Bota

Sundim i ligjit apo sulm ndaj lirisë fetare? Debati per ndalimin belg te therjes së kafshëve sipas ritualeve

Rajoni Flanders i Belgjikës ka ndaluar format hebraike dhe myslimane të therjes së kafshëve, duke shkaktuar një zjarr të madh kritikash nga grupet fetare, të cilët e shohin masën si ksenofobi të fshehtë.

” Ka një valë të tërë njerëzish që përpiqen të minojnë të drejtën e komunitetit pakicë, musliman ose hebrej, dhe t’i bëjnë të ndiejnë se ata nuk janë pjesë e vërtetë e asaj shoqërie “, thotë komisioni i të drejtave të njeriut i Islamit, Massoud Shadjareh , duke mbrojtur ritualin 1500-vjeçar në një debat mbi RT.

” Toleranca dhe pranimi i minoriteteve shkojnë në një pikë të caktuar – ka ligje “, argumenton gazetari i pavarur Luc Rivet, duke e krahasuar therjen rituale me poligaminë, martesën e fëmijëve, apo duke veshur hixhabin në publik – të gjitha praktikat fetare të paligjshme në Belgjikë.

 

” Ligjet janë bërë nga shumica ,” shton ai. Rezoluta për të ndaluar therjen rituale kaluan parlamentin e Flanders njëzëri në 2017.

Therja hallall dhe kosher kërkon qe kafsha të jetë në shëndet të përsosur në atë moment kur ajo vritet, e cila ka vendosur fetë direkt në lufte  me grupet e të drejtave të kafshëve që e shohin praktikën si tronditëse e çnjerëzore.

Shadjareh argumenton se ajo që autoritetet e quajnë “mahnitëse humane” përfshin një goditje elektrike ose një shufër metalike që qëllohet në trurin e kafshës – vështirë se është humane. ” Nëse doni të ndaloni vështirësitë që vijnë tek kafshët, ne të gjithë duhet të bëhemi vegjetarian “, thotë ai. Ndaloni halal dhe kosher, thotë ai, dhe muslimanët dhe hebrenjtë do të importojnë vetëm mishin e tyre jashtë vendit. E gjitha eshte se  ligji i ri  është t’i bëjë ata të ndjehen si më te ulet se belgët.

Flanders – dhe rajoni i Francophone i Belgjikës, Wallonia, më vonë gjate këtij vitu – bashkohen me Danimarkën, Suedinë dhe Slloveninë në listën e kombeve evropiane që kanë nxjerrë jashtë ligjit të gjitha format e therjes rituale. Shumica e vendeve të tjera evropiane kanë përjashtime fetare ndaj rregullave të masakrimit të therjes. / RT/ Gazeta Impakt

OPINIONE