Historia Kultura

Shqiptaret muslimane festojne vdekjen e dindushmanit Skenderbe

Ne nje kohe qe regjimi laik-katolik i qeverise Rama dhe Vatikani kane nisur festimet per Vitin Jubilar kushtuar vdekjes se heroit serbo-shqiptar Gjergj Kastriotit – Skënderbeut, edhe muslimanet shqiptare po festojne ditevdekjen e dindushmanit Skenderbe. Ndersa ceremonite e sundimtareve katolike jane masive dhe te hapur, dhe ekstremistet e krishtere festojne dite vdekjen e “Atletit te Krishtit”, ne trevat shqiptare ne Ballkan dhe ne Turqi, xhamite dhe komunitetet shqiptare kane nje tjeter forme celebrimi.

Ne Ballkan, Kosove, Shqiperi dhe Maqedoni muslimanet qe jetojne ne gjendje frike, ditevdekjen e dindushmanit e festojne duke shperndare bakllava dhe bere lutje per sulltanet dhe shehidet muslimane qe munden kryqezaten e Papeve dhe Skenderbeut. Ne xhamite ilegale dhe ne grupet e hoxhallareve te veteshpallur, te cilet nuk kontrollohen nga diktatura e laik-katolicizmit do kete dua per shpirtin e shehideve osmane te cilet luftuan tradhetine e Skenderbeut.

Ndersa ne Turqi, celebrimet priten te jene masive. Mesohet qe ne Stamboll ne lagjen e Bajram Pashes dhe ne Arnavutkoy ne Stamboll do te kete ceremoni per te perkujtuar tradhetine e Skenderbeut dhe triumfin e Ballaban Pashes dhe sulltan Mehmetit te madh kunder terrorizmit skenderbegist. Do te kujtohen trimat shqiptare qe nga Gedik Ahmet Pasha e deri te Zaganos Pasha dhe betejat e tyre triumfuese kunder aleancave katolike ne Ballkan dhe Adriatik. Imamet do flasin neper xhami per rendesine e sulltan Mehmetit II ne mundjen e terrorizmit ne Ballkan dhe rolin madheshtor qe shqiptaret paten ne kete aleance anti-terroriste. Ndersa ne Bursa, ne vendin ku eshte varrosur Hamza Kastrioti pritet qe imamet e ritit te moderuar hanefi te bejne dua, mevlude dhe shperndajne bakllava per te perkujtuar heroin e madh te popullit shqiptar, Hamza Kastriotin.

Studentet shqiptare ne Bursa pritet te organizojne nje ceremoni ne kujtim te besnikerise dhe virtyteve te larta te Hamza Kastriotit ne sherbim te Islamit dhe sulltanit te madh, Mehmet Clirimtarit, sundimtarit te dy kontinenteve, mundesin e Skenderbeut, Bizantit dhe tmerruesin e Vatikanit.