Rajoni

Vjosa Osmani dërgon në Hagë kërkesën e Thaçit për mandatin e Gjykatës Speciale

Kryetarja e Kuvendit të Kosovës Vjosa Osmani ka kërkuar që gjykata speciale për krimet e luftës të vlerësojë kërkesën e presidentit Thaçi për të bërë ndryshime kushtetuese në lidhje me mandatin e gjykatës.

Muajin e kaluar, Thaçi kërkoi nga parlamenti të ndryshojë kushtetutën në mënyrë që të përfshijë një dispozitë ligjore që përcakton se mandati i Dhomave të Specializuara të Kosovës (DHSK) dhe Zyrës së Prokurorit të Specializuar (ZKS), i vendosur në Hagë, mundet të përfundojë nga Këshilli i Bashkimit Evropian.

Thaçi kërkoi që mandati i gjykatës të zgjasë “derisa të bëhet një njoftim për përfundimin e mandatit të saj nga Këshilli i Bashkimit Evropian, në konsultim me Qeverinë e Kosovës”.

Forma aktuale e kësaj dispozite ligjore gjendet në Ligjin 04/L-274, i cili parashikon se mandati i gjykatës “do të vazhdojë derisa Kosova të njoftohet nga Këshilli i Bashkimit Evropian se hetimet kanë përfunduar ose ndonjë procedurë që rezulton prej tyre të ketë është përfunduar.”

Të premten, Osmani kërkoi nga Gjykata Kushtetuese e Kosovës në Dhomat e Specializuara në Hagë një vlerësim për propozimin e Thaçit në lidhje me potencialin e ndonjë të drejte dhe lirie të gjykatës që pengohet.

Dhomat e Specializuara të Kosovës dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar aktualisht po përballen me mijëra dosje hetimore të zbuluara në organizatën e veteranëve të luftës në Kosovë.

Madje dhe presidenti Thaçi dhe ish-kreu i Parlamentit Kadri Veseli janë duke pritur që prokuroria të konfirmojë nëse ata do të akuzohen për krime lufte.

vjosa osmani specialist court/exit

OPINIONE