Bota

Uji i pijshëm në Rripin e Gazës dhe sindroma e “foshnjës blu” që e kthen gjakun në ngjyrë “çokollate”

“Sindroma e kaltër”, një sëmundje e shkaktuar nga intoksikimi i nitrateve bën buzët e tyre, fytyrën, lëkurën e kaltër dhe gjakun si ngjyrë çokollate dhe të trashë. Një substancë e dëmshme, pa shije dhe pa erë që po helmon.

Në Rripin e Gazës, 97% e ujit nuk është i përshtatshëm për konsum njerëzor dhe furnizimet e vetme varen nga puset private që nuk plotësojnë standardin minimal të pijes.

Dhe ndikimi mbi fëmijët është i tmerrshëm, siç dëshmohet nga Sandy Tolan, një shkrimtar amerikan.

“Në muajt e fundit, rastet e diarresë së rëndë, gastroenteritit, dështimit të veshkave dhe kancerit të tiroides janë dyfishuar”, shpjegon Mohamed Abu Samia, drejtor i spitalit Rantisi. “Ne kemi fëmijë, veshkat e të cilëve nuk punojnë më. Çdo ditë 10 fëmijë duhet t’i nënshtrohen hemodializës dhe numri i tyre vetëm rritet”.

Abu Samia është gjithashtu i shqetësuar për pamjen e një patologjie pothuajse të panjohur më parë në Gaza, të shkaktuar nga prania e nitratit në ujë: “sindromi i foshnjës blu”.

Një sëmundje potencialisht fatale në gjak në foshnjat më të vegjël se gjashtë muaj me simptoma që shpesh mund të ngatërrohen me dobësi të tjera.

Një fëmijë me sindromë të lehtë të moderuar blu mund të ketë diarre, vjellje ose gjumë letargjik. Në raste të rënda, të sapolindurit fillojnë të tregojnë lëkurë të kaltër, buzët ose thonjtë dhe fëmija vuan edhe nga kriza respiratore.

Në Gaza, ku emergjenca humanitare është konstante, nuk ka studime mjekësore për “sindromën e fëmijës blu” sepse, siç thotë Abu Samia, “përpiqemi të lehtësojmë problemin, nuk ka kohë për të hulumtuar”.

“Ne kemi shumë fëmijë që vuajnë nga dehidrimi, vjellja, diarreja, ethet. Norma e dizenterisë është në skenë – thekson ai – dhe është vrasësi i dytë më i madh në botën e të miturve nën pesë vjeç”.

Në Rripin e Gazës, 98% e furnizimit me ujë vjen nga ujërat nëntokësore të ujërave nëntokësore bregdetare, por, për shkak të kripës së lartë të ujit të shpërndarë të shtëpive nuk është i përshtatshëm për konsum njerëzor.

Për vite të tëra, autoritetet lokale, organizatat ndërkombëtare dhe ekspertët paralajmërojnë se nëse nuk merren masa, tabela e ujit është i detyruar të rrëzohet. Çmimet për ujë të pastër janë të larta dhe disa familje të varfra duhet të shpenzojnë deri në një të tretën e të ardhurave të tyre.

Një studim i fundit nga Rand Corporation thekson rreziqet për fëmijët në lidhje me konsumin e kripur të ujit ose të kontaminuar.

Në raport thuhet se “shkollat e Gazës kanë një banjo për 75 nxënës dhe një lavaman për të larë duart.

Shumica e këtij uji është riciklim; pasojë kjo që e vë fëmijën në rrezik të sëmundjes gastrointestinale.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, përcjell noa.al, 50% e fëmijëve në Gaza vuajnë nga infeksionet parazitare që lidhen me ujin. Hulumtuesit vlerësojnë se pa mirëmbajtjen e duhur, brenda dy viteve edhe ato pak burimet e ujit të ndotur do të pushojnë së funksionuari.

Shkaqet e krizës së ujit në Gaza janë të thella: nga rritja e shpejtë e popullsisë deri në bllokadën totale të vendosura nga Izraeli, që e bën pothuajse të pamundur për të marrë pjesë këmbimi për pompat, duhet të shtohet edhe mungesa e energjisë elektrike për të vepruar bimët e pastrimit.

Gaza e pabanueshme në vitin 2020

Kombet e Bashkuara kanë paralajmëruar se në Rripi i Gazës ka gjasa të bëhet një vend i pajetueshëm në vitin 2020.

Në vitet e ardhshme, banorët e Gazës do të kalojnë dy milionë me një dendësi prej më shumë se 5,800 njerëz për kilometër katror.

Infrastruktura, uji dhe kanalizimet elektrike, sipas Kombeve të Bashkuara, do të dështojnë për të përmbushur nevojat e të gjithë popullsisë.

Pa veprime urgjente, rreziku se kriza e ujit duhet të rezultojë në një epidemi është shumë e lartë dhe çmimin më të lartë do ta paguajnë fëmijët.

Revista mjekësore ka dokumentuar një rritje të vdekshmërisë foshnjore, në mesin e fëmijëve të Gazës. “Të gjithë njerëzit në Gaza janë duke vuajtur në masë të madhe”.

OPINIONE