Opinion

Takohuni me Ekonomistin që fshihet prapa Një Përqindje të Vjedhjes së pushtimit të Amerikës

Nga: Lynn Parramore

Fituesi i Nobelit James Buchanan është linja kryesore e sulmit të financuar nga Koç ndaj institucioneve demokratike, argumenton historiani i Dukës Nancy MacLean.

Kërkojuni njerëzve të përmendin mendjet kryesore që kanë formuar shpërthimin e amerikanëve të sulmeve radikale të krahut të djathtë në kushtet e punës, të drejtat e konsumatorit dhe shërbimet publike, dhe ata zakonisht do të përmendin figura si kampioni i lirë i tregut Milton Friedman, guru libertarian Ayn Rand, dhe mini ekonomistët e drejtpërdrejtë Friedrich Hayek dhe Ludwig von Mises.

James McGill Buchanan është një emër që e keni dëgjuar rrallë nëse nuk keni marrë mësime në disa klasa në ekonomi. Dhe nëse fituesi Nobelit i lindur në Tenesi do të ishte gjallë sot, do t’i kushtohej më shumë hapsirë që gazetarët të ishin më të informuar, politikanët liberalë, madje edhe shumë studentë të ekonomisë kanë pak njohuri për punën e tij.

Arsyeja? Historiani i Dukës, Nancy MacLean pretendon se filozofia e tij është aq e rreptë sa që akolitet e reja liberiane janë njohur me të vetëm pasi kanë pranuar perspektivën relativisht me diell të Ayn Rand. (Po, ju e lexoni saktë). Nëse Amerikanët me të vërtetë do të dinin se çfarë mendonte dhe promovoi Buchanan, dhe se sa shkatërrues po shfaqet vizioni i tij nën hundët e tyre, do të tregonte mbi ta se sa i afërt është vendi me një transformim që shumica nuk do të dëshironte ta imagjinonte, aq më pak ta pranonte.

Ky është një vend i verbër i rrezikshëm, argumenton MacLean në një libër të hulumtuar me përpikëri, Demokracia në zinxhirë, një finalist për Nominimin Kombëtar të Librit. Ndërsa amerikanët grumbullohen me presidencën kaotike të Donald Trump, ne mund të na mungojë çelësi i ndryshimeve që po ndodhin shumë larg nivelit të politikës së thjeshtë. Pasi këto ndryshime të mbyllen në vend, mund të mos ketë më kthim mbrapa.

Një derë e hapur në Virxhinia

Libri i MacLean lexohet si një histori shkencore intelektuale. Në vitin 2010, ajo u zhvendos në Karolinën e Veriut, ku një Parti Republikane kontrolloi të dy dhomat e legjislaturës shtetërore dhe filloi të shtyjë përmes një programi radikal për të shtypur të drejtat e votuesve, të dekretojë shërbimet publike dhe të ulë taksat për të pasurit që tronditën një shtet të madh si një pikë orientimi i moderimit jugor. Deri në këtë pikë, figura e James Buchanan u ndez në vizionin e saj periferik, por ndërsa ajo filloi të studiojë nga afër punën e tij, ngjarjet në Karolinën e Veriut dhe gjithashtu Wisconsin, ku guvernatori Scott Walker po drejtonte sulmet mbi të drejtat e negociatave kolektive, zhvendosi fokusin e saj.

A mund të jetë që ky mendim i veçantë i ekonomistit relativisht të paqartë po vihej me forcë në veprim në kohë reale?

MacLean nuk mund të merrte akses në letrat e Buchanan për të provuar hipotezën e saj deri pas vdekjes së tij në janar 2013. Atë vit, ashtu si qeveria ishte duke u mbyllur nga Ted Cruz & Co., ajo udhëtoi për në Universitetin George Mason në Virginia, ku ekonomisti dokumentat u vendosen pa dashje nëpër zyrat e një ndërtese të braktisur tani nga fakulteti i financuar nga Koç në një qendër të re, në Arlington.

MacLean ishte i habitur. Arkivi i njeriut që kishte kërkuar të qëndronte nën radar kishte mbetur krejtësisht i pambrojtur dhe i pakujdesshëm. Historiani u zhyt brenda dhe ai lexoi nëpër kuti dhe sirtarë plot letra që përfshinin letërkëmbim personal midis Bukuresanit dhe industrialistit miliarder Charles Koch. Kjo ishte koha kur ai kishte një mardhënie të mahnitshme: këtu ishte vjedhurazi linja kryesore e një revolucioni aktualisht në zhvillim.

Një teori e epërsisë së pasurisë!

Buchanan, një i diplomuar në Universitetin Shtetëror të Tenesiut i vitit 1940 i cili më vonë ndoqi Universitetin e Chicikagos për studime pasuniversitare, filloi si një ekonomist konvencional i financave publike. Por ai u zhgënjye nga mënyra në të cilën teoricienët ekonomikë injoruan procesin politik.

Buchanan filloi të punojë në një përshkrim të fuqisë që nisi si kritikë se si institucionet funksiononin në vitet relativisht liberale të viteve ’50 dhe ’60, një kohë kur idetë e ekonomistit John Maynard Keynes për nevojën e ndërhyrjes së qeverisë në tregje për të mbrojtur njerëzit nga të metat në mënyrë të qartë të demonstruar për mbajtur të lëkundur në Depresionin e Madh. Buchanan, vëren MacLean, u zemërua me atë që ai e pa si një lëvizje drejt socializmit dhe thellësisht i dyshimtë për çdo formë të veprimit të shtetit që kanalizon burimet për publikun. Pse qeveria federale të jetë gjithnjë e më e fuqishme dhe në gjendje të detyrojë të pasurit të paguajnë për mallra dhe programe që u shërbenin qytetarëve të thjeshtë dhe të varfërve?

Duke menduar se si njerëzit marrin vendime dhe zgjedhje politike, Buchanan arriti në përfundimin se ju mund t’i kuptoni ato vetëm si individë që kërkojnë përparësi personale. Në një intervistë të cituar nga MacLean, ekonomisti vërejti se në vitet 1950 amerikanët zakonisht supozonin se zyrtarët e zgjedhur donin të vepronin në interes të publikut. Buchanan nuk u pajtua me zë të lartë, ky ishte një besim që ai dëshironte, siç e tha ai, të “rrëzohej”. Idetë e tij u zhvilluan në një teori që u njoh si “zgjedhje publike”.

Pamja e Bukuresanit për natyrën njerëzore ishte dukshëm e dobët. Adam Smith i shihte qeniet njerëzore si të vetë interesuara dhe të uritur për pushtet personal dhe rehati materiale, por ai gjithashtu pranoi instinktet sociale si dhembshurinë dhe drejtësinë. Në të kundërt, Buchanan këmbënguli se njerëzit drejtoheshin kryesisht nga vetë-interesi vetijak. Kreditimi i njerëzve me altruizëm ose dëshirë për t’u shërbyer të tjerëve ishte një fantazi “romantike”: politikanët dhe punonjësit e qeverisë nuk ishin vetë, dhe kështu, për atë çështje, ishin mësues, mjekë dhe aktivistë të të drejtave civile. Ata donin të kontrollonin të tjerët dhe t’i mashtronin burimet e tyre: “Secili kërkon mjeshtëri mbi një botë skllevërish”, ai shkroi në librin e tij në 1975, “Kufijtë e Lirisë”.

A duket kjo si mësuesi juaj i kopshtit? E bëri me Bukananin.

Personat që kishin nevojë për mbrojtje ishin pronarë të pasurive, dhe të drejtat e tyre mund të siguroheshin vetëm me kufijtë kushtetues për të parandaluar që shumica e votuesve të mos shkelnin mbi to, një ide që Buchanan përcakton në vepra si Pronë si Garant i Lirisë (1993). MacLean vëren se Buchanan e shihte shoqërinë si një sferë e mençur e prodhuesve (sipërmarrësve) vazhdimisht nën rrethim nga marrësit (të gjithë të tjerët) Gjuha e tij shpesh ishte më e ashpër, duke paralajmëruar pretendimin e “pre” të “parazitëve” dhe “grabitqarëve” për t’i hequr ato.

Në 1965 ekonomisti hapi një qendër kushtuar teorive të tij në Universitetin e Virxhinias, e cila më vonë u zhvendos në Universitetin George Mason. MacLean përshkruan se si ai trainoi mendimtarët të tërhiqen kundër vendimit të Bordit të Edukimit Brown v., Për të dekretuar shkollat ​​publike të Amerikës dhe për të sfiduar perspektivat kushtetuese dhe politikën federale që e mundësuan atë. Ajo vëren se ai u kujdes që të përdorte parimet ekonomike dhe politike, në vend se argumente raciale, për të bërë çështjen e tij, e cila sidoqoftë u dha mbrojtëje racistëve, të cilët e dinin që shqiptimi i paragjykimeve të tyre do të tjetërsonte vendin.

Gjatë gjithë kësaj kohe, një fantazmë u shfaq në sfond, ai i John C. Calhoun nga Karolina e Jugut, senator dhe nënkryetar i shtatë i Shteteve të Bashkuara.

Calhoun ishte një energji elektrike intelektuale dhe politike në Jug nga vitet 1820 deri në vdekjen e tij në 1850, duke shpenzuar energjinë e tij të frikshme për të mbrojtur skllavërinë. Calhoun, i quajtur “Marksi i Klasë Master” nga historiani Richard Hofstadter, e pa veten dhe oligarkët e tij jugorë si viktima të shumicës. Prandaj, siç shpjegon MacLean, ai u përpoq të krijonte “vegla kushtetuese” për të shtrënguar veprimet e qeverisë.

Ekonomistët Tyler Cowen dhe Alexander Tabarrok, të dy nga Universiteti George Mason, kanë vërejtur lidhjet e dy burrave, duke përshkruar Calhoun “një pararendës të teorisë moderne të zgjedhjes publike”, i cili “parashikon” të menduarit e Buchanan. MacLean vëren se të dy u përqëndruan në atë se si demokracia kufizon pronarët e pasurive dhe synonte mënyra për të kufizuar gjerësinë e votuesve. Ajo argumenton se ndryshe nga themeluesit më miqësorë ndaj pronave Alexander Hamilton dhe James Madison, Buchanan dëshironte një elitë qeverisëse private të pushtetit të korporatës që ishte liruar tërësisht nga përgjegjësia publike.

Kontrolli i zgjedhjeve, ndryshimi i proceseve legjislative në mënyrë që një shumicë dominante të mos mund të mbizotëronte, duke mbjellë mosbesim publik ndaj institucioneve qeveritare, të gjitha këto ishin taktika drejt qëllimit. Por Graili i Shenjtë ishte Kushtetuta: ndryshojeni atë dhe ju mund të rrisni dhe të siguronit fuqinë e të pasurve në një mënyrë që asnjë politikan nuk mund ta sfidonte kurrë.

Grupimi që përfundoi në Oligarki

MacLean shpjegon se elita e bardhë e Virxhinias dhe presidenti pro-korporatave i Universitetit të Virxhinias, Colgate Darden, i cili ishte martuar me familjen DuPont, gjeti idetë e Buchanan duhet të jenë të dukshme. Në ushqimin e një intelektuali të ri për t’u përkushtuar ndaj vlerave të tij, Buchanan deklaroi se ai kishte nevojë për një “tren me lëng mishi”, dhe me mbështetës si Charles Koch dhe fondacione konservatore Bamirëse si Trusts i Familjes Scaife Trusts, të tjerët u ndalën në bord. Paraja, Buchanan e dinte, mund të jetë një mjet bindës në akademi. Rrethi i tij i ndikimit filloi të zgjerohet.

MacLean vëren se shkolla e Virginia, siç dihet marka e mendimit ekonomik dhe politik të Buchanan, është një lloj “kushëriri” i shkollave më të njohura, të orientuara drejt tregut të Chicikagos dhe shkollës- austriake e të treve ishin anëtarë të Shoqatës Mont Pelerin, një organizatë neoliberale ndërkombëtare e cila përfshinte Milton Friedman dhe Friedrich Hayek. Por përqendrimi dhe misionet e karrierës së shkollës në Virginia ishin të dallueshme. Në një intervistë me Institutin për Mendimin e Ri Ekonomik (INET), MacLean përshkroi Friedman dhe Buchanan si yin dhe yang:

“Friedman ishte ky personazh gjenial, i personalizuar që donte të ishte në vëmendje dhe bëri një rast  shembull për tregun e lirë dhe lirinë për të zgjedhur e kështu me radhë. Buchanan ishte ana e errët e kësaj: ai mendoi, mirë, ata mund të bëjnë një rast për tregun e lirë, por të gjithë e dinë që tregjet e lira kanë përjashtime dhe probleme të tjera. Kështu që ai dëshironte t’i shmangte njerëzit të besojnë se qeveria mund të jetë alternative për ato problem”.

Shkolla e Virxhinisë gjithashtu ndryshon nga shkollat ​​e tjera ekonomike me një mbështetje të theksuar në teorinë abstrakte sesa në matematikë ose prova empirike. Se një cmim Nobel iu dha në vitin 1986 një ekonomisti që kishte aq bindshëm prirjet akademike të ditës së tij nuk ishte asgjë më mahnitëse, vëren MacLean. Por, atëherë, ishte kulmi i epokës së Reaganit, një administrate që iu bashkuan disa studentëve të Bukureshtit.

Shkolla e Buchanan u përqendrua në teorinë e zgjedhjes publike, duke shtuar më vonë ekonominë kushtetuese dhe fushën e re të ligjit dhe ekonomisë në hulumtimin dhe avokatinë e saj thelbësore. Ekonomisti pa që vizioni i tij nuk do të realizohej kurrë duke u përqëndruar në atë se kush sundon. Ishte shumë më mirë të përqëndrohesh vetë në rregullat, dhe kjo kërkonte një “revolucion kushtetues”.

MacLean përshkruan se si ekonomisti zhvilloi një projekt të shkëlqyeshëm për të trajnuar operativët në institucionet e stafit të financuar nga manjakë me mendje mendjemadhësi, më në mënyrë të konsiderueshme Charles Koch, i cili u interesua për punën e tij në vitet ’70 dhe kërkoi kontributin e ekonomistit në promovimin e “ekonomisë austriake” në SH.B.A. dhe në këshillimin e Institutit Cato, një grup studimi libertarian.

Koçi, misioni i të cilit ishte të shpëtonte kapitalistët si ai nga demokracia, gjeti mjetin përfundimtar teorik në punën e ekonomistit jugor. Historiani shkruan se Koch preferoi Buchanan-in ndaj Milton Friedman dhe “djemtë e tij të Chicagos” sepse, thotë ajo, duke cituar një vetëvrasës libertariane, ata donin “ta bënin qeverinë të funksiononte më me efikasitet kur libertari i vërtetë duhet ta heqë atë në rrënjë.”

Me paratë dhe entuziazmin e Koch, shkolla akademike e Buchanan evoloi në diçka shumë më të madhe. Deri në vitet 1990, Koch kuptoi që idetë e Buchanan – të transmetuara përmes vjedhjeve dhe mashtrimeve të qëllimshme, pasi dokumentet e mashtruara nga MacLean – mund të ndihmojnë në zbritjen e qeverisë përmes sulmeve shtesë që media vështirë se do t’i vini re. Manjati e dinte që projekti ishte jashtëzakonisht radikal, madje edhe një “revolucion” në qeverisje, por ai foli si një konservator për t’i bërë planet e tij të forta më të këndshme.

MacLean detajon se si partneri me Koch, shtabi i Buchanan në Universitetin George Mason ishte në gjendje të lidhte ekonomistët libertarë me aktorët politikë të krahut të djathtë dhe mbështetësit e korporatave si Shell Oil, Exxon, Ford, IBM, Chase Manhattan Bank, dhe General Motors. Së bashku ata mund të shtyjnë idetë ekonomike tek publiku përmes mediave, të promovojnë kurrikula të reja për edukimin e ekonomisë dhe politikanët të afërt vendimmarrës në Uashington, D.C.

Në përvjetorin e pesëdhjetë të Shoqërisë Mont Pelerin, MacLean rrëfen se Buchanan dhe bashkëpunëtori i tij Henry Manne, një teoricien themelues i qasjeve ekonomike libertariane ndaj ligjit, u përqëndruan në kauza të tilla për kapitalistët si ambientalizmi dhe shëndeti publik dhe mirëqenia, duke shprehur padurim për të çmontuar sigurimet shoqërore, Medicaid (një sistem federal i sigurimit shëndetësor për ata që kërkojnë ndihmë financiare) dhe Medicare (një sistem federal i sigurimit shëndetësor për njerëzit mbi 65 vjeç dhe për disa të rinj me aftësi të kufizuara), si dhe vrasin arsimin publik sepse ka tendencë të nxisë vlerat e komunitetit. Feminizmi gjithashtu duhej të shkonte: studiuesit e konsideruan atë një projekt socialist.

Shpaloset Revolucioni Oligarkik

Idetë e Buchanan filluan të kenë ndikim të madh, sidomos në Amerikë dhe në Britani. Në vendin e tij, ekonomisti u përfshi thellësisht në përpjekjet për të ulur taksat ndaj të pasurve në vitet 1970 dhe 1980 dhe ai këshilloi përkrahësit e Revolucionit Reagan në përpjekjen e tyre për të lëshuar tregjet dhe për të parashtruar qeverinë si “problemin” dhe jo “zgjidhjen”. Shkolla e Virxhinisë, e financuar nga Koçi, drejtoi studiues, avokatë, politikanë dhe njerëz të biznesit për të zbatuar këndvështrime të rrepta të krahut të djathtë për gjithçka, nga deficitet deri tek taksat e deri te privatizimi i shkollës. Në Britani, puna e Buchanan ndihmoi për të frymëzuar reformat në sektorin publik të Margaret Thatcher dhe pasardhësit e saj politikë.

Për ta parë suksesin në perspektivë, MacLean tregon për faktin se Henry Manne, për të cilin Buchanan ishte i dobishëm për punësimin, krijoi programe ligjore për profesorët e drejtësisë dhe gjyqtarët federalë, të cilat mund të krenoheshin që deri në vitin 1990 dy nga pesë gjykatësit federale që ishin ulur kishin marrë pjesë. “40 përqind e gjyqësorit federal të SHBA,” shkruan MacLean, “ishin trajtuar në një kurrikul të mbështetur nga Koch.”

MacLean ilustron se në Amerikën e Jugut, Buchanan ishte në gjendje që së pari të vinte në lëvizje idetë e tij duke ndihmuar një diktaturë pa kthesa, të sigurojë përhershmërinë e shumë prej transformimeve radikale që i shkaktoi një vendi që kishte qenë një mbajtës i përparimit shoqëror. Historiani thekson që roli i Buchanan në qeverinë katastrofike të Pinochet të Kilit është nënvlerësuar pjesërisht sepse ndryshe nga Milton Friedman, i cili reklamoi aktivitetet e tij, Buchanan kishte guximin të mbante qetësinë e përfshirjes së tij. Me udhëzimin e tij, junta ushtarake vendosi ekonomi të zgjedhjes publike në krijimin e një kushtetute të re, e cila kërkonte buxhet të ekuilibruar dhe kështu pengoi qeverinë të shpenzonte për të përmbushur nevojat e publikut. Përkrahja e shumicës do të kërkohej për çdo ndryshim të substancave, duke e lënë përdorimin e vogël të publikut për të sfiduar programe si privatizimi i sigurimeve shoqërore.

Abuzimet e të drejtave të njeriut të diktatorit dhe plaçkitja e burimeve të vendit nuk dukej se shqetësonin Buchanan, argumenton MacLean, për aq kohë sa të pasurit morën rrugën e tyre. “Despotizmi mund të jetë alternativa e vetme organizative për strukturën politike që vëzhgojmë”, kishte shkruar ekonomisti në Kufijtë e Lirisë. Nëse keni qenë të pyetur në lidhje me rezultatin përfundimtar të filozofisë së shkollës në Virxhinia, mirëpo, ekonomisti e ndihmoi ta shkruante.

Bota e skllevërve

Shumica e amerikanëve nuk kanë pare ose nuk e dinë se çfarë po vjen.

MacLean vëren se kur kontrolli i Koçëve mbi GOP u fut në cështje të mëdha pas krizës financiare të 2007-08, shumë ishin aq të mahnitur nga taktikat “tronditje-dhe-frikë” të mbylljes së qeverisë, shkatërrimit të sindikatave dhe rrotullimit shërbime që plotësojnë nevojat themelore të qytetarëve që pak e kuptuan se shumë prej tyre që drejtonin akuzën ishin trajnuar në ekonomi në institucionet e Virxhinisë, veçanërisht në Universitetin George Mason. A nuk ishte thjesht një valë e re, veçanërisht e egër e politikës partizane?

Nuk ishte. MacLean ilustron bindshëm se ishte diçka shumë më shqetësuese.

MacLean nuk është studiuesi i vetëm që nge alarmin se vendi po përjeton një marrje armiqësore që është në rrugën e saj për të ndryshuar rrënjësisht, dhe ndoshta përgjithmonë, shoqërinë. Peter Temin, ish-drejtuesi i departamentit të ekonomisë MIT, grantmarrësi i INET, dhe autori i “ Zhdukja e klasës së mesme, si dhe ekonomisti Gordon Lafer nga Universiteti i Oregon dhe autor i “Një përqind zgjedhje”, kanë dhënë analiza të hapura në Amerikë nga ku është drejtuar dhe pse. MacLean shton një dimension tjetër në këtë tablo të madhe dystopiane, duke na njohur me atë që është anashkaluar në librin e lojërave të krahut të djathtë kapitalist.

Ajo vëren, për shembull, se shumë liberalë kanë humbur pikën e strategjive si privatizimi. Përpjekjet për të “reformuar” arsimin publik dhe Sigurinë Sociale nuk kanë të bëjnë vetëm me një preferencë për sektorin privat mbi sektorin publik, argumenton ajo. Ju mund të mbështillni kokën rreth atyre, edhe nëse nuk jeni dakord. Në vend të kësaj, MacLean pretendon, qëllimi i këtyre strategjive është të ndryshojnë rrënjësisht marrëdhëniet e pushtetit, dobësimin e forcave pro-publike dhe forcimin e fuqisë dhe angazhimit lobues të korporatave që marrin përsipër shërbimet dhe burimet publike, duke avancuar kështu planet për të çmontuar demokracinë dhe të bëjnë rrugë për një kthim në oligarki. Shumica do të mbahen rob, në mënyrë që të pasurit më në fund të jenë të lirë të bëjnë ashtu siç dëshirojnë, pavarësisht sa shkatërrues janë.

MacLean argumenton se përkundër retorikës së mbështetjes të shkollës në Virginia, tkurrja e qeverisë së madhe nuk është vërtet. Oligarkët kërkojnë një qeveri me fuqi të reja të jashtëzakonshme, në mënyrë që të mund të anashkalojnë vullnetin e njerëzve. Kjo, siç thekson MacLean, kërkon forcë të madhe të forcave të policisë “për të kontrolluar zemërimin popullor që gjendet”. Përhapja e përdorimit të parablerjes nga legjislatura shtetërore e kontrolluar nga GOP për të shtypur fitoret lokale progresive, siç janë urdhëresat e pagave të mbijetesës, është një shembull tjetër i përdorimit agresiv të së drejtës së pushtetit shtetëror.

A mund t’i lejojnë këta kapitalistë të krahut të djathtë ndërmarrjet private të mbushin burgjet me qytetarë të pafuqishëm ose, më shumë fitimprurëse, imigrantë më pak të dokumentuar dhe pa të drejta? Ata mundet, dhe kanë mundësi ta bëjnë. A mund të krijojnë një krizë pensioni duke lëvizur amerikanët në të papërshtatshëm? E kryer. Hiq të drejtat e konsumatorëve dhe punëtorëve për të sjellë ankesa në gjykatë duke i bërë ata të nënshkruajnë marrëveshje të detyruar të gjygjësorit? Kontrolloni. Shkathtësia e arsimit publik deri në atë pikë sa njerëzit e zakonshëm kanë një perspektivë kaq të zymtë sa nuk kanë energji për të luftuar? Duke e bërë atë të kryer.

A do t’i refuzonin ata fëmijëve edhe ujin e pastër? Në fakt, po.

MacLean vëren se në Flint, Michigan, amerikanët morën një shije se si do të duket oligarkia në zhvillim, shijon si ujë i helmuar. Atje, Qendra Mackinac e financuar nga Koçi nxiti legjislacionin që do t’i lejonte guvernatorit të merrte nën kontroll komunitetet që përballen me urgjencë dhe të vinin përgjegjës menaxherët e pazgjedhur. Në Flint, një menaxher i tillë kaloi ujësjellësin e qytetit në një lumë të ndotur, por lobistët e Qendrës Mackinac siguruan që ligji të forcohej nga mbrojtjet kundër padive që mund të sillnin banorët e helmuar. Dhjetëra mijëra fëmijë ishin të ekspozuar ndaj plumbit, një substancë që dihet se shkakton probleme serioze shëndetësore, përfshirë dëmtimin e trurit.

Tyler Cowen ka dhënë një arsyetim ekonomik për këtë lloj brutaliteti, duke deklaruar se aty ku është e vështirë të merret ujë i pastër, kompanitë private duhet të marrin përsipër dhe t’i bëjnë njerëzit të paguajnë për atë. “Kjo përfshin t’u jepni atyre të drejtën për të prerë njerëzit që nuk paguajnë ose nuk mund t’i paguajnë faturat”, shpjegon ekonomisti.

Për shumë kjo tingëllon groteskisht çnjerëzore, por është një mënyrë e të menduarit që ka rrënjë të thella në Amerikë. Pse Unë, Shumë, Unë nuk jam një Konservator (2005), Buchanan e konsideron akuzën e zemërgjerësisë së bërë kundër llojit të liberalit klasik që ai vetë e konsideroi. MacLean interpreton diskutimin e tij për të nënkuptuar se njerëzit që “nuk arritën të parashikonin dhe kursen para për nevojat e tyre në të ardhmen” do të trajtohen, siç thotë Buchanan, “si anëtarë vartës të specieve, të ngjashëm me … kafshët që janë të varura”.

A keni financuar edukimin, kujdesin shëndetësor dhe pensionin tuaj personalisht kundër të gjitha urgjencave të mundshme? Atëherë kjo është mënyra juaj.

Buchanan nuk ishte një romancier dystopian. Ai ishte një Fitues i Nobel, logjika e tij e keqe ushtron ndikim të madh mbi trajektoren e Amerikës. Nuk është çudi që Cowen, në blogun e tij popullor “Revolucioni i  padobishëm”, nuk e përmend Buchanan në një listë të mendimtarëve me ndikim të zhvlerësuar liberalist, edhe pse diku tjetër në blog, ai shpreh admirim për disa nga kontributet e Buchanan dhe pranon se ekonomisti jugor “mendoi më shumë në mënyrë të vazhdueshme për sa i përket ‘rregullave të lojërave’ sesa ndonjë ekonomisti tjetër”.

Rregullat e lojës tani janë të qarta.

Hulumtuesit si MacLean sigurojnë shpresë se idetë toksike si ajo e Buchanan mund të fillojnë më në fund të shqyrtohen nga publiku. Megjithatë, në këtë moment, Rrjeti i Politikave të Shtetit të Kochs dhe Këshilli Amerikan i Shkëmbimit Legjislativ (ALEC), një grup që lidh agjentët e korporatave me ligjvënësit konservatorë për të prodhuar legjislacion, janë të përfshirë në projekte që media e fiksuar nga Trump mezi i vë re, si pompimi i parave në garat gjyqësore të shtetit. Qëllimi i tyre është të grumbullojnë një shteg ligjor kundër amerikanëve në mënyra për të cilat MacLean argumenton se mund të ketë efekte edhe më të mëdha se qytetarët e bashkuar, vendimi i Gjykatës Supreme të vitit 2010, i cili nxori shpenzimet e pakufizuara të korporatave në politikën Amerikane. Qëllimi është të krijojmë një gjyqësor që do të interpretojë Kushtetutën në favor të korporatave dhe të pasurve në mënyrat që Buchanan do të aprovonte me kënaqësi.

“Shtetet e Bashkuara tani janë në njërën nga ato degëzimet historikë në rrugë, rezultati i të cilit do të dëshmojë po aq fatal sa ato të viteve 1860, 1930 dhe 1960,” shkruan MacLean. “Të vlerësosh lirinë për pakicën e pasur mbi të gjitha dhe ta ruajmë atë në rregullat qeverisëse të kombit, siç kërkuan të dy Calhoun dhe Buchanan dhe rrjeti Koch po arrin, luaj të luajmë, është të pranosh një oligarki në të gjitha drejtimet, por pa ndryshuar lëvoren e jashtme të formës përfaqësuese”.

Askush nuk mund të thotë që nuk ishim paralajmëruar.

/Gazetaimpakt/ ineteconomics/

 

OPINIONE

INTERVISTA