Tensioni bërthamor Korean: Apokalipsi … pothuajse tani

nga Slavoj Žižek.

Shpata e nxjerre sheshit dhe retorika e ashpër gjatë rrugës pa krye në situatën bërthamore të Gadishullit Korean duhet ti kujtojë njerëzimit diçka që e kemi harruar. Armët atomike janë gjëra të tmerrshme dhe te folurit për përdorimin e tyre duhet të jetë një ceshtje tabu.

Rreth më shumë se një javë më parë, e gjeta veten duke lexuar të 80-tin e Agatha Christie,librin e parafundit, “Pasagjer për në Frankfurt (Passenger to Frankfurt)”, ku lidhja e tij me te sotmen mua më habiti. Libri u botua në vitin 1970, me nëntitullin “një ekstravagancë”, ishte një dështim i plotë dhe shpesh u karakterizua si një “ngatërresë e pakuptimtë”; megjithatë, kjo “ngatërresë” nuk ishte për shkak të moshës së vjetër të Christies: në vend të kësaj, shkaqet ishin qartësisht politike.

Pasagjer për në Frankfurt eshte ndjenja e brendshme me personale e Christies, dhe në të njëjtën kohë edhe romani më politik. Aty shprehet konfuzioni i saj personal, ndjenja e saj për të qenë tërësisht e humbur në atë që po ndodhte në botë në fund të viteve 60 – droga, revolucioni seksual, protestat studentore, vrasjet etj. Pra, nuk është çudi që Pasagjeri i Frankfurtit nuk është një roman detektiv. Nuk ka vrasje, logjikë dhe zbritje. Kjo ndjenjë e kolapsit të hartës elementare njohëse, kësaj frike dërrmuese të kaosit, është dhënë pikërisht në hyrjen e romanit të Christies:

“Mbani një pasqyrë në vitin 1970 në Angli. Shikoni atë faqe të parë çdo ditë për një muaj, shënoni, merrni parasysh dhe klasifikoni. Çdo ditë ka një vrasje. Një vajzë u mbyt. Një grua e moshuar u sulmua dhe ju plaçkitën kursimet e saj të pakta. Të rinjtë ose djemtë sulmojnë ose sulmohen. Ndërtesat dhe kioskat telefonike goditen dhe shkatërrohen. Kontrabandë droge. Grabitje dhe sulm. Fëmijët e zhdukur dhe trupat e vrarë të fëmijëve i gjejnë jo shumë larg shtëpive të tyre. A mund të jetë kjo Anglia? A është Anglia me të vërtetë kjo? Jo ende, por mund të jetë. Frika po zgjohet, frikë cfardolloj që mund të jetë. Dhe jo vetëm në vendin tonë. Janë disa paragrafë në faqet e tjera që japin lajme nga Evropa, nga Azia, nga Amerika, nga krejt bota. RRëmbim avionësh. Rrëmbime. Dhunë. Trazira. Urrejtje. Anarki. Të gjitha në rritje e sipër. Të gjitha duket se të çojnë drejt adhurimit të shkatërrimit, kënaqësisë së mizorisë. Çfarë do të thotë kjo? ”

“A është koha jonë me “liderët” si Donald Trump dhe Kim Yong po aq të çmendur sa dhe vizioni i saj? A nuk jemi ne sot si një bandë udhëtarësh drejt Frankfurtit?

Pra, çfarë do të thotë kjo? Në roman, Christie e jep përgjigjen e saj – një komplot i tmerrshëm në mbarë botën që ka të bëjë me Richard Wagner dhe “Siegfriedin e ri”. Ne mësojmë se në fund të Luftës së Dytë Botërore, Hitleri shkoi në një institucion mendor, u takua me një grup njerëzish që mendonin se ishin Hitleri dhe shkëmbeu vendin me një prej tyre, duke i mbijetuar kështu luftës. Ai më pas u arratis në Argjentinë ku u martua dhe pati një djalë i cili u damkos me një swastika në thembrën e tij – “i Riu Siegfried”. Ndërkohë, në të tashmen e librit, droga, ndryshimet dhe protestat studentore shkaktohen fshehurazi nga agjitatorët nazistë që të sjellin anarki në mënyrë që ata të mund të rivendosin dominimin nazist në një shkallë botërore.

Përçartje globale

Ky “konspiracion i tmerrshëm botëror” natyrisht që është fantazi ideologjike në pastërtinë e saj: një kondensim i çuditshëm i frikës të së djathtës ekstreme dhe ekstremit të majtë. Më së paku mund të themi se është Christie ajo që vendos qendren e komplotit në të djathtën ekstreme (neonazistët) dhe jo në ndonjë nga të dyshuarit e tjerë të zakonshëm (komunizmi, hebrenjtë, myslimanët etj.). Ideja ishte se pas protestuesve studentë dhe luftës për çlirimin seksual, me gjithe çmendurinë e saj të dukshme te vitit 68 ishin neonazistët, megjithatë ajo dëshmon për shperberjen konsekuente të hartës njohëse të situatës sonë.

Christie është e detyruar të strehojë në një ndërtesë të tillë të çmendur paranojake si mënyrën e vetme për të futur një rend dhe kuptim në konfuzionin dhe panikun e plotë ku ajo e gjeti veten. Por a është vizioni i saj shumë i çmendur për tu marrë seriozisht? A është koha jonë me “liderët” si Donald Trump dhe Kim Yong po aq të çmendur sa dhe vizioni i saj? A nuk jemi ne sot si një bandë udhëtarësh drejt Frankfurtit? Situata jonë është e çrregullt në një mënyrë shumë të ngjashme me atë të përshkruar nga Christie: një qeveri e djathtë që zbaton të drejtat e punëtorëve (në Poloni), një qeveri e majtë që ndjek politikën më të rreptë shtrënguese (në Greqi). Kështu, nuk është çudi që, për të rifituar një hartë minimale njohëse, Christie drejtohet tek Lufta e Dytë Botërore, “Lufta e fundit e mirë”, që rikthen ritmin tonë në koordinatat e saj.

Sidoqoftë, duhet të theksohet se si forma e përgjigjes së Christies (një agjent i madh sekret prapa të gjitha gjërave) cuditerisht pasqyron idenë fashiste të komplotit hebre: se si ka një komplot të madh nazist, prapa të cilit qëndron shpjegimi për gjithçka. Dhe, sot, e djathta ekstreme populiste propozon një shpjegim të ngjashëm të “kërcënimit” mbi emigrantët muslimanë. Në imagjinatën antisemitike, “hebreu” është mjeshtri i padukshëm që fshehurazi terheq fijet, prandaj emigrantët myslimanë nuk janë hebrenjtë e sotëm: ata janë të gjithë shumë të dukshëm, jo të padukshëm. Ata nuk janë të integruar në shoqëritë dhe askush nuk pretendon që fshehurazi të tërheqë fijet – nëse dikush e sheh “pushtimin e Evropës” një komplot të fshehtë, atëherë çifutët duhet të jenë pas saj. Ashtu siç ishte rasti në një tekst që kohët e fundit u shfaq në një nga revistat javore kryesore dyditore sllovene ku mund të lexonim: “George Soros është një nga njerëzit më të prishur dhe të rrezikshëm të kohës sonë”, përgjegjës për “pushtimin nga të zinjtë dhe Hordhitë semite dhe në këtë mënyrë edhe per muzgun e BE-së … si një Talmudo-Zionist tipik, ai është një armik vdekjeprurës i qytetërimit perëndimor, shtetit kombëtar dhe njeriut të bardhë evropian “.

Qëllimi i tij është të ndërtojë një “koalicion të ylberit të përbërë nga marginalë socialë, si homot, feministët, muslimanët dhe marksistët kulturorë urrejtes se punes”, i cili pastaj do të kryejë “një dekonstruktim të shtetit kombëtar dhe do ta transformojë BE-në në dystopi multikulturore të Shteteve të Bashkuara të Evropës”. Për më tepër, Soros është në kundërshtim me promovimin e multikulturalizmit:” Ai e promovon atë ekskluzivisht në Evropë dhe në SHBA, ndërsa në rastin e Izraelit, në një mënyrë që është për mua plotësisht e justifikuar, monokulturalizmi, racizmi latent dhe ndërtimi i një muri. Në kontrast me BE dhe SHBA, ai gjithashtu nuk kërkon nga Izraeli të hapë kufijtë e tij dhe të pranojë ‘refugjatë’. Një hipokrizi e përshtatshme për Talmudo-Sionizmin. “[Cituar nga Bernard Brščič,” Xhorxh Soros është një nga njerëzit më të prishur dhe të rrezikshëm të kohës sonë “(në sllovenisht), Demokracija, gusht 25, 2016, f. 15.]

A është ky fundi?

A është kjo fantazi e neveritshme që bashkon antisemitizmin dhe islamofobinë kaq të ndryshme nga ajo që jepet nga Christie? A nuk janë ata të dy një përpjekje e dëshpëruar për të orientuar veten në kohëra të ngatërruara? Variacionet ekstreme në perceptimin publik të krizës koreane janë të rëndësishme si të tilla. Një javë na thuhet se jemi në prag të luftës bërthamore, pastaj ka një javë pushimi, pastaj përseri kërcënimi i luftës shpërthen përsëri. Kur vizitova Seulin në gusht të vitit 2017, miqtë e mi atje më thanë se nuk ka kërcënim të rëndësishëm për një luftë pasi regjimi i Koresë së Veriut e di se nuk mund të mbijetojë, por tani autoritetet e Koresë së Jugut jane duke përgatitur popullatën për një luftë bërthamore.

Në një situatë të tillë, ku apokalipsi është në horizont, duhet pasur parasysh se logjika standarde e probabilitetit nuk zbatohet më, duhet një logjikë tjetër, e përshkruar nga Jean-Pierre Dupuy: “Ngjarja katastrofike është e shkruar në të ardhmen, por edhe si një aksident i mundshëm … nëse ndodh një ngjarje e jashtëzakonshme, një katastrofë për shembull; megjithatë, për deri sa nuk ndodhi, nuk mund te thuash se është e pashmangshme. Prandaj është aktualizimi i ngjarjes – fakti që ajo zhvillohet – e cila në mënyrë retroaktive krijon domosdoshmërinë e saj. “[Jean-Pierre Dupuy, Petite metaphysique des tsunami, Paris: Seuil 2005, f. 19.] Dupuy jep shembullin e zgjedhjeve presidenciale franceze në maj të vitit 1995; është parashikimi i Institutit kryesor të votimit: “Nëse më 8 maj do të zgjidhet z. Édouard Balladur, mund të thuhet se zgjedhjet presidenciale u vendosën para se të ndodhte.”

Kur zbatohet për tensionin e fundit në Kore, kjo do të thotë: Nëse shpërthen lufta, do të jetë e nevojshme dhe e pashmangshme; Nëse lufta nuk do të shpërthejë, kjo ishte një alarm i rremë. Kjo, sipas Dupuy, tregon se si duhet t’i qasemi perspektivës së katastrofës bërthamore (ose ekologjike): të mos vlerësojmë “realisht” mundësitë e katastrofës, por ta pranojmë atë si fatin tonë, si të pashmangshëm dhe më pas, në Sfondin i kësaj pranimi duhet të mobilizohemi për të kryer veprën që do të ndryshojë vetë fatin dhe në këtë mënyrë të futet një mundësi të re në situatë. Në vend që të thuhet “e ardhmja është ende e hapur, ende kemi kohë për të vepruar dhe për të parandaluar më të keqen”, duhet ta pranojmë katastrofën si të pashmangshme dhe pastaj të punojmë për të prishur atë që tashmë është “shkruar në yje” si fati jonë.

Ajo që nevojitet është jo më pak se një lëvizje e re anti-bërthamore globale, një mobilizim global që do të ushtronte presion mbi fuqitë bërthamore dhe do të vepronte në mënyrë agresive, duke organizuar protesta masive dhe bojkotime, duke denoncuar krerët tanë si kriminelë dhe të tjerët po ashtu. Ajo duhet të përqëndrohet jo vetëm në Korenë e Veriut, por edhe në ato superfuqitë që marrin të drejtën për të monopolizuar armët bërthamore. Shpesh përmendja publike e përdorimit të armëve bërthamore duhet të trajtohet si një vepër penale. Dhe, më shumë se kjo, një ndryshim global në qëndrimin tonë është i nevojshëm,ashtu siz e quan Peter Sloterdijk, “zbutje të kulturës së kafshëve të egra”.

Deri tani, secila kulturë i disiplinonte dhe edukonte anëtarët e vet dhe u siguronte paqe qytetare mes tyre nën pushtetin shtetëror, por marrëdhënia midis kulturave dhe shteteve të ndryshme ishte përgjithmonë nën hijen e luftës së mundshme dhe asgjë më shumë se një paqe e përkohshme. Si edhe Hegeli e koncepton atë, e gjithë etika e një shteti arrin kulmin në aktin më të lartë të heroizmit, gatishmërija për të sakrifikuar jetën për shtetin komb, gjë që do të thotë se marrëdhëniet e egra barbare midis shteteve shërbejnë si bazë e jetës etike brenda shtetit. A është Koreja e Veriut, sot e ndjekur me armët pamëshirshme bërthamore dhe me raketat e saja qe do ti dërgojë ato në caqe të largëta si shembulli jo i fundit i kësaj logjike të pakushtëzuar të sovranitetit të kombit-shtet?
Sidoqoftë, në momentin kur pranojmë plotësisht faktin se jetojmë në planetin toke, detyra që imponon urgjentisht veten është ajo e civilizimit të qytetërimeve, vendosjes së solidaritetit dhe bashkëpunimit universal ndërmjet të gjitha komuniteteve njerëzore. Një detyrë e bërë edhe më e vështirë nga rritja e vazhdueshme e dhunës sektare fetare dhe etnike “heroike” eshte gatishmëria për të sakrifikuar veten (dhe botën) për kauza specifike.

Slavoj Žižek është një filozof kulturor. Ai është një studiues i lartë në Institutin për Sociologji dhe Filozofi në Universitetin e Ljubljanës, Profesor i Përgjithshëm Ndërkombëtar i Gjermanisë në Universitetin e Nju Jorkut dhe drejtor ndërkombëtar i Institutit Birkbeck për shkencat humane në Universitetin e Londrës./ Gazeta Impakt

burimi:rt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne