Opinion

Skandali i “Skllavërisë Moderne” në tregtinë e maskave dhe dorezave

Nga: Jane Feinmann

Pandemia e koronavirusit ka nxjerrë në pah besimin e NHS në instrumentet mjekësore të disponueshme dhe veshje mbrojtëse, por tregtia e tyre fsheh një botë të errët të skllavërisë moderne dhe abuzimit të punës, shkruan Jane Feinmann.

Dështimi i NHS për të siguruar pajisje të përshtatshme mbrojtëse për punonjësit e saj, përfshirë sendet themelore siç janë dorezat dhe maskat, ka qenë ndër goditjet e pakëndshme të krizës së covid-19 për profesionistët e kujdesit shëndetësor. Sidoqoftë, ekziston një skandal i ngatërruar në lidhje me prokurimin e këtyre sendeve të përditshme me të cilat NHS akoma nuk është përballur.

“Skllavëria po përparon në shekullin e 21-të, me NHS duke e kthyer një sy të verbër. Ekonomia është gjithçka që ka rëndësi; prodhuesit përpiqen të shesin me fitim maksimal dhe blerësit minimizojnë koston”, tha Mahmood Bhutta, këshilltar për operacionet e veshit, hundës dhe fytit në Brighton dhe Sussex University Hospital, NHS Trust. Bhutta themeloi Panairin e Mjekësisë dhe Grupin e Tregtisë Etike në 2006. Ai tha se ndjehet i turpëruar si mjek që mban doreza të prodhuara duke përdorur shfrytëzimin njerëzor.

Shkeljet e të drejtave të punës janë të përhapura në prodhimin e mallrave të kujdesit shëndetësor globalisht, përfshirë instrumentet kirurgjikale të disponueshme në Pakistan, maska kirurgjikale në Meksikë dhe uniformat e kujdesit shëndetësor në Indi.

Dorezat

Ndoshta akuzat më të spikatura të qendrës së abuzimit rreth prodhimit të dorezave mjekësore. Eshtë një treg fitimprurës; 300 miliardë doreza u përdorën globalisht në vitin 2019 (përpara pandemisë covid-19) dhe NHS harxhon 80 milion paund (92 milion €; 100 milion dollarë) për 1.5 miliard kuti dorezash të disponueshme çdo vit.

Kompanitë më të mëdha të prodhimit të dorezave të gomës janë Top Doreza, me të ardhura vjetore prej 870 milion. Ajo është e bazuar në Malajzi dhe prodhon doreza për marka të shumta që furnizojnë Zinxhirin e furnizimit NHS, organizata që ka një pjesë prej 40% të mallrave mjekësore të blera nga spitalet dhe klinikat e NHS.

Në vitin 2018 dhe 2019, The Guardian dhe The Diplomat publikuan raporte ku akuzonin të dy kompanitë për praktikat rutinë abuzive të punës përfshirë punën e detyruar, rrogat e mbajtura, konfiskimin e pasaportave dhe tarifën e rekrutimit shkaktuan skllavëri të borxheve (ku migrantët, kryesisht nga Bangladeshi dhe Nepali, të marrë punë në Malajzi duke paguar tarifa të tepruara agjencive të rekrutimit duke përdorur kredi me normë të lartë).

“Ky borxh krijon një cënueshmëri ekstreme ndaj shfrytëzimit dhe shërben për të lidhur punëtorët dhe për t’i mbajtur ata në mëshirën e punëdhënësve”, tha avokati i antitrafikimit Archana Kotecha, drejtuese e ligjit në Ndarja e Lirisë, një organizatë antitrafik. “Punëdhënësit vendas, markat globale dhe aksionarët, si dhe organizata të tilla si NHS Supply Chain, kanë përfituar nga abuzime të tilla sistemike me vite”, tha sociologu Johannes Breman nga Universiteti i Amsterdam, një ekspert në skllavërinë moderne, për BMJ.

Top Doreza i ka mohuar pretendimet. Në një deklaratë për The BMJ, kompania tha:

“Shqetësimi për praktikat abuzive të punës është i pabazuar. Që nga zbatimi i një politike të rekrutimit të kostos zero në janar 2019, punëtorët që ne punësojmë nuk janë nën skllavëri nga borxhet. Ne i përmbahemi kodeve të sjelljes ndërkombëtare të pajtueshmërisë sociale. Ne i respektojmë të drejtat e njeriut dhe kemi tolerancë zero për shkeljet e të drejtave të punëtorëve”. Deklarata gjithashtu thoshte se “punëtorët kanë kujdestarinë e plotë të pasaportave të tyre”. Në një deklaratë të vitit 2018, të bërë për Guardian dhe e ndarë me BMJ, ajo tha se nuk kishte “absolutisht punë të detyruar” në kompani.

Në Tetor 2019, agjensia amerikane e Mbrojtjes së Doganave dhe Kufijve (CBP) njoftoi një ndalim të paprecedentë të importit në WRP nga Azia dhe Paqsori, një kompani tjetër prodhuese e dorezave të gomës me seli në Malajzi, për shkak të “dëshmisë së treguesve të shumëfishtë të punës së detyruar”. Një zëdhënës i kompanisë tha që menaxhimi i ri kishte marrë përsipër në Janar 2020 dhe që nga ajo kohë kishte “punuar pa u lodhur me palët përkatëse për të siguruar standarde të forta të punës dhe kornizat ku praktikat e saj të punës janë në përputhje me rregulloret përkatëse”.

Puna e fëmijëve

Bhutta së pari u bë i vetëdijshëm për përhapjen e abuzimit me të drejtat e punës në 2005 ndërsa vizitoi familjen në Sialkot, në veri të Pakistanit. “Kushëriri im e dinte që unë punoj si kirurg dhe më pyeti nëse do të interesohesha të shoh se si prodhohen instrumentet kirurgjikale”.

Ai zbuloi një industri të madhe që prodhon dy të tretat e 150 milion instrumenteve kirurgjikale të ripërdorshme dhe të disponueshme në tregun global. Gjatë perandorisë Mugal të shekullit të 17-të, Sialkot ishte një qendër për prodhimin e shpatave.

Krahas firmave të mëdha, relativisht moderne, puna intensive e punës, përpilimi, bluarja, çekiçi dhe lustrimi u nënkontraktua në qindra njësi të vogla familjare, duke përfshirë shpesh punën e fëmijëve, duke shkaktuar zakonisht “lëndime muskulore-skeletore që ndonjëherë I bënin ata të paaftë për punë”, ku punëtorët nuk kanë kushte sigurimi ose sigurimi mjekësor dhe fitonin mesatarisht 2 dollarë në ditë.

“Në mendjen time, unë kisha shoqëruar instrumente kirurgjikale me mjedisin e pastër steril të vendit të punës. Por këtu ata ishin duke u hedhur në tokë dhe të skeduar nga fëmijë 10 vjeç që punonin me kohë të plotë në garazhe të vogla, siç pashë me sytë e mi”, tha ai.

“Zhurma ishte shurdhuese, nxehtësia dhe pluhuri i padurueshëm, rreziku i dëmtimit të rëndë ishte i dukshëm. Ishte diçka që mendoja se mund ta bëja dhe duhet ta ndryshoja përmes rolit tim si kirurg. Unë isha kirurg praktikant në atë kohë, megjithëse isha i kujdesshëm për t’i bërë gjërat më keq duke theksuar një problem pa asnjë zgjidhje”.

Brenda një viti, Bhutta shkroi një artikull për The BMJ dhe ndihmoi në zhvillimin e librit të punës të Prokurimit Etik për Shëndetin, të prodhuar bashkërisht nga BMA në partneritet me Iniciativën e Tregtimit Etik dhe Departamentin e Shëndetit në vitin 2011, dhe azhurnuar në Mars 2017. Ai siguroi një udhëzues hap pas hapi për mënyrën sesi institucionet NHS “mund të shfrytëzojnë fuqinë e tyre blerëse për të përmirësuar situatën për punëtorët që bëjnë mallra të kujdesit shëndetësor dhe në këtë mënyrë të përmirësojnë kushtet e punës që hasen kudo”, sipas një editoriali të vitit 2017 që ai shkroi në Buletini i Organizatës Botërore të Shëndetit.

Një përgjigje kryesore ishte prezantimi i Sistemit të Sigurimit të Standardeve të Punës (LSAS) në vitin 2012 nga NHS Furnizuesi i Zinxhirit, i dizajnuar për të nxitur përmirësime përmes detyrimeve kontraktuale për të menaxhuar në mënyrë aktive standardet e punës për punëtorët.

Në vitin 2015, Bhutta rishikoi Sialkot me një organizatë joqeveritare suedeze, Swedwatch, duke prodhuar një raport BMA i cili theksoi “disa përmirësime midis nënkontraktuesve që punojnë për fabrikat e njohura eksportuese” ndërsa problemi vazhdon midis shitësve të tjerë.

Presioni pandemik

Abuzimet e punës kanë vazhduar  tani me situateën e pandemisë së koronavirusit duke sjellë një rritje të vuajtjeve të mijëra punëtorëve. “Në letrën e LSAS dukej mirë, por nuk ishte dukshëm e përshtatshme për qëllime kur disa furnitorë dorezash që kishin adoptuar sistemin u zbuluan se po ndihmonin nga fabrikat ku abuzimi i të drejtave të punës ishte i shfrenuar”, tha Bhutta.

Një pjesë e arsyes është se ka përparësi të tjera.

“Edhe pa pandeminë, zëri që ulërin” prokurimi etik “mund të mos dëgjohet”, tha ai.

Me paralajmërimin e Organizatës Botërore të Shëndetit se “mungesa kronike globale e mjeteve mbrojtëse personale është ndër kërcënimet më urgjente ndaj përpjekjeve të kontrollit të virusit”, raportet kanë dalë se një ulje e përkohshme me 50% në prodhimin e dorezave në fabrikat e Malajzisë, pjesë e bllokimi kombëtar sjell përmbysje. Sipas The Guardian dhe The Telegrafi, fabrikat kanë funksionuar me kapacitet 100% që nga 1 Prilli 2020.

Lobimi nga Shoqata e Prodhuesve të Dorezave të Malajzisë së Gomave gjatë gjithë Marsit u mbështet nga BE dhe Britania e Madhe në komunikimet që duket se nuk përmendin shqetësimet e punës së detyruar. Në një letër të datës 20 mars, raportuar nga Reuters, Departamenti i Shëndetësisë dhe Kujdesit Social u bëri thirrje autoriteteve Malajziane që të japin përparësi në prodhimin dhe dërgesën e dorezave që janë të “kritikitetit maksimal për të luftuar covid-19”.

Megjithatë, në të njëjtën kohë, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar bëri atë që është ndoshta deklarata e saj më e fortë e bërë ndonjëherë që hedh poshtë skllavërinë moderne, me Kryeministrin Boris Johnson duke premtuar se “do të ndërmarrë hapa aktivë për të përzënë këtë të keqe gjithnjë e më të përhapur nga zinxhirët e furnizimit tonë dhe pastaj të shikojmë, në hije për të kënaqur veten që ne kemi arritur ta bëjmë atë”.

Në një deklaratë të mëvonshme më 30 Mars 2020, një zëdhënës i Zinxhirit të Furnizimit NHS i tha BMJ se organizata “merr të gjitha akuzat për abuzime të punës në zinxhirin e saj të furnizimit shumë seriozisht dhe ne kemi një varg marrëveshjesh dhe iniciativash kontraktuale në vend për të provuar dhe parandaluar të tilla situatat që lindin”.

Zgjidhje të vështira

Të ndërmarrësh veprime kundër skllavërisë moderne nuk është e lehtë, me potencialin për veprim në nivelin e qeverisë për të krijuar zjarr. Aksioni CBP i SH.B.A-së vitin e kaluar, për shembull, çoi në WRP Asia të linte të largoheshin 1300 nga Bangladeshi dhe 57 punëtorë nga Nepali në Janar 2020 kur kompania pezulloi prodhimin (tani të përmbysur) me punëtorë që kishin frikë nga dëbimi.

Konsulenca etike e tregtisë me ndikim është një nga disa agjenci që kërkon rekrutimin etik dhe “rregullimin e punës së lidhur”, si çelësin për t’i dhënë fund punës së detyruar dhe skllavërisë së borxhit, me një studim rasti të suksesshëm në një fabrikë të rrobave në Malajzi. Kjo nuk po ndodh në tregtinë mjekësore, sipas specialistit të punëtorëve migrantë, Andy Hall.

“Kam dëgjuar vetëm për një agjenci në Nepal, nga më shumë se 1200, që ka bërë rekrutimin e drejtpërdrejtë të punëtorëve, me punonjësit e mundshëm duke më thënë se një rekrutim pa pagë do të ishte një mashtrim”, i tha ai BMJ. Në vend se të vendosni sanksione, “një përgjigje më e mirë është që organizatat të shpërblejnë ose përfitojnë nga furnitorët që demonstrojnë kushte të mira të punës”, tha ai.

Bhutta thotë se si dhe ndryshimet në stimujt financiarë për të shpërblyer furnizuesit që demonstrojnë kushte të mira të punës, “kultura e indiferencës dhe mosrespektimit të migrantëve dhe punëtorëve të tjerë të pasigurt duhet të trajtohet. Kjo është diçka që vetë mjekët duhet ta mbështesin, “tha ai.

“Profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të kujdesen sa duhet për të bërë diçka në lidhje me një situatë joetike dhe të paligjshme dhe ndikojnë në shëndetin mendor dhe fizik të qindra mijëra – qoftë përmes përhapjes së varfërisë, rrezikimit të lëndimit trupor, ose përmes stresit dhe depresionit nga orët e gjata të punës dhe mungesa e tij e respektit në punë, “tha Bhutta.

Ish-eurodeputeti i Mbretërisë së Bashkuar, Jude Kirton-Darling, e ka quajtur situatën “jashtëzakonisht shqetësuese”.

“Të drejtat e njeriut nuk janë një luks i kohës dhe i disponueshëm në garën tonë për pajisje mjekësore në situtën e krijuar nga covid-19” shkroi ajo në 5 Prill. Hall tha, “Nuk është çështje e rritjes së prodhimit të dorezave ose mbrojtjes së punonjësve shëndetësorë të vijës së përparme në rrezik të lartë të punës së detyruar. Të dyja janë thelbësore”.

Për Bhutta, mësimet duhet të merren nga vështirësitë e marrjes së furnizimeve me PPE gjatë urgjencës së covid-19. “Ne kemi mësuar se sa të besueshëm jemi ndaj prodhuesve jashtë shtetit dhe sa të pasigurt mund të jenë zinxhirët tanë të furnizimit”.

“Kur negociatat me furnitorët dhe prodhuesit mbizotërohen nga çmimet e ulëta të tregut në ktë botë dhe qentë hanë qenin me një ideologji të pastër kapitaliste, kjo shpesh është e lidhur me standardet e dobëta të punës dhe zinxhirët e paqëndrueshëm të furnizimit. Duke ofruar një çmim të drejtë dhe duke kërkuar nga furnitorët të tregojnë respekt për punëtorët, të mbështetur nga shpërblime financiare ose kontraktuale, ne mund të zhvillojmë marrëdhënie afatgjata të dobishme reciproke”, tha Bhutta.

Cfarë mund të bëjnë mjekët?

Punëtorët e shëndetësisë mund të jenë avokatë të fuqishëm për prokurimin etik brenda organizatës së tyre dhe në marrëdhëniet e tyre me furnizuesit.

Libri i punës i Prokurimit Etik për Shëndetësi rekomandon që mjekët:

-Rritja e vetëdijes për abuzimet në punë dhe fushatat për organizatën e tyre NHS për të blerë pajisje mjekësore në mënyrë etike

Shkruajini drejtorit ekzekutiv të organizatës së tyre NHS, duke u kërkuar atyre që të përmirësojnë kushtet për punëtorët duke zbatuar Librin e punës të Prokurimit Etik për Shëndetin

Tregoni mbështetje dhe qëndroni të informuar nga grupi Fair Trade Trade duke vizituar faqen e tij në internet.

Nga vijnë maskat tona të fytyrës

Me rritjen masive të papritur të kërkesës për maska ​​për fytyrën, shumë vende përfshirë ato të SHBA papritmas kanë njohur mungesën e prodhimit vendas, me 95% të maskave të bëra shumë më lirë në Kinë ose në Meksikë në njësi të mëdha industriale afër kufirit të SHBA.

Ka pasur raporte abuzimi nga Hong Kongu ku autoritetet e burgut janë akuzuar për skllavëri moderne pasi detyruan gratë e burgosura të kryenin turne natën për të prodhuar miliona maska ​​për fytyrën për të përmbushur mungesat.

Një raport tjetër i shtypit amerikan përshkruan se si “mjekët në vijën e parë të betejës kundër koronavirusit” që kërkonin maska ​​nga fabrikat në Meksikë, kaluan në kartelet e drogës dhe agjentët e kufirit që kërkojnë pagesa. “Ne bënim shaka se ndiheshim si vrapues të drogës, përveç se që nuk do të bënim asgjë” tha John Henderson, shefi ekzekutiv i Organizatës së Teksasit të Spitaleve Rurale dhe Komunitare, për LA Times.

Mahmood Bhutta ishte dëshmitar i kushteve të dobëta të punës në prodhimin e maskave kur vizitoi Meksikën në vitin 2010. “Një pronar i fabrikës që takova tha që për shkak të konkursit ndërkombëtar të çmimeve ai duhej të largonte punëtorët e tij nga lista e pagave të kompanisë dhe t’i shndërronte ato në punëtorët e shtëpisë”, i tha BMJ.

“Kam vizituar një nga 250 punëtorët e shtëpisë së fabrikës në shtëpinë e tij. Ai do të fuste deri në 1500 maska ​​në ditë. Por ai nuk është punonjës i fabrikës, kështu që ai nuk paguhet nëse sëmuret dhe nuk mund të punojë, dhe në atë situatë fëmijët e tij do të duhet ta ndihmojnë”./Gazetaimpakt/globalresearch/

OPINIONE