Rajoni

Vendet më të populluara në botë me popullsi prej 5,335,357,477 banorësh vazhdojnë të mos e njohin Kosovën

Po vazhdon beteja në luftën diplomatike midis Prishtinës e Beogradit për parandalimin e njohjes, përkatësisht njohjeve të pavarësisë.

Sipas të dhënave zyrtare të Kosovës del se numri i shteteve që e kanë njohur Kosovën shkon në 116. Gjë që Serbia pretendon se Kosovën e kanë njohur vetëm 109 shtete.

Nga dhjetë vendet më të populluara në botë, shtatë nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës, duke përfshirë të tilla si Kina, India, Indonezia, Brazili, Nigeria, Rusia dhe Meksika.

Sipas të dhënave të disponueshme nga e ashtuquajtura Zyrë për Kosovë janë të listuara vendet që nuk e kanë njohur Kosovës të përkthyera në numër të popullsisë

Algjeria (42008054)

Angola (30774205)

Argjentina (44688864)

Azerbajxhani (9923914)

Bahamas (399,285)

Barbados (286,388)

Bjellorusia (9452113)

Butani (817,054)

Bolivia (11215674)

Bosnja dhe Hercegovina (3503554)

Botswana (2333201)

Brazili (210867954)

Venezuela (32381221)

Vietnami (96491146)

Gjeorgjia (3907131)

Greqia (11142161)

Guatemala (17245346)

Koreja e Veriut (25610672)

Koreja e Jugut (84004989)

Ekuadori (16863425)

Guinea Ekuatoriale (1313894)

Eritrea (5187948)

Etiopia (107534882)

Zambia (17609178)

Zimbabve (16913261)

India (1354051854)

Indonesia (266794980)

Irani (82011735)

Iraki (39339753)

Izraeli (8452841)

Xhamajka (2898677)

Armenia (2934152)

Afrika e Jugut (57398421)

Sudan (12919053)

Cape Verde /Afrikw (553,335)

Kamboxhi (16245729)

Kameruni (24678234)

Kazakistani (18403860)

Kenia (50950879)

Kina (1415045928)

Skulptor (1189085)

Kirgistan (6132932)

Republika e Kongos (5399895)

Kuba (11489082)

Laos (6961210)

Lebanon (6093509)

Mali (19107706)

Mauritius (1268315)

Meksika (130759074)

Moldavia (4041065)

Mongolia (3121772)

Maroku (36191805)

Mozambik (30528673)

Myanmar (53855735)

Namibia (2587801)

Nepal (29624035)

Nikaragua (6284757)

Nigeria (195875237) ****

Oman (4829946) ****

Paraguai (6896908)

Rumania (19580634)

Rusia (143964709)

Ruanda (12501156)

Shën Vincenti dhe Grenadinet (110,200)

Sao Tome and Principe (208,818) ****

Sishel (95,235)

Sllovakia (5449816)

Ishujt Solomon Zambia (623,281) ***

Sudan (41511526)

Surinam (568,301) ****

Siria (18.284.407)

Tajikistani (9.107.211)

Trinidad dhe Tobago (1.372.598)

Tunisia (11.659.174)

Turkmenistan (5.851.466)

Uganda (44.270.563) ** *

Ukraine (44009214)

Uruguai (3469551)

Uzbekistan (32364996)

Filipine (106512074)

Republika e Afrikës Qendrore (4737423)

Kili (18197209)

Spanja (46397452)

Shri Lanka (20950041)

Selia e Shenjtë (801) *

Palestina (5052776) *

Burundi (11216450) (28.10.2012. Pranoi, megjithatë, u tërhoq në shkurt të vitit 2018) *****

Sipas të dhënave në dispozicion në worldometers.info, shkruan telegrafi serb, Kosovën si shtet i pavarur nuk e njohën: 5,335,357,477 ose (pesë miliard e treqind e tridhjetë e pesë milionë e treqind e pesëdhjetë e shtatë mijë e katërqind e shtatëdhjetë e shtatë njerëz në planet.

Sqarim: Në këtë listë media serbe i ka listuar edhe vendet që Serbia pretendon se e kanë tërhequr njohjen, mirëpo një gjë e tillë ishte demantuar nga vet shtetet (ato janë të shkruara me ****).

Nga ana tjetër, lista e shteteve, të cilat ka njohur pavarësinë e Kosovës: Kosta Rika (2008/02/17) (4953199)

SHBA (2008/02/18) (326766748)

Franca (BE) (2008/02/18) (65233271)

Afganistani (2008/02/18) (36373176)

Shqipëria (2008/02/18) (2934363)

Turqia (2008/02/18) (81916871)

Mbretëria e Bashkuar (2008/02/18) (66573504)

Australia (2008/02/19) (24772247)

Senegali (2008/02/19 ) (16294270)

Gjermania (EU) (2008/02/20) (82293457)

Latvia (BE) (2008/02/20) (1929938)

Danimarka (EU) (2008/02/21) (5754356)

Estonia ( EU) (2008/02/21) (1306788)

Itali (BE) (2008/02/21) (59290969)

Luksemburgu (EU) (2008/02/21) (590,321

Peruja (22.2.2008) (32.551.815)

Belgjika (BE) (02/24/2008) (11.498.519)

Polonia (EU) (26/02/2008) (38.104.832)

Zvicra (02/27/2008) (8.544.034)

Austria (BE) (2008/02/27) (8751820)

Irelanda (EU) (29/02/2008) (4.803.748)

Suedia (EU) (03/04/2008) (9.982.709)

Holanda (EU) (04/03/2008) (17.084.459)

Islanda 24 (5.3 .2008) (337,780)

Sllovenia (EU) (03/05/2008) (2.081.260)

Finlanda (EU) (07/03/2008) (5.542.517)

Japonia (03/18/2008) (127.185.332)

Kanadaja (18.3 .2008) (36953765)

Monako (19/03/2008) (38.897)

Hungaria (EU) (2008/03/19) (9688847)

Kroacia (BE) (2008/03/19) (4164783)

Bullgaria (EU ) (20.3.2008) (7,036,848)

Litenshtajni (2008/03/25) (38,155)

Republika e Koresë (2008/03/28) (51164435)

Norvegjia (2008/03/28) (5353363)

Marshall Zambia (2008/04/17) (53,167)

Nauru ( 2008/04/23) (11,312)

Burkina Faso (2008/04/24) (19751651)

Lituania (EU) (2008/06/05) (2876475)

San Marino (2008/11/05) (33,557)

Republika Çeke (EU ) (2008/05/21) (10.625.250)

Liberia (30.5.2008) (4.853.516)

Sierra Leone (2008/06/13) (7.719.729)

Kolumbia (2008/08/06) (49.464.683)

Belize (2008/08/07 ) (382,444)

Malta (BE) (2008/08/21) (432,089)

Samoa (2008/09/15) (197,695)

Portugali (EU) (7.10.2008) (10.291.196)

Mali i Zi (09/10/2008) (629,219)

Maqedoni (09/10/2008) (2085051)

Emiratet e Bashkuara Arabe (14.10.2008) (9541615)

Malaisia (30.10.2008) (32042458)

Mikronezi (12.05.2008) (106,227)

Panama (2009/01/16) (4.162.618)

Maldiverna (2009/02/19) (444,259)

Palau (2009/06/03) (21.964)

Gambia (2009/07/04) ( 2163765)

Arabia Saudite (2009/04/20) (33554343)

Die Komoren (2009/05/14) (832,347)

Bahrain (2009/05/19) (1566993)

Jordani (2009/08/07) (9903802)

Republika Dominikane (2009/11/07) (10882996)

Zeland e Re (11/11/2009) (4749598)

Malawi (16.12.2009) (19.164.728)

Mauritanija (2010/01/12) (4.540.068)

Svazilend (2010/12/04) (1.391.385)

Vanuatu (2010/04/28) (282,117)

Djibouti (2010/12/05) (971,408)

Somalia (19.5. 2010) (15.181.925)

Honduras (2010/09/03) (9.417.167)

Qiribati (21.10.2010) (118,414)

Tuvalu (18.11.2010) (11,287)

Qatar (2011/04/01) (2.694.849)

Andorra (2011/08/06) (76,953)

Niger (2011/08/16) (22311375)

Guinea (2011/08/16) (13052608)

Benin (2011/08/18) (11485674)

Shën Lucia (19.8. 2011) (179,667)

Gabon (2011/09/09) (2067561)

Kuvajti (11.10.2011) (4197128)

Ghana (23.1.2012) (29.463.643)

Haiti (2012/10/02) (11112945)

Brunei (2012/04/25) (434,076)

Chad (2012/06/01) (15353184)

Si d’Ivoar (2012/12/06) (24905843)

Papua New Guinea (28.10.2012) (8418346)

Timori Lindor (2012/11/09) (1324094)

Fixhi (22/11/2012) (912.241)

Kits dërgohen dhe Nevis (27/11/2012) (55,850)

Dominica (11.12.2012) (74,308)

Pakistan (24.12.2012) (200813818)

Guajana (Mars 2013) (782,225)

Tanzania (30.05.2013) (59091392)

Jemen (11.06.2013) (28915284 )

Egypt (2013/06/26) (99375741)

Libi (2013/09/26) (6470956)

Grenada (26.9.2013) (108,339)

Salvadori (01/10/2013) (6.411.558)

Thailand (19/11/2013) (69.183.173)

Tonga (2014/01/15) (109,008)

Lesotho (28/01/2014) (2.263.010)

Togo (11.7 0,2014) (7990926)

Antigua dhe Barbuda (Maj 2015) (103,050)

Ishujt Kuk (18 maj 2015) (17411) **

Niue (23 qershor 2015) (1624) **

Singapore (2016/01/12) (5.791.901)

Bangladesh (2017/02/26) (166.368.149)

Madagascar (2017/11/25) (26.262.810)

Guine Bisau (25.01.2018) (1.907.268) *****

** Jo anëtar i OKB-së

***** Ata që kanë tërhequr njohjen (sipas Serbisë)

Gjithashtu, sipas të dhënave në dispozicion në faqen e internetit worldometers.info, Kosovën si shtet të  pavarur e kanë njohur: 2,257,131,114 ose dy miliard e dyqind e pesëqind e shtatë milionë e njëqind e tridhjetë e një mijë e katërmbëdhjetë njerëz në planet.

Ministri i Jashtëm serb Ivica Daçiq kohët e fundit tha se po punon intensivisht për të përcaktuar numrin e saktë të vendeve që kanë njohur pavarësinë e Kosovës dhe për ta ulur këtë numër nën njëqind.

Ai tha se Serbia dëshiron të tregojë se procesi i njohjes së Kosovës nuk është i përfunduar dhe se Prishtina është duke gënjyer për numrin e njohjeve.