Shtëpia e ankandit në Londër tërheq kopjen e rrallë të Kur’anit

Një shtëpi ankandi britanike tërhoqi shitjen e planifikuar të një kopje të hershme të Kur’anit që kishte shkaktuar ankesa nga qeveria turke.

Vendimi nga Christie me qendër në Londër erdhi një ditë para një ankandi të Artit Islamik që përfshinte kopjen e rrallë të shekullit të XVI-të të librit të shenjtë islamik.

Në një deklaratë për Agjencinë Anadolu, Christie tha se ata kishin “tërhequr nga shitja e Artit Islam dhe ne jemi në diskutime me palët relevante rreth objektit”.

Ofertuesit nuk kanë elaboruar arsyet për anulimin e shitjes së planifikuar.

Në një letër zyrtare, ministria turke e kulturës dhe turizmit në fillim të kësaj jave kërkoi që të ndalonin shitjen e dorëshkrimit.

Zyrtarët turq besojnë se libri ishte kontrabanduar jashtë Turqisë në mënyrë të paligjshme.

Libri 500 vjeçar është dorëshkrim i kaligrafit osman, Mustafa Dede dhe u vlerësua nga Christie’s me një çmim prej 120,000 £ dhe 180,000 £ ($ 157,200 deri 237,000 dollarë).

Kaligrafi i famshëm, Mustafa Dede, ishte biri i Shejh Hamdullahut. Mustafa Dede udhëtoi në Mekë për Haxh, si dhe në Kajro për të studiuar punën e babait të tij, por kaloi shumicën e jetës së tij në Stamboll.

Vepra të tjera nga Mustafa Dede përfshijnë kopje të Kur’anit në Muzeun e Pallatit të Topkapi dhe në Bibliotekën Suleymaniye, në Stamboll.

Një tjetër Kur’an nga Mustafa Dede nga Biblioteka e Rallë e Librit të Stambollit u shit në ankand në Sotheby’s në Londër në tetor të vitit 2014.

Burimi : IQNA/ ML

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne