Bota Islamofobi

Telenovela spanjolle ‘Elite’ zbulon motivet e islamofobisë në Evropë

Elita, një dramë e re spanjolle sezoni i parë të cilës është shfaqur tashmë në Netflix, tregon për paragjykimet dhe islamofobinë që i targeton nxënësit e një shkolle të mesme.

Donim të punonim me këtë karaktere sepse e dimë që po ngjanë në Evropë. Ky është një realitet që e shohim çdo ditë, thotë bashkëshkrimtari Daro Madrona për Arab News, kur i referohet karakterit të një prej kryepersonazheve me ermin Nadia.

Nadia, e luajtur nga Mina El Hammmani, është një vajzë ambicioze myslimane me kombësi palestineze. Historia bazohet në një nga shkollat prestigjioze private në Spanjë, ku tre studentët e ri të saporegjistruar u prishin status quon studentëve ekzistues.

Sipas Unionit të Bashkësive Islame (UCIDE), myslimanët përbëjnë 3.8% të popullsisë spanjolle, prej tyre 40% janë mysliman spanjoll prej me herët dhe 60% mysliman emigrantë. Myslimanët në Spanjë janë kryesisht nga Maroku, por një pjesë janë edhe nga Pakistani dhe Senegali të vendosur në qytetet si Barcelona, Valencia dhe Logrono.

OPINIONE