Shkencëtarët rusë krijojnë një program për teknologjinë e reaktorëve bërthamorë të së ardhmes

Një projekt i ri bërthamor i lançuar nga Universiteti Kombëtar i Kërkimit Bërthamor i Rusisë (MEPhI) mund të forcojë pozitën kryesuse të Rusisë në tregun global të teknologjisë bërthamore, thonë shkencëtarët që punojnë në të.

Studiuesit e fizikës bërthamore ruse kanë zhvilluar një paketë softuerike që simulon proceset e trajtimit të karburantit bërthamor në kuadër të projektit bërthamor rus Proryv (Breakthrough), i cili mund të përdoret për të zotëruar teknologjitë e nevojshme për zhvillimin e industrisë së energjisë bërthamore të së ardhmes.

Projekti Proryv ka për qëllim të modernizojë reaktorët aktualë bërthamorë. MEPhI beson se projekti do të forcojë pozitën udhëheqëse të Rusisë në tregun global të teknologjisë bërthamore.

Nën projektin Proryv, industria po punon në një njësi të gjeneratës së re me një reaktor të shpejtë bërthamor të neutroneve që paraqet një agjent transferimi të nxehtësisë natriumi BN-1200. Hulumtuesit rusë gjithashtu po zhvillojnë një kompleks energjie pilot-demonstrim (PDEC) për reaktorin e shpejtë të neutronit BREST-OD-300, që përmban një agjent të transferimit të nxehtësisë së plumbit të metaleve të rënda.

Një cikël i karburantit bërthamor të mbyllur për këto reaktorë sugjeron që ata do të gjenerojnë në mënyrë të pavarur furnizimin e tyre me plutonium, një karburant bërthamor që riprodhohet me lëndë ushqyese të uraniumit jo të pasuruar. Prandaj, mënyrat e funksionimit të reaktorit dhe specifikimet e tij duhet të dizajnohen në atë mënyrë që reaktori të jetë i pavarur, të sigurojë atë me sasinë e kërkuar të izotopeve të zbërthyeshëm dhe të mbajë reaktorin gjatë jetës së tij. Kjo thekson nevojën për të simuluar proceset e trajtimit të karburantit bërthamor për reaktorët e këtij lloji.

Në një përpjekje për të arritur këtë, Universiteti Kombëtar i Kërkimeve Bërthamore MEPhI (NRNU MEPhI) është bashkuar me Institutin Kombëtar të Kërkimeve Kurchatov dhe ka zhvilluar paketën softuerike REPRORYV (Riciklim për PRORYV), i cili simulon proceset e trajtimit të karburantit bërthamor jashtë reaktorëve.

Kodi i programit REPRORYV simulon procesin e ngarkimit dhe rimbushjes së karburantit bërthamor brenda kores së reaktorëve të shpejtë të neutroneve dhe përpunimit të karburantit. Kodi është zhvilluar për të studiuar mundësinë e sigurimit të reaktorit me furnizimin e vet të karburantit gjatë jetës së tij të shërbimit.
Kodi i ri bën të mundur vlerësimin e ndikimit të përmbajtjes së plutonit të karburantit bërthamor, kushteve të përpunimit të karburantit dhe humbjeve të karburantit gjatë procesimit në specifikimet neutrono-fizike përfundimtare të një reaktori. Një kuptim i qartë i faktorëve të ndryshëm dhe ndikimi i tyre në këto specifikime është i rëndësishëm në kontekstin e ruajtjes së operimit të sigurt të reaktorit bërthamor.

Kodi i gjithanshëm i REPRORYV mund të simulojë proceset e trajtimit të karburantit në reaktorët e tanishëm të shpejtë të neutroneve dhe në njësitë e tjera të përparuara të këtij lloji, i tha RIA Novosti drejtorit të Departamentit të MEPHI, Georgy Tikhomirov.

Paketa e re e programit do të jetë në gjendje të llogarisë specifikimet neutrono-fizike për çdo lloj karburanti bërthamor. Përveç kësaj, REPRORYV ndihmon reaktorët e shpejtë të neutroneve që operojnë nën të ashtuquajturin konceptin e energjisë bërthamore me dy komponentë për të prodhuar në mënyrë të pavarur materialet e tyre të zbërthyeshme, së bashku me reaktorët e neutroneve “të ngrohjes”, shtyllë e industrisë moderne të energjisë bërthamore./ Gazeta Impakt

burimi:sputnik

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne