Opinion

Unë jam një jurist amerikan dhe shoh qeverinë tonë duke përdorur Covid-19 për të hequr të drejtat tona themelore

Nga: Robert Barnes

A mendojmë vërtet se “nuk mund të ndodhë këtu” në Amerikë? A mund ta karantizojmë kushtetutën? A po e bëjmë tashmë?

Paniku nga pandemitë tregon pushtetin e pakontrolluar të qeverisë. Premisa e filmave të njohur si V për gjakmarrje zbulon këtë: një grup përdor një virus për të kapur fuqinë dhe për të krijuar një shoqëri totalitare. Dokush mund ta dëshmojë këtë nga tokat e largëta, duke shikuar lajmet për Kinën që bllokonte njerëzit në shtëpitë e tyre dhe pastaj i largonte ata duke bërtitur nga ato shtëpi sa herë që shteti dëshironte. Lufta e Parë Botërore dhe Depresioni i Madh lindën forma të forta të qeverive me udhëheqës si Hitleri, Mao, Musolini dhe Stalin.

Qeveritë në të gjithë Amerikën kanë përdorur tashmë pandeminë, dhe panikun e shkaktuar nga media rreth pandemisë, veçanërisht, për të kufizuar, shtërnguar ose hequr Amendamentin e parë të lirive dhe drejtave dhe lëvizjes së Lirë, me zyrtarët që ankohen për kufizimet e mundshme të lirisë së fesë të imponuar mbi ta. Të tjerët mohuan ose shpallën të drejtën për të mohuar të drejtat e amandamentimit të dytë të blerjes së armëve për sigurinë personale (në një kohë qeveritë po lëshojnë urdhra pa arrest dhe ndalim për një gamë të gjerë krimesh në komunitetin e tyre ndërsa lirojnë publikisht të burgosurit nga burgjet dhe burgjet) . Ata duan të koordinojnë me kompanitë e teknologjisë për të vëzhguar dhe spiunuar lëvizjet dhe aktivitetet tuaja të përditshme, duke shkelur amendamentin e katërt dhe duke hequr dorë potencialisht, në mënyrë të njëanshme, të drejtën tuaj mjekësore për privatësi në kontekste të shumta. Urdhërat e qëndrimit në shtëpi ju privojnë nga profesioni juaj, puna, biznesi dhe prona, pa ndonjë proces të rregullt ligjor në të gjitha përtej një urdhëri ekzekutiv në kundërshtim me të drejtën e amendamentit të pestë në procesin e duhur. Qeveritë kërkojnë nga autoriteti që të burgosin çdo Amerikan që pa dashje me frikën e të infektimit pa ndonjë shkak të mundshëm të krimit ose rrezik të qartë dhe prezent të dëmtimit nga sjellja vullnetare e këtij personi, të mohojë qasjen në këshillat personale në mënyrë të mbikëqyrur, pa mbikëqyrje në shkelje të amendamentit të gjashtë, dhe të veprojë si gjyqtar, juri dhe ekzekutues në kundërshtim me të drejtën që parashikon amendamenti i shtatë për një gjykim nga juri, pasi gjykimet e jurisë vetëmbahen pezull në të gjithë vendin në gjykatat e heshtura të kombit dhe publikun e heshtur nga frika.

Kërcënimi i vërtetë pandemik është këtu. Eshtë paniku që do të karantinojë Kushtetutën tonë.

Aamedamenti i parë i karantinuar?

Tashmë, qeveritë në Amerikë pezulluan Amandamentin  e Parë të kushtetutës për lirinë e miliona qytetarëve me mbyllje, qëndrim në shtëpi, urdhra shtetrrethimi që ndalojnë marrjen e një peticioni për një protestë publike, apo edhe duke qenë fizikisht të pranishëm për një protestë publike. Në të vërtetë, edhe mbledhjet në “më shumë se dhjetë” janë të ndaluara nga juridiksione të ndryshme qeverisëse brenda Shteteve të Bashkuara. Vende befasuese si Misuri e bërë këtë. Qytete si Hartford vepruan kështu. Maryland së shpejti ndoqi padinë. Efekti i urdhrave të qëndrimit në shtëpi të Nju Jorkut, Kalifornia, Nevada, Illinois dhe Pensilvani në mënyrë efektive arrijnë të njëjtin rezultat. Zyrtarë të tjerë qeverisës njohën paligjshmërinë e dyshimtë të këtyre urdhrave, por mbeten të vecuar. Mos harroni protestat e Hong Kongut? I dobët . Mos harroni protestat e Jelekverdhëve? Së shpejti do të zhduken. Shikoni ndonjë protestë në rrugët amerikane sot? Pandemi është këtu. Protestat u larguan. Kushtetuta është e karantifikuar.

Aamendamenti i dytë është i karantinuar?

Por nuk janë të gjitha. Nën maskën e “bizneseve të panevojshme”, “fuqive emergjente”, ose thjesht duke punuar ose zvogëluar stafin në departamentin e kontrolleve në prapavijë, qeveritë tregojnë gatishmërinë për të kufizuar të drejtat e amendamentit të dytë, si dhe mbrojtjet e ndryshimit të parë. Kryetarët e komunave deklarojnë të drejtën për të ndaluar shitjet e armëve, qeveritë deklarojnë se nuk ka personel të kontrolluar nga prapavijë për të përpunuar një kontroll të ecurisë, duke vonuar shitjet e armëve në një kohë të pacaktuar, dhe qeveritë e tjera thjesht mbyllin të gjitha bizneset e shitjeve të armëve. Cfarë është më shqetësuese, kjo ndodh ndërsa qeveritë lëshojnë të burgosur në rrugë, dhe diskutojnë për lirimin të edhe më shumë të tillëve, dhe, në të njëjtën kohë, lëshojnë urdhra mosarresti dhe mosndalim nga Philadelphia në Fort Worth për një gamë të gjerë kriminelësh. Dëshironi të mbroni veten tuaj, t’i jepni vetes një ndjenjë të thellë të mbrojtjes personale që vjen me pronësinë e armëve për shumë njerëz, si masa mbrojtëse të Amandamentit të Dytë? Epo, nuk ka fat, sipas shumë prej mbikëqyrësve tanë drejtues. Një pandemi është këtu. Vetë-mbrojtja u sakrifikua. Kushtetuta është e karantifikuar.

Amendamenti i katërt është i karantizuar?

Pak mbrojtje janë më amerikane sesa e drejta e intimitetit ndaj pushtimit të detyruar, të shtërnguar, të fshehtë,shkatërruese. Qeveria vepron si një virus në një rast të një paniku pandemik, duke infektuar mendjen dhe trupat tanë, duke monitoruar të folurin, shoqërmin dhe lëvizjen, me mjetet e mbikëqyrjes së pamenduar të themeluesve. Koordinimi me kompanitë private (i pakufizuar nga amandamenti i katërt; pse mendoni se NSA i përdor ato për të mbledhur të gjitha emailet, bisedat, tekstet dhe kërkimet në internet, në fazën e parë?), Qeveritë përdorën panikun rreth pandemisë, një panik nga vetë qeveria u shtri me ndihmën e një shtypi të ndërgjegjshëm, të ndërlikuar, të hiqte dorë nga privatësia juaj mjekësore dhe të pushtonte privatësinë tuaj personale, duke kërkuar mjete për të monitoruar çdo lëvizje, shoqërim, aktivitete dhe sjellje tuajën. Syri i shikimit në qiell tani mund të jetë në shtëpinë tuaj, kamera në kompjuterin tuaj dhe telefoni në dorën tuaj. Një pandemi është këtu. Privatësia mbaroi. Kushtetuta është e karantifikuar.

Amendamenti i pestë i karantinuar?

Mbrojtja për të drejtën tonë për të siguruar jetesën lind nga e drejta e amendamentit të pestë të pronës pa privim nga procesi i rregullt ligjor, dhe detyrimi për qeverinë për të kompensuar çdo veprim të tillë. Megjithatë, qeveritë në të gjithë Amerikën ua bënë këtë miliona bizneseve, punëtorëve dhe pronarëve të pronave, duke i hequr aftësitë e tyre për të siguruar jetesën, apo edhe për t’u përfshirë në një treg të lirë të tregtisë, me urdhëra mbylljeje, orë të kufizuara dhe urdhëra qëndrimi në shtëpi. Klasa politike dhe profesionale e skalitur në mjediset e saj të punës nga shtëpia nuk arrin të vlerësojë vështirësitë që u imponon njerëzve që punojnë. Nuk ka kompensim. Asnjë zëvendësim. Pa paga. Pa të ardhura. Asnjë mundësi. Puna e humbur që nuk mund të rikuperohet më, kurrë, ndërsa ajo e lë ekonominë tonë të shqetësuar në avantazh të një depresioni të përhershëm. Themeli i qeverisë është të mbrojë ndjekjen e lumturisë. Tani gjithçka që duhet të ndjekim është Netflix-dhe ethet tek mrekullitë që shpresojnë të paguajnë faturat e javës së ardhshme dhe lutemi që tregu të mos shembet si në vitin 1929. Një pandemi është këtu. Mundësia & prona e zhdukur. Kushtetuta është e karantifikuar.

Përfundimi

Themeluesit tanë ishin familjarisht të njohur me pandemitë, viruset dhe plagët, megjithatë ata nuk lejuan asnjë të pezullojë liritë tona Kushtetuese. Asnjë fjalë në Kushtetutë për plagët ose pandemitë për të përjashtuar qeverinë nga ndonjë prej Ligjit tonë të të Drejtave. Pse i lejojnë gjykatat tona aktuale? Sepse publiku është në gjumë. Mendoni se pandemia kërcënon të na vrasë të gjithëve? Një rishikim i të dhënave tregon se pandemia është më shumë panik sesa murtaja.

Koha për tu zgjuar. Ndoshta është koha në moton e V për hakmarrjen, për të “Kujtuar, mbaj mend të pestën nëntor, tradhtinë dhe komplotin e barutit”. Siç tha personazhi kryesor i filmit: “Njerëzit nuk duhet të kenë frikë nga qeveria e tyre. Qeveritë duhet të kenë frikë nga njerëzit e tyre”. Vetëm kur një publik i zgjuar pohon liritë e tyre njerëzore për të protestuar për humbjen e lirive të tyre, atëherë, qeveritë u larguan nga përdorimi i krizave të shëndetit publik për të kapur fuqinë që nuk u përket atyre. Përgjigja për 1984 është edhe në 1776./Gazetaimpakt/rt/

OPINIONE