Bota

Vizitë gazetareske në Çernobil: thellë e më thellë në zemër të tragjedisë

Korrespondenti i Ukrainës për rel, Yevhen Solonjna shkoi në brendësi të rrënojave radioaktive të Çernobilit. Një mundësi e rrallë për të pare më imtësisht një uzinë të shkatërruar të energjisë bërthamore të Ukrainës, që në mesin e viteve ’80-të tronditi botën me pasojat e një shpërthimi në kufijtë e tragjikes.

“Kjo pjesë e reaktorit nr. 4 është tërësisht i ndotur nga rrezatimi. Tani është e mbuluar me plumb”, tha Solonjna.

Ai shkoi përmes “korridorit të artë” i cili është lidhja kryesore midis reaktorit dhe centralit bërthamor. Aty ishte, thotë ai, linja kryesore e komunikimit gjatë tragjedisë.

“Njerëzit vrapuan nëpër korridor lart e poshtë. Ata që ishin të rrezatuar dolën jashtë, ekipet e shpëtimit hynë brenda”,thotë gazetari.

Solonjna vijoi ecjen drejt qendrës së asaj zgafelle prej së cilës buroi shpërthimi.

“Kjo është relativisht i sigurt. Ky është një vazhdim i” korridorit artë ‘kryesor thellë brenda. Ne jemi të lejuar për të ardhur këtu poshtë. Shpërthimi i reaktorit në prill 1986, nxori një ton të rrezatimit në ajër. Përveç dhomën e kontrollit të numrit të reaktorit 4

“Këtu ka pasur teste në vitin 1986 që çuan në shpërthimin”, tha ai, dhe mbërriti në një sallë ku ndodhej turbina që solli tragjedinë në vitin 1986 dhe ku, siç tha ai, fillon ndotja.

“Në dysheme ne mund të shohim pajisje të dëmtuara dhe të çmontuara pas shpërthimit. Niveli i rrezatimit këtu është mjaft i lartë, ndaj uk duhet të qëndrojmë për një kohë të gjatë”. 

OPINIONE