Vjena mund të humbasë statusin e trashëgimisë botërore për shkak të planit të një ndërtese të lartë

Trupi kulturor i UNESCO-s etiketoi të enjten qendrën e Vjenës si trashëgimi kulturore të rrezikuar, për shkak të planifikimit të një ndërtese të lartë, në një hap të parë që mund të çojë përfundimisht në humbjen e statusit të trashëgimisë botërore të qytetit.

Ndërtesa në buzë të qendrës kërcënon të ndryshojë karakterin e kryeqytetit austriak, argumentoi Komiteti i Trashëgimisë Botërore të Organizatës Arsimore, Shkencore dhe Kulturore të OKB-së në një takim në qytetin polak të Krakovit.

Megjithëse lartësia e planifikuar e kompleksit të apartamenteve dhe hotelit është ulur nga 75 në 66 metra, “ndërtesat e propozuara do të kenë ende një ndikim substancial të papërshtatshëm vizual”, sipas një dokumenti të UNESCO-s që formoi bazën për vendimin e të enjtes.

Koleksioni i Vjenës i kishave mesjetare, pallateve në stilin barok dhe ansambleve të shekullit të 19-të u përfshi në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në vitin 2001.

UNESCO mund të vendosë vendet e mbrojtura në një listë të kuqe si një mjet paralajmërues. Si masë të fundit, trupi i OKB-së mund t’i heqë ato nga lista e trashëgimisë.

UNESCO i ka kërkuar Vjenës të ndërmarrë masa korrigjuese, dhe qyteti planifikon t’i paraqesë argumentet e tij trupit të OKB-së deri në fillim të shkurtit.

Nënkryetarja e bashkisë së Vjenës dhe shefja e planifikimit, Maria Vassilakou, ishte provokuese të enjten, duke akuzuar se UNESCO injoron tensionet që lindin midis nevojave të shoqërisë moderne dhe mbrojtjes së historisë së saj.

“Ne nuk duhet të harrojmë se trashëgimia jonë kulturore nuk është vetëm për atë se si duket qyteti, por edhe për jetën brenda atij qyteti,” tha ajo në një deklaratë.

Ekziston rreziku që investitori aktual të dalë nga projekti, gjë që mund të rrezikojë të ardhmen e sheshit të akullt popullor që do të mbetet në vend sipas planit aktual.

Vassilakou kritikoi faktin se është pothuajse e pamundur të angazhohet në UNESCO në një dialog rreth polemikave.

“Nëse gjërat vazhdojnë në këtë mënyrë, shoh probleme të mëdha kur është fjala për integrimin e statusit të trashëgimisë botërore në një kontekst urban në plan afatgjatë, jo vetëm për Vjenën”, paralajmëroi Vassilakou.

Bordi i turizmit të Vjenës ka argumentuar se vizitorët do të vazhdojnë të dynden në qytet edhe nëse ai humbet statusin e trashëgimisë së UNESCO-s.

Qyteti me 1.8 milionë banorë priti 6.9 milionë turistë vitin e kaluar.

Aktualisht, 55 nga 1.052 vendet e mbrojtura të botës janë në rrezik në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, duke përfshirë Alepon, Damaskun dhe Palmirën në Sirinë e shkatërruar nga lufta.

Qyteti gjerman i Dresdenit u vendos në atë listë të kuqe në vitin 2006 dhe humbi statusin e tij të trashëgimisë në vitin 2009 për shkak të një projekti kontravers të një ure. / © Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne