e saj. Qëllimi i këtij testi është që të kuptojmë sasise e substancës në ajrin tonë kështu që shkencëtarët mund të ndërtojnë simulime më të sakta.

Natyrisht, të tjerët kanë mbledhur një pasuri të dhënash që sugjerojnë se manipulimi i klimës tashmë po ndodh nën hundët tona. Dane Wigington   ka një faqe interneti të tërë të titulluarGeoengineeringWatch.org në të cilën ai boton të gjitha dëshmitë që ka mbledhur duke provuar se qeveritë kanë qenë duke manipuluar motin për një kohë të gjatë.   Në fakt, ata mund të jenë përgjegjës për vetë “ndryshimin e klimës” që ata fajësojnë publikun e gjerë dhe na bëjnë të gjithë që të paguajmë.

Sulmi në Tokë tashmë po ndodh, sipas Wigington.   Por sa dëshmi duan njerëzit që te kuptojne se kjo ështe çështja më e ngutshme e kohës sonë? Alarmistët e ndryshimeve klimatike frikësohen se të dyshuarit mund të jenë në prag të shkatërrimit të Tokës siç e njohim./ globalresearch/ Gazeta Impakt