Bota

Shtëpia e Bardhë mund të miratojë sulmet bërthamore për të luftuar sulmet kibernetike

Departamenti Amerikan i Mbrojtjes dhe Shtëpia e Bardhë janë duke menduar që të forcojnë një politikë të re në javët e ardhshme që do të autorizonin përdorimin e armëve bërthamore në përgjigje të sulmeve kibernetike.

Sulmet kibernetike që kërcënojnë ose dëmtojnë kontinentin amerikan mund të hasin në hakmarrje bërthamore, raporton New York Times. Përdorimi i armëve bërthamore në të kaluarën ka qenë i kufizuar si përgjigje ndaj reagimeve të tilla si sulmet e armëve biologjike.

Vitin e kaluar, Presidenti i SHBA-së Donald Trump urdhëroi një rishikim të ri të sjelljes bërthamore. Versionet e dokumentit bëjnë thirrje për një rritje masive të stokut të armëve bërthamore, zhvillimin e raketave bërthamore edhe në nëndetëset e marinës amerikane.

Përdorimi i armëve bërthamore është rezervuar vetëm për skenarët më ekstremë sipas politikës tipike amerikane. Propozimi i rishikimit të pozicionit bërthamor zgjeron përkufizimin e rrethanave ekstreme që përfshin përpjekjet për të shkatërruar një infrastrukturë më të gjerë, si rrjetet e energjisë ose komunikimet e një vendi, që do të ishin më të ndjeshme ndaj armëve kibernetikë”, raporton Times.

Politika e re “riorganizon politikën tonë bërthamore me një vlerësim real të kërcënimeve me të cilat ballafaqohemi sot si dhe pasiguritë në lidhje me ardhmërinë e siguritë të mjedisit”, thuhet në draft.

“Kjo qasje megjithatë nuk e ul pragun e intesitetit bërthamor”, thuhet në versionin e strategjisë të zbuluar rishtasi, i cili ende nuk është miratuar zyrtarisht nga presidenti. Për strategjinë, e cila u botua fillimisht nga Huffington Post, Pentagoni deklaroi se ishte i dicka e vendosur më herët, njoftoi Hill të mërkurën.

Ish zyrtarë të qeverisë amerikane shprehën skepticizëm se dokumenti nuk do të bëjë me shumë gjasa të mundshme luftën bërthamore. “Pothuajse çdo gjë në lidhje me këtë politikë radikale të re do të crregullojë vijën mes bërthamores dhe konvencionales”, tha Andrew Weber, ish-ndihmës sekretar në Pentagon. Nëse Trump e miraton strategjinë sikur është, lufta bërthamore ka më shumë gjasa për të ndodhur”, tha Weber./sputnik/Gazeta Impakt