Trembëdhjetë organizata të Medias letër Dumanit: SPAK t’ia kthejë pajisjet gazetarit! Masa të tilla ndikojnë në lirinë e medias

13 organizata të Medias letër Dumanit: SPAK t’ia kthejë pajisjet gazetarit! Masa të tilla ndikojnë në lirinë e medias

Organizatat për mbrojtjen e gazetarëve i janë drejtuar me një letër kreut të SPAK, Altin Dumani, pas sekuestrimit të telefonit dhe kompjuterit të gazetarit Elton Qyno.

Letra e plotë:

Z. Altin Dumani

Kreu i Prokurorisë së Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK)
I nderuar zoti Dumani,

Ne në SafeJournalists Network, organizatat partnere të Reagimit të Shpejtë për Lirinë e Medias dhe Reporterët pa Kufij, po shkruajmë për të shprehur shqetësimet tona për veprimet e fundit të ndërmarra nga SPAK kundër gazetarit Elton Qyno. Vendimi për sekuestrimin e pajisjeve dhe presionit të zotit Qyno që ai të zbulojë burimet e tij është një çështje alarmante e rëndësishme për ne si organizata të dedikuara për të
mbrojtjen e të drejtave të gazetarëve, lirinë e medias dhe integritetin gazetaresk. Veprimet e ndërmarra ndaj z. Qyno, përfshirë kontrollin e banesës dhe zyrës së tij dhe sekuestrimin e tij pajisjet personale dhe profesionale, krijojnë një precedent shqetësues.

Masa të tilla do të ndikojnë të drejtat e gazetarit dhe liria e medias në Shqipëri dhe më gjerë.
Ne e njohim domosdoshmërinë e pajtueshmërisë ligjore në proceset gjyqësore. Megjithatë, duke e balancuar këtë me parimi i njohur ndërkombëtarisht i mbrojtjes së burimeve gazetareske është imperativ.

Kjo parimi nuk është vetëm kritik për të drejtat e gazetarëve, por është gjithashtu thelbësor për të drejtën e publikut informacionin dhe shëndetin e përgjithshëm të një shoqërie demokratike.

Nisur nga këto konsiderata, i bëjmë thirrje SPAK-ut të rivlerësojë qasjen e tij në këtë rast.

Duke e kthyer sekuestroi pajisje z. Qyno dhe ndërprerja e të gjitha përpjekjeve për të zbuluar burimet e tij do të tregonte të kuptuarit, respektuar dhe mbështetur lirinë e medias dhe mbrojtjen e burimeve gazetareske në Shqipëri. Kjo qasje do të përputhej me standardet e vendosura nga Gjykata Evropiane e Të drejtat e njeriut dhe entitete të tjera ndërkombëtare të përkushtuara ndaj lirisë së medias.

I bëjmë thirrje zyrës suaj që t’i jepet përparësi mbrojtjes së burimeve gazetareske, gjë e cila është vendimtare ruajtjen e lirisë së shtypit dhe parimeve demokratike. Marrëdhënia e besimit mes gazetarëve,
burimet e tyre, publiku dhe zbatimi i ligjit varen shumë nga respektimi dhe respektimi i këto vlera.

Ne ju falënderojmë për vëmendjen tuaj ndaj kësaj çështjeje dhe presim një rezolutë që mbështet mediat lirinë dhe mbron burimet gazetareske në Shqipëri. Organizatat tona do të vazhdojnë të monitorojnë situatën nga afër dhe të raportojë çdo zhvillim të mëtejshëm.

Rrjeti i SafeJournalists
Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës
Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë
Shoqata e Gazetarëve të BH
Shoqata e Gazetarëve Kroatë
Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë
Sindikata e Mediave të Malit të Zi
Qendra Evropiane për Lirinë e Shtypit dhe Medias
Federata Evropiane e Gazetarëve
Shtypi i lirë i pakufizuar
Instituti Ndërkombëtar i Shtypit
OBC Transeuropa
Reporterët pa Kufij./tpz

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne