“Zgjerimi me 12 milje në Jon”, Greqia e ka me urgjencë, mediat: Do jetë projektligji i parë për 2021!

Në një lëvizje të natyrës praktike dhe simbolike, qeveria greke po përgatitet për të sjellë projektligjin e parë që do të votohet në Parlament për këtë vit, shtrirje e ujërave territoriale të vendit në 12 milje në Detin Jon (nga pika më veriore e Rajonit të Ishujve Jon në Kepin Tainaro).

Lajmi konfirmohet me burime për gazetën greke pasi “To Vima“.

Kjo do të thotë që projektligji përkatës do të jetë i pari që do të prezantohet për diskutim dhe votim menjëherë pas rinisjes së punës së Parlamentit në 11 Janar.

E vetmja gjë që mbetet për të vendosur është nëse duhet të ndiqet procedurë urgjente. Zgjedhja e votimit me ligj bazohet në nenin 27 të Kushtetutës i cili parashikon që “asnjë ndryshim në kufijtë e Territorit nuk mund të bëhet pa ligj”.

Rifillimi i eksplorimit

Eshtë shënuar se në ditën e Krishtlindjes u nënshkrua Dekreti Presidencial, sipas të cilit janë mbyllur gjithsej 39 gjire dhe limane në Greqinë Perëndimore dhe Ishujt Jon, në përputhje me nenin 10 të Konventës së Kombeve të Bashkuara për Ligjin e Detit (UNCLOS), dmth gjiret e hapur deri në 24 milje detare.

Këto janë të ashtuquajturat “gjire juridike”, me shembuj tipikë Gjiri i Korfuzit, Gjiri Amvrakikos dhe Gjiri Mesinik. Për më tepër, linjat bazë të drejtë u vizatuan në 10 pika në përputhje me nenin 7 të UNCLOS.

Miratimi i shpejtë i ligjit mbi shtrirjen e ujërave territoriale vjen gjithashtu në një kohë kur ka një debat të gjerë nëse dhe kur do të rinisin kontaktet kërkimore midis Athinës dhe Ankarasë. Pala greke ka deklaruar gatishmërinë e saj për të marrë pjesë në këto bisedime – të cilat nuk përbëjnë një negociatë zyrtare – me një pikë referimi ku ata ishin ndalur në 2016, por Ankaraja duket se po pengohet.

Kohët e fundit, është shfaqur një mprehje e re e retorikës nga zyrtarët e qeverisë turke dhe që nga ky shkrim, nuk është caktuar asnjë datë për rinisjen e bisedimeve eksploruese.

Ndryshime edhe në qeverinë greke
Në pritje të vendimeve për menaxhimin e fazës tjetër të pandemisë, përpunimi i ndryshimeve në qeveri është në fazën përfundimtare. Sipas disa informacioneve, Kryeministri Kyriakos Mitsotakis dhe stafi i tij i ngushtë kanë studiuar tashmë ndryshimet strukturore në qeveri dhe procedurat për transferimin e përgjegjësive midis ministrive të veçanta, si dhe ndryshimet në personat që janë në pritje.

Sa i përket kohës së riorganizimit, nga disa burime ai vendoset në ditët në vijim, edhe brenda javës, ose në çdo rast para fillimit të punës së Parlamentit. Qëllimi i një lëvizje të tillë do të jetë i shumëfishtë. Nga njëra anë, për të korrigjuar keqfunksionimet e identifikuara të periudhës së mëparshme, nga ana tjetër, për të dhënë një sinjal rifillimi, i cili do të përkojë me fillimin e periudhës së vaksinimit dhe, së fundi, me përgatitjen e qeverisë dhe ministrave të rinj në pritje të parave të Fondit Evropian të Rimëkëmbjes. Në këtë kuptim, shumica e ndryshimeve priten në ministritë e prodhimit dhe financave, si dhe në ato që lidhen me organizimin dhe koordinimin e shërbimeve qeveritare./BW

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne