Bota

Trump nuk pranon dëshmitë në lidhje me Princin e Kurorës

Gazeta amerikane New York Times ka shkruar se pavarësisht faktit se ka mjaft prova në lidhje me atë se Princi i Kurorës i Arabisë Saudite, Muhamed bin Selman ka vrarë gazetarin saudit Jamal Khashoggin, presidenti amerikan Donald Trump me këmbëngulje refuzon sePrinci i Kurorës ka gisht në këtë vrasje.

Në analizën e nënshkuar nga Mark Lander dhe me titull “Pavarësisht fakteve në lidhje me vrasjen e Khashoggit, Trump qëndron në anën e Princit të Kurorës. Pse?”, u vu në dukje se Trump ka filluar ta injoroj raportin i cili përmban pretendimet se Agjencia Qendrore e Inteligjencës e SHBA-së, (CIA) i ka dhënë urdhër Muhamed bin Selmanit për vrasjen e Khashoggit, edhe para se ai raport të publikohet.

Në këtë artikull u tha se “Për Trumpin është e mjaftueshme që princi Muhamed bin Selman të thotë në telefon se ai nuk ka të bëjë fare me vrasjen”, dhe u vu në dukje se Trump nuk donte të dëgjonte regjistrimin e zërit, i cili ishte pjesa më e rëndësishme e provave që do të dëmtonte besimin e tij në vrasjen e Khashoggi, me arsyetimin se ai ishte ‘i dhimbshëm dhe i frikshëm’ dhe se kjo mund të krijonte një ndryshim mendimi midis autoriteteve të inteligjencës.

Lander vazhdoi kështu:

“Deklaratat e Trump janë një fotografi e gjallë të cilat tregojnë se sa thellë froni saudit kishte investuar në trashëgimtarin e tij 33 vjeçar i cili është një klient kyç i armëve ushtarake të SHBA-së, pavarësisht faktit se qeveria amerikane ishte baza e strategjisë së tij në Lindjen e Mesme nga Irani në procesin e paqes izraelito-palestineze dhe nuk kishte paguar ende shumicen e kontratave të tij.”

Në analizë, edhe Bruce O. Riedel, i cili është analist i lartë i Arabisë Saudite në Institutin Brooking, shprehu se sa i paaftë ishte qëndrimi i Trump, duke shtuar se: “Ata tani po e shohin realitetin se nuk mund ta mohojnë fajin e Muhamed bin Selmanit.”

Ky artikull vuri në dukje se Arabia Saudite është në një pikë kyçe në strategjinë e Lindjes së Mesme të SHBA-së, dhe u tha se duke e përdorur rastin e Khashoggit, Shtëpia e Bardhë mund ta detyrojë Muhamed bin Selmanin që të qetësoj situatën sa më shpejt të jetë e mundur, kundër valës anti – Jemen të formuar në Kongres pas vrasjes së Khashoggit.

Në artikull u shpreh edhe komenti i Riedel ku thotë se “Është e qartë se administrata e Trump po përpiqet të blejë Kongresin me Jemenin. Megjithatë, kjo nuk e zgjidh problemin e Muhammed bin Selmanit i cili është një forcë që e prish stabilitetin në rajon.”

Burimi : Sputnik News/ ML

OPINIONE